Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Bakterie

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (20.08 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • VYUŽITÍ BAKTERIÍ V PRŮMYSLU

    • využití při výrobě kyseliny mléčné (bakterie na ni kvasí sacharidy)

    • využití při výrobě butanolu a acetonu (sacharidy > kyselina máselná > butanol, aceton)

    • uplatňují se při zrání sýrů, užívají se při kysaní mléka (jogurty, kefíry)

    • výroba některých vitaminů, antibiotik a aminokyselin

    • součást nádrží čistíren odpadních vod (rozklad látek)

    • genové inženýrství (využití plazmidů, produkce proteinů)

  • ZNEŠKODŇOVÁNÍ BAKTERIÍ

    • sterilizace: odstranění všech živých organismů (vzniká sterilní prostředí)

    • dezinfekce: usmrcení škodlivých mikroorganismů chemikáliemi

    • antiseptika: sloučeniny, které jsou méně toxické, a přitom usmrcují patogenní bakterie

  • Zneškodňování bakterií chemickými látkami

    • fenolické sloučeniny (do 24 hodin usmrtí vše)

    • alkohol (ne moc účinný)

    • formaldehyd (velmi účinný, ale jedovatý)

    • chlór (úprava pitné vody), jód (jódová tinktura)

    • mýdla (základní prostředek osobní hygieny)

    • rtuť (užívá se sublimát – chlorid rtuťnatý)

  • Zneškodňování bakterií fyzikálními činiteli

    • vyšší teploty (dělení bakterií podle optimální teploty)

    • ultrafialové světlo (extrémně destruktivní na všechny bakterie)

  • Témata, do kterých materiál patří