Bakterie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
VYUŽITÍ BAKTERIÍ V PRŮMYSLU
využití při výrobě kyseliny mléčné (bakterie na ni kvasí sacharidy)
využití při výrobě butanolu a acetonu (sacharidy > kyselina máselná > butanol, aceton)
uplatňují se při zrání sýrů, užívají se při kysaní mléka (jogurty, kefíry)
výroba některých vitaminů, antibiotik a aminokyselin
součást nádrží čistíren odpadních vod (rozklad látek)
genové inženýrství (využití plazmidů, produkce proteinů)
ZNEŠKODŇOVÁNÍ BAKTERIÍ
sterilizace: odstranění všech živých organismů (vzniká sterilní prostředí)
dezinfekce: usmrcení škodlivých mikroorganismů chemikáliemi
antiseptika: sloučeniny, které jsou méně toxické, a přitom usmrcují patogenní bakterie
Zneškodňování bakterií chemickými látkami
fenolické sloučeniny (do 24 hodin usmrtí vše)
alkohol (ne moc účinný)
formaldehyd (velmi účinný, ale jedovatý)
chlór (úprava pitné vody), jód (jódová tinktura)
mýdla (základní prostředek osobní hygieny)
rtuť (užívá se sublimát – chlorid rtuťnatý)
Zneškodňování bakterií fyzikálními činiteli
vyšší teploty (dělení bakterií podle optimální teploty)
ultrafialové světlo (extrémně destruktivní na všechny bakterie)