Bakterie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
saprofyti i patogenní bakterie
lidé dodávají bakterie do vzduchu mluvením, kýcháním, kašláním – kapénky ze slin a hlenu
infekční prach = zaschlé kapénky (usazuje se při zemi)
Voda
málo bakterií: prameny, horské toky
zdravotně závadná voda – znečištěná splašky z kanalizace a průmyslovými odpadními vodami
vodou se přenáší bakteriální choroby (cholera, tyfus, úplavice, ...)
v moři jsou bakterie ve všech hloubkách
Lidské tělo
kůže: nevhodná (je suchá, vysychá), na ní pouze na vlhkých místech (meziprstí, třísla, podpaží)
ústa, ústní dutina: teplé a vlhké prostředí, bakterie se tu živí bílkovinami ze slin
laktobacily: z cukrů dělají kyselinu mléčnou, to vede k odvápnění zubní skloviny a vzniká zubní kaz
dýchací cesty: jen v horní části (nosohltan, průdušky), ve zdravých plicích bakterie nejsou – bakterie jsou zachycovány sliznicí v nose, řasinkovým epitelem v průdušnici
střeva: Escherichia coli a další kvasné bakterie: zkvašují nestravitelné polysacharidy (celulóza)
hnilobné bakterie: zpracovávají zbytky bílkovin, vznikají tak „mrtvolné plyny“ (ptomainy, merkaptány - R–SH, sirné obdoby alkoholů)
BAKTERIÁLNÍ INFEKCE
přemnožení bakterií => zvýšení produktů jejich metabolismu => vzniká více jedů (toxinů)
zdrojem nákazy může být nemocný člověk, nemocné zvíře nebo třeba bacilonosič (je nakažený, ale není nemocný, jen šíří infekci)
šíření nákazy
přímo – pohlavní styk, polibek, kousnutí...
nepřímo – kapénková infekce, půda, voda, potraviny, předměty denní potřeby...)
inkubační doba = doba od vniknutí infekce do propuknutí prvních příznaků choroby
dle rozšíření choroby rozlišujeme tyto pojmy
epidemie = hromadné rozšíření choroby
pandemie = celokontinentální, resp. celosvětové rozšíření choroby
endemie = rozšíření pouze na určitém území
Nákazy přenášené vzdušnou cestou a jejich původci:
tuberkulóza (Mycobacterium tuberculosis)
záškrt (Corynebacterium diphteriae)
dávivý kašel (Bordetella pertussis)
angína (Streptococcus Npyogenes)
spála (Streptococcus sp.)
růže (Streptococcus sp.)
Nákazy přenášené alimentární cestou a jejich původci:
tyfus (Salmonella typhi)
salmonelóza (Salmonella enteritidis)
úplavice (Shigella dysenteriae)
cholera (Vibrio cholerae)
Nákazy, jejichž vstupní branou je poraněná kůže, a jejich původci:
tetanus (Clostridium tetani)
stafylokokové kožní nákazy (Staphylococcus aureus)
oční trachom (Chlamydia trachomatis)
Nákazy přenášené pohlavním stykem:
příjice/syfilis (Treponema palidum)
kapavka (Neisseria gonorrhoeae)
Nákazy přenášené zvířaty:
sněť slezinná (Bacillus anthracis)
lymská borelióza (Borrelia burgdorferi)
Bakteriální nákazy rostlin:
měkká hniloba, vadnutí, skvrnitost...
bakterie do rostlin pronikají skrz průduchy nebo poraněními na povrchu těla