Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Bakterie

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (20.08 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • saprofyti i patogenní bakterie

  • lidé dodávají bakterie do vzduchu mluvením, kýcháním, kašláním – kapénky ze slin a hlenu

  • infekční prach = zaschlé kapénky (usazuje se při zemi)

  • Voda

    • málo bakterií: prameny, horské toky

    • zdravotně závadná voda – znečištěná splašky z kanalizace a průmyslovými odpadními vodami

    • vodou se přenáší bakteriální choroby (cholera, tyfus, úplavice, ...)

    • v moři jsou bakterie ve všech hloubkách

  • Lidské tělo

    • kůže: nevhodná (je suchá, vysychá), na ní pouze na vlhkých místech (meziprstí, třísla, podpaží)

    • ústa, ústní dutina: teplé a vlhké prostředí, bakterie se tu živí bílkovinami ze slin

      • laktobacily: z cukrů dělají kyselinu mléčnou, to vede k odvápnění zubní skloviny a vzniká zubní kaz

    • dýchací cesty: jen v horní části (nosohltan, průdušky), ve zdravých plicích bakterie nejsou – bakterie jsou zachycovány sliznicí v nose, řasinkovým epitelem v průdušnici

    • střeva: Escherichia coli a další kvasné bakterie: zkvašují nestravitelné polysacharidy (celulóza)

      • hnilobné bakterie: zpracovávají zbytky bílkovin, vznikají tak „mrtvolné plyny“ (ptomainy, merkaptány - R–SH, sirné obdoby alkoholů)

  • BAKTERIÁLNÍ INFEKCE

    • přemnožení bakterií => zvýšení produktů jejich metabolismu => vzniká více jedů (toxinů)

    • zdrojem nákazy může být nemocný člověk, nemocné zvíře nebo třeba bacilonosič (je nakažený, ale není nemocný, jen šíří infekci)

  • šíření nákazy

    • přímo – pohlavní styk, polibek, kousnutí...

    • nepřímo – kapénková infekce, půda, voda, potraviny, předměty denní potřeby...)

    • inkubační doba = doba od vniknutí infekce do propuknutí prvních příznaků choroby

    • dle rozšíření choroby rozlišujeme tyto pojmy

      • epidemie = hromadné rozšíření choroby

      • pandemie = celokontinentální, resp. celosvětové rozšíření choroby

      • endemie = rozšíření pouze na určitém území

  • Nákazy přenášené vzdušnou cestou a jejich původci:

      • tuberkulóza (Mycobacterium tuberculosis)

      • záškrt (Corynebacterium diphteriae)

      • dávivý kašel (Bordetella pertussis)

      • angína (Streptococcus Npyogenes)

      • spála (Streptococcus sp.)

      • růže (Streptococcus sp.)

  • Nákazy přenášené alimentární cestou a jejich původci:

      • tyfus (Salmonella typhi)

      • salmonelóza (Salmonella enteritidis)

      • úplavice (Shigella dysenteriae)

      • cholera (Vibrio cholerae)

  • Nákazy, jejichž vstupní branou je poraněná kůže, a jejich původci:

      • tetanus (Clostridium tetani)

      • stafylokokové kožní nákazy (Staphylococcus aureus)

      • oční trachom (Chlamydia trachomatis)

  • Nákazy přenášené pohlavním stykem:

      • příjice/syfilis (Treponema palidum)

      • kapavka (Neisseria gonorrhoeae)

  • Nákazy přenášené zvířaty:

      • sněť slezinná (Bacillus anthracis)

      • lymská borelióza (Borrelia burgdorferi)

  • Bakteriální nákazy rostlin:

      • měkká hniloba, vadnutí, skvrnitost...

      • bakterie do rostlin pronikají skrz průduchy nebo poraněními na povrchu těla

  • Témata, do kterých materiál patří