biologie - člověk II.
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Reissnerova membrána → endolymfa
tektoriální membrána → smyslové buňky Cortiho orgánu
bazální membrána → perilymfa bubínkového patra
okrouhlé okénko → Eustachova trubice
hlasitost zvuku – měrná jednotka: decibel
šepot – 20db, hlasitý hovor – 70db, nad 130db – vnímány jako bolest
člověk vnímá 16 – 20 000 Hz
vady a choroby sluchového ústrojí: hluchota
důsledek porušeného přenosu zvukových vln
ucpání zvukovodu ušním mazem
poškození bubínku
senzorineurální příčina: poruchy vnitřního ucha nebo nervu, proč? od narození, dlouhodobé vystavení silnému hluku, zvýšený tlak tekutiny při Menierově chorobě, degenerace ušních struktur věkem
akustický neurinom: benigní tumor kolem sluchového nervu, lze chirurgicky odstranit
ČICH
čichový epitel – horní část sliznice nosní dutiny
1 milión smyslových buněk na ploše 500 mm2
vysoká citlivost → nízký práh (k identifikaci nutná 50× vyšší koncentrace)
rychlá a úplná adaptace
informace do hypotalamu a limbického systému
mechanismus čichu:
Pachové látky vstupují do nosu a rozpouštějí se ve vrstvě hlenu, kterým je pokryt nosní epitel. Plynné látky rozpuštěné v hlenu podráždí čichové receptory, informace se šíří prostřednictvím čichových buněk, čichového nervu do čichového bulbu na spodině mozku a odtud do čichového centra na spodině čelního laloku koncového mozku. Dlouhodobým působením pachu dochází ke snížení citlivosti – adaptaci. Proto po určité době člověk přestává vůni či zápach cítit.
CHUŤ
chuťové pohárky na jazyku a na patře
5-18 receptorových buněk s vlásky směřujícími k povrchu jazyka
Jsou rozmístěny v papilách po stranách jazyk, na patře a v hltanu
adekvátní podnět = látky rozpuštěné v tekutině
každý pohárek inervován asi 5 neurony
rozlišení – asi 10 000 chutí
základní chuti: hořko, slano, sladko, kyselo
chuťové vjemy ovlivněny: a) současným drážděním čichu, b) teplotou potravy, c) složením potravy, d) hmatovými/dotykovými vjemy, e) konsistencí potravy
endokrinní vlivy: léčba glukokortikoidy snižuje chuťovou ostrost
inervace: VII., IX., X. mozkový nerv
chuťové centrum: kůra temenních laloků
cirkadiánní kolísání citlivosti (nejvyšší brzy odpoledne)
mechanismus chuti:
Vlásky receptorových buněk jsou drážděny chemickými látkami rozpuštěnými ve slinách nebo ve vodě. Nervové impulzy jsou vedeny lícním, jazykohltanovým a bloudivým nervem do mozkového kmene, kde jsou několikrát analyzovány, než přijdou do centra chuti v dolní části temenního laloku mozkové kůry. Rozeznáváme 4 základní chuťové vjemy – sladkost, slanost, hořkost, kyselost. Receptory pro vnímání různých chutí jsou rozmístěny po celém povrchu jazyka, nejsou tedy lokalizovány do žádných chuťových zón.
ZRAK
pro člověka nejdůležitější smysl (80 % všech informací)
viditelná vlnová délka 380–780 nm
oko uloženo v očnici
stavba oka:
bělima – vazivová, tuhá vrstva, udržuje tvar, v přední části přechází v průhlednou rohovku
cévnatka – silně prokrvená, výživa oka, obsahuje pigment (temná komora), v přední části přechází v řasnaté těleso (= hladké svaly = akomodační sval)
duhovka – z radiálních svalových vláken, funkce jako clona, pigment v různém množství a hloubce (barva), vlákna zužují a rozšiřují zornici, přední a zadní komora oční (komorová voda)
čočka – zavěšena na řasnatém tělísku, složena z kůry a jádra (rosolovitá hmota)
sklivec – rosolovitá hmota vyplňující oční kouli
sítnice – vlastní světločivná vrstva (pozn. od rohovky k sítnici je to 24 mm)