3. Mikrobiologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Rostliny (přenos pomocí hmyzu):
Mozaikové onemocnění tabáku
Vřetenovitost hlíz bramboru
Bledost okurek; Zakrnělost chmelu
Živočichové:
Kulhavka – napadá CNS
Slintavka – napadá CNS
Drůbeží mor; nemoc šílených krav = BSE; vzteklina – napadá CNS
Podvirové infekční jednotky (jednodušší než viry):
a) Viroidy – jen NK bez bílkovinného obalu (kapsidy)
- nejmenší infekční částice
- choroby rostlin – bledoplodost okurky, zakrslost chmele, vřetenovitost hlíz bramboru
b) Priony – jen specifická bílkovina bez NK
- makromolekuly specifických bílkovin
- smrtelná onemocnění (napadá mozek a nervovou tkáň -> tkáň mozku se mění na houbu) – nemoc šílených krav (BSE), scrapie – drbavka koz a ovcí, Creutzfeld-Jakobova nemoc, nemoc Kuru
Význam:
Výzkum (laboratoře…)
EPIDEMIE = rozšíření viru v oblasti kraje, okresu
PANDEMIE = rozšíření viru v oblasti státu, kontinentu
B) Bakterie (bacteria):
Charakteristika:
Jednobuněčné prokaryotické organismy
Všudypřítomné
Pozitiva: pomoc při trávení, rozkladači, symbióza s rostlinami (využití při hnojení – jetel), živé kultury (jogurty), výzkum, potravinářský a chemický průmysl (výroba kyseliny octové)
Negativa: způsobují nemoci (= patogenní bakterie)
Stavba:
Na povrchu: slizové pouzdro, bičíky (pohyb), fimbrie (přilnutí bakterie k povrchu)
Podobné jako prokaryotické bb
Některé tvoří endospory = pouzdra – umožňují přežít v extrémních podmínkách
A) Klidové formy – špatné podmínky, nemnoží se, nepřijímají látky
B) Vhodné podmínky – aktivní vegetativní stádium
Tvary:
Kulovité (základ kulička)
a) Koky
b) Diplokoky
c) Tetrakoky
d) Streptokoky – řetízek
e) Stafylokoky – hrozen
Tyčinkovité (bacily)
Zakřivené
a) Vibria – lehce zakřivené
b) Spirily – zvlněné
c) Spirochety – šroubovicovité
Rozmnožování:
Příčným dělením
a) Konjugace = splynutí 2 bb pomocí 1 fimbrie (výběžek na povrchu bb), výměna DNA z plazmidů
b) Chromozom se zdvojí, bb se protáhne, obě molekuly DNA putují k opačným pólům bb, uprostřed vznikne přehrádka, bb se rozdělí -> a) bb zůstanou spojené; b) bb se rozdělí
c) Encystace = endospora = tvorba cysty -> bakterie přežívá nepříznivé podmínky
Rozdělení bakterií:
Podle stavby bb stěny:
Grampozitivní bakterie (G+) – bb stěna se zbarvuje a nevymývá se organickými rozpouštědly (etanol) -> bb stěna ze sacharidů (peptidoglyken – murein) – silná vrstva BS, po obarvení – modrá až fialová
Gramnegativní bakterie (G-) – barvivo se z bb stěny vyplavuje organickými rozpouštědly -> bb stěna z lipidů – tenká vrstva BS, po obarvení - červená
Podle způsobu výživy:
Autotrofní – uhlík z CO2
Fototrofní – energie ze slunečního záření
Chemoautotrofní – energie oxidací anorganických látek
Heterotrofní – uhlík a energie z organických látek -> rozkladači