Trávicí soustava
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
část exokrinní: pankreatická šťáva
hydrogenuhličitan o vysoké koncentraci – neutralizace HCl
enzymy:
amyláza (cukry → maltóza, dextriny)
trypsin (bílkoviny → peptidy)
lipáza (tuky → glycerol, mastné kyseliny)
JÁTRA = hepar
1,5 kilogramu, největší žláza, pro život nezbytné
křehká tkáň vpravo pod bránicí
vazivový obal, kryty pobřišnicí
pravý a levý lalok
jaterní branka: jaterní žíla, vrátnicová žíla, jaterní tepna, dolní dutá žíla, žlučový vývod
funkce jater:
detoxikace
zásobárna tuků
metabolismus látek
zásobárna vitamínů rozpustných v tucích + B12
zásobárna železa (ferritin) pro krvetvorbu
tvorba žluči
tvorba a ukládání glykogenu
tvorba faktoru srážení krve
termoregulace – teplo se krví rozvádí do těla
zásobárna krve
stavba: jaterní lalůčky (přes 100 000)
průtok krve játry 1,5 l/min. (vrátnicová žíla, jaterní tepna)
vysoká regenerační schopnost (po 50–60% resekci [= chirurgické odstranění části orgánu] dorostou za několik měsíců)
jaterní lalůček (buňky bez endotelu – přímý styk s krví) – slepě začíná jaterní vlásečnice
jaterní buňky: hepatocyty = vlastní jaterní buňky; cholangiocyty = buňky žlučových cest
Kupfferovy buňky: charakter tkáňových makrofágů (bílé krvinky) – detoxikace (odstraňuje splodiny- čpavek)
vrátnicová žíla se větví na mezilalůčkové žilky
mezilalůčkové žlučovody se sbíhají do pravého a levého vývodu jaterního
ve spojení s vývodem = žlučovod
Žlučový měchýř
8–12 centimetrů, objem 30–80 mililitrů
zhuštění žluči na 1/10 původního objemu
vývod do dvanáctníku
žluč: emulgace („rozkapénkování“) tuků, 0,5–1 litr denně, složení – voda, mucin, žlučová barviva, žlučové kyseliny, soli žlučových kyselin (žlučnany), při zhuštění a vysrážení → žlučové kameny, písek
žlučová barviva: tvorba i mimo játra (slezina, kostní dřeň), vylučují se jako odpadní produkty do střeva, zde se mění činností bakterií na sterchobilin (barví stolici nažluto), malá část na urobilinogen (zpět do krve, barví moč)
žlučnany: aktivují pankreatickou lipázu, emulgují tuky (větší plocha pro enzymy), neutralizují střevní obsah, urychlují peristaltiku, vstřebávání vitamínů (A, D, E, K) a mastných kyselin
při ucpání žlučových cest jsou 2/3 tuků nevyužity
Trávení potravy
Trávicí pochody probíhají převážně ve střevě, ale částečně již v ústní dutině a v žaludku. Trávení potravy spočívá v hydrolýze makromolekulárních látek z potravy účinkem enzymů. Vznikají jednoduché látky rozpustné ve vodě, procházející biomembránami. Prostředky trávení:
mechanické – žvýkání, polykání, posouvání potravy
chemické – trávicí fermenty
ústní dutina – sliny (vazká tekutina), vazkost způsobuje mucin – udržuje určité pH v ústní dutině, anorganické látky – CaCl2, NaCl, ptyalin – štěpí polysacharidy na dextriny a disacharidy;
trávení v žaludku: