Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Trávicí soustava

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (194.84 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • část exokrinní: pankreatická šťáva

    • hydrogenuhličitan o vysoké koncentraci – neutralizace HCl

      • enzymy:

        • amyláza (cukry → maltóza, dextriny)

        • trypsin (bílkoviny → peptidy)

        • lipáza (tuky → glycerol, mastné kyseliny)

  • JÁTRA = hepar
    • 1,5 kilogramu, největší žláza, pro život nezbytné

    • křehká tkáň vpravo pod bránicí

    • vazivový obal, kryty pobřišnicí

    • pravý a levý lalok

    • jaterní branka: jaterní žíla, vrátnicová žíla, jaterní tepna, dolní dutá žíla, žlučový vývod

    • funkce jater:

      • detoxikace

      • zásobárna tuků

      • metabolismus látek

      • zásobárna vitamínů rozpustných v tucích + B12

      • zásobárna železa (ferritin) pro krvetvorbu

      • tvorba žluči

      • tvorba a ukládání glykogenu

      • tvorba faktoru srážení krve

      • termoregulace – teplo se krví rozvádí do těla

      • zásobárna krve

    • stavba: jaterní lalůčky (přes 100 000)

    • průtok krve játry 1,5 l/min. (vrátnicová žíla, jaterní tepna)

    • vysoká regenerační schopnost (po 50–60% resekci [= chirurgické odstranění části orgánu] dorostou za několik měsíců)

    • jaterní lalůček (buňky bez endotelu – přímý styk s krví) – slepě začíná jaterní vlásečnice

    • jaterní buňky: hepatocyty = vlastní jaterní buňky; cholangiocyty = buňky žlučových cest

    • Kupfferovy buňky: charakter tkáňových makrofágů (bílé krvinky) – detoxikace (odstraňuje splodiny- čpavek)

    • vrátnicová žíla se větví na mezilalůčkové žilky

    • mezilalůčkové žlučovody se sbíhají do pravého a levého vývodu jaterního

    • ve spojení s vývodem = žlučovod

    Žlučový měchýř
    • 8–12 centimetrů, objem 30–80 mililitrů

    • zhuštění žluči na 1/10 původního objemu

    • vývod do dvanáctníku

    • žluč: emulgace („rozkapénkování“) tuků, 0,5–1 litr denně, složení – voda, mucin, žlučová barviva, žlučové kyseliny, soli žlučových kyselin (žlučnany), při zhuštění a vysrážení → žlučové kameny, písek

    • žlučová barviva: tvorba i mimo játra (slezina, kostní dřeň), vylučují se jako odpadní produkty do střeva, zde se mění činností bakterií na sterchobilin (barví stolici nažluto), malá část na urobilinogen (zpět do krve, barví moč)

    • žlučnany: aktivují pankreatickou lipázu, emulgují tuky (větší plocha pro enzymy), neutralizují střevní obsah, urychlují peristaltiku, vstřebávání vitamínů (A, D, E, K) a mastných kyselin

    • při ucpání žlučových cest jsou 2/3 tuků nevyužity

    Trávení potravy

    Trávicí pochody probíhají převážně ve střevě, ale částečně již v ústní dutině a v žaludku. Trávení potravy spočívá v hydrolýze makromolekulárních látek z potravy účinkem enzymů. Vznikají jednoduché látky rozpustné ve vodě, procházející biomembránami. Prostředky trávení:

    • mechanické – žvýkání, polykání, posouvání potravy

    • chemické – trávicí fermenty

    • ústní dutina – sliny (vazká tekutina), vazkost způsobuje mucin – udržuje určité pH v ústní dutině, anorganické látky – CaCl2, NaCl, ptyalin – štěpí polysacharidy na dextriny a disacharidy;

    • trávení v žaludku:

    Témata, do kterých materiál patří