Trávicí soustava
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
dáseň: vznik srůstem sliznice s okosticí čelisti
odolnost zubní skloviny zvyšuje fluór
parodontóza: odhalení krčků, viklání zubů
SLINNÉ ŽLÁZY
malé: vylučují sliny neustále
velké - párové: příušní, podjazyková, podčelistní (celkem tedy 6 žláz)
sliny
tvořeny z 99 % vodou, organickými i anorganickými látkami, solemi Ca, K, Na, P
alkalická reakce
1,5 litru denně
uvolňování oxidu uhličitého ze slin → vznik zubního kamene
mucin: ve všech šťávách, hlenovitý, kryje a chrání sliznici
ptyalin (amyláza): štěpí škrob na maltózu
sekrece slin reflexně, snižuje ji nikotin/atropin, zvyšuje ji acetylcholin
potrava v ústech 15–20 vteřin
JAZYK = lingua
posunování potravy, tvorba a formování sousta
orgán chuti, příčně pruhovaný sval
u kořene připojen k dolní čelisti
HLTAN = farynx
14 cm, šedorůžová sliznice
společná část dýchacích a trávicích cest
složitá souhra svalů
polykání: reflexní děj
volní fáze → lze zastavit
reflektorická fáze → sousto se dotkne kořene jazyka, centrum v prodloužené míše
zvednutí hrtanu, pohyb příklopky
nosohltan-choany, Eustachova trubice
ústní část hltanu-dýchycí cesty x polykací cesty
hrtanová část-hrtanová příklopka
JÍCEN = esophagus
25–28 cm, před páteří
sliznice má podélné řasy
peristaltika, vlastní aktivita svalových buněk
žádné žlázy
ŽALUDEK = ventriculus
obsah žaludku: 2–3 litry
stavba:
vstup jícnu do žaludku = česlo
tělo žaludku – různé směry hladkých svalových vláken (3 vrstvy)
vývod do tenkého střeva = vrátník
v česlu i vrátníku svěrače - uzavírají se při naplnění žaludku
stěna: 3 vrstvy hladké svaloviny, sliznice, řasy
žaludek se může natahovat (až do malé pánve!)
hladová peristaltická vlna + vzduchová bublina ve horní části žaludku → kručení
plnění žaludku nejdříve podél stěn
žaludeční peristola: 15–20 minut, po této době od přijetí potravy začne žaludek pracovat (promíchání potravy s žaludečními šťávami), peristaltika: 4–6 vln za minutu (vzniká trávenina = chymus)
potrava v žaludku setrvává 2–6 hodin (podle složení)
vyprazdňování žaludku postupně, ovlivňováno z dvanáctníku (gastrinem)
obranný reflex žaludku: zvracení (prodloužená mícha)
Žaludeční sliznice
žlázky produkující žaludeční šťávu:
HCl – pouze 0,5%, 1,5–2 litry denně, desinfekce, kyselé prostředí, aktivace pepsinogenu, narušení vazivových blan
pepsinogen – aktivace HCl → pepsin – štěpí bílkoviny
v útlém dětství také chymosin (štěpí mléčný cukr)
žlázky produkující mucin
Tvorba žaludeční šťávy
fáze reflektorická – podmíněné i nepodmíněné reflexy, emoce, strach, vztek, psychické vlivy
fáze gastrická – půl hodiny po požití tvorba gastrinu (tkáňový hormon žaludeční sliznice) → aktivace žaludečních žlázek
fáze intestinální – činnost žaludečních žlázek, ovlivněna podněty z tenkého střeva