Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Trávicí soustava

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (194.84 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • dáseň: vznik srůstem sliznice s okosticí čelisti

  • odolnost zubní skloviny zvyšuje fluór

  • parodontóza: odhalení krčků, viklání zubů

  • SLINNÉ ŽLÁZY
    • malé: vylučují sliny neustále

    • velké - párové: příušní, podjazyková, podčelistní (celkem tedy 6 žláz)

    • sliny

      • tvořeny z 99 % vodou, organickými i anorganickými látkami, solemi Ca, K, Na, P

      • alkalická reakce

      • 1,5 litru denně

      • uvolňování oxidu uhličitého ze slin → vznik zubního kamene

      • mucin: ve všech šťávách, hlenovitý, kryje a chrání sliznici

      • ptyalin (amyláza): štěpí škrob na maltózu

      • sekrece slin reflexně, snižuje ji nikotin/atropin, zvyšuje ji acetylcholin

      • potrava v ústech 15–20 vteřin

    JAZYK = lingua
    • posunování potravy, tvorba a formování sousta

    • orgán chuti, příčně pruhovaný sval

    • u kořene připojen k dolní čelisti

    HLTAN = farynx
    • 14 cm, šedorůžová sliznice

    • společná část dýchacích a trávicích cest

    • složitá souhra svalů

    • polykání: reflexní děj

      • volní fáze → lze zastavit

      • reflektorická fáze → sousto se dotkne kořene jazyka, centrum v prodloužené míše

      • zvednutí hrtanu, pohyb příklopky

    • nosohltan-choany, Eustachova trubice

    • ústní část hltanu-dýchycí cesty x polykací cesty

    • hrtanová část-hrtanová příklopka

    JÍCEN = esophagus
    • 25–28 cm, před páteří

    • sliznice má podélné řasy

    • peristaltika, vlastní aktivita svalových buněk

    • žádné žlázy

    ŽALUDEK = ventriculus
    • obsah žaludku: 2–3 litry

    • stavba:

      • vstup jícnu do žaludku = česlo

      • tělo žaludku – různé směry hladkých svalových vláken (3 vrstvy)

      • vývod do tenkého střeva = vrátník

      • v česlu i vrátníku svěrače - uzavírají se při naplnění žaludku

    • stěna: 3 vrstvy hladké svaloviny, sliznice, řasy

    • žaludek se může natahovat (až do malé pánve!)

    • hladová peristaltická vlna + vzduchová bublina ve horní části žaludku → kručení

    • plnění žaludku nejdříve podél stěn

    • žaludeční peristola: 15–20 minut, po této době od přijetí potravy začne žaludek pracovat (promíchání potravy s žaludečními šťávami), peristaltika: 4–6 vln za minutu (vzniká trávenina = chymus)

    • potrava v žaludku setrvává 2–6 hodin (podle složení)

    • vyprazdňování žaludku postupně, ovlivňováno z dvanáctníku (gastrinem)

    • obranný reflex žaludku: zvracení (prodloužená mícha)

    Žaludeční sliznice
    • žlázky produkující žaludeční šťávu:

      • HCl – pouze 0,5%, 1,5–2 litry denně, desinfekce, kyselé prostředí, aktivace pepsinogenu, narušení vazivových blan

      • pepsinogen – aktivace HCl → pepsin – štěpí bílkoviny

      • v útlém dětství také chymosin (štěpí mléčný cukr)

    • žlázky produkující mucin

    Tvorba žaludeční šťávy
    1. fáze reflektorická – podmíněné i nepodmíněné reflexy, emoce, strach, vztek, psychické vlivy

    2. fáze gastrická – půl hodiny po požití tvorba gastrinu (tkáňový hormon žaludeční sliznice) → aktivace žaludečních žlázek

    3. fáze intestinální – činnost žaludečních žlázek, ovlivněna podněty z tenkého střeva

    Témata, do kterých materiál patří