1. Viry a prokaryotní organismy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
prostředí, v němž bakterie rostou a množí se, musí obsahovat zdroje všech biogenních prvků -
uhlík, dusík, fosfor, síra, zdroj energie
dle zdroje výživy můžeme rozdělit na bakterie autotrofní a bakterie heterotrofní
ve vztahu ke zdroji energie se bakterie dělí na :
FOTOTROFNÍ
fotoautotrofní - bakterie získávají veškerý uhlík z CO2 a proces fixace se uskutečňuje
Calvinovým cyklem - energii získávají ze slunce, neobsahují chloroplasty
fotoheterotrofní - heterotrofní organismy využívají jako zdroj uhlíku organické látky
CHEMOTROFNÍ - získávají energii z chemických reakcí
chemoautotrofní - energii získávají oxidaci jednoduchých anorganických látek
vodíkové bakterie, nitrifikační bakterie, sirné bakterie, bakterie oxidující železo
chemoheterotrofní - zdrojem uhlíku jsou organické látky, především sacharidy, lipidy,
aminokyseliny a proteiny, soli organických kyselin, zdrojem energie je oxidace
organického substrátu, např. anaerobní respirace, kvašení, aerobní respirace
Způsoby množení bakterií
binární dělení - z 1 buňky mateřské vznikají 2 buňky dceřiné
pučení - jakmile mateřská buňka doroste do své normální velikosti a dozraje k reprodukci,
začne se tvořit na určitém místě jejího povrchu nová buňka
SYSTÉM BAKTERIÍ
gramnegativní bakterie s buněčnou stěnou - mají tvar tyčinek, koků, zakřivených tyčinek nebo
spiril, rozmnožují se dělením nebo pučením, výživa je rozmanitá - jsou aerobní, anaerobní,
některé jsou intracelulárními parazity
spirochéty - borrelia burgdorferi - lymská borelióza
aerobní tyčinky a koky - neisseria gonorrhoae - kapavka
fakultativně anaerobní tyčinky - salmonela enteritidis - salmonelóza, salmonela typhi -
tyfus, vibrio cholerae - cholera
oxygenní fototrofní bakterie - sinice
grampozitivní bakterie s buněčnou stěnou - jsou chemoheterotrofní
Viry a prokaryotní organismy
6
tyčinky a koky tvořící endospory - clostridium tetani - tetanus
nesporulující tyčinky pravidelného tvaru - lactobacillus
mykobakterie - mycobacterium tuberculosis - tuberkulóza
bakterie bez buněčné stěny - saprofyté, parazité a patogenní bakterie
Význam bakterií
příklady pozitivního významu bakterií :
výzkum živé hmoty v laboratořích genetiky, molekulární biologie a biochemie - bakterie
využívají kvůli velké rychlosti dělení a snadné manipulace
lze je využít při čistění odpadních vod
významní reducenti (saprofyty) v přírodě - podmiňují mineralizaci - rozklad organických látek a
jejich přeměnu na látky anorganické (hnilobné procesy)
biotechnologické výroby - v mléčném průmyslu (výroba jogurtů) Lactobacillus
Přenos bakteriálních infekcí se děje :
vzdušnou cestou, alimentární cestou (voda, jídlo), přes živočichy (tzv. zoonózy), pohlavním
stykem
Infekce přenášené vzdušnou cestou
angína - streptococcus pyogenes, postihuje mandle a krční oblast hltanu, k typickým
příznakům patří bolesti krku a horečka