21. Trávicí soustava a metabolismus člověka
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
- metabolismus tuků:
tuky z potravy se v TS štěpí na glycerol a mastné kys., které ve formě triacylglycerolů přechází do krve
většina tuků přechází z krve do lymfy ve formě tukových kapének (obsahují triacylglyceroly) – nadbytečné - uložení do tuk. tkáně v kůži nebo kolem některých útrobních orgánů
je – li třeba energie, štěpí se triacylglyceroly na glycerol a mastné kyseliny, které jsou ve tkáních oxidovány za uvolnění energie ve formě ATP
z tráv. soustavy mohou tuky přecházet do jater, kde se část tuků ukládá
v krvi stálá hladina tuků
tukové zásoby obsahují největší množství energie (výhoda – má nejvíce energie, je lehký)
- metabolismus bílkovin:
zákl. stavební složka organismu – aminokyseliny, zdrojem bílkoviny přijaté v potravě, opotřebované bílkoviny z tkání
jsou třeba pro syntézu hormonů a enzymů
vstřebané aminokys. přichází do jater - deaminace, aminoskupina se přemění na močovinu a z aminokys. deaminací vzniká organická kys., ta se pak může zapojit do energet. metabolismu
vylučování močoviny - ledviny
aminokyseliny, které nejsou rozloženy v játrech, přechází do tkání (hlavně do svalové tk.) a jsou využity k syntéze bílkovin (= proteosyntéza)
při nedostatečném příjmu potravy převažuje rozklad bílkovin nad syntézou ⇒ ubývá sval. hmota (bílkoviny se neukládají do zásoby)
některé aminokys. se mohou měnit na sacharidy
- minerální látky – nezbytná součást buněk a tělních tekutin, ale nejsou zdrojem energie
- voda – rozpouštědlo, prostředí pro chemické děje
- vitamíny
rozpustné v tucích (lze se předávkovat!):
- vitamin A – důležitý pro udržení normálního stavu epitelů a pro vidění
- nedostatek – zhoršení stravu epitelu, šeroslepost
- zdroj: karoten – mrkev, rybí tuk, mléko, máslo
- vitamin D – kosti, imunita
- nedostatek – měknutí kostí, křivice
- zdroj: živočišné tuky, kvasnice
- vitamin E – činnost pohlavních orgánů, antioxidant
- nedostatek – poruchy funkce pohlavních orgánů
- zdroj – obilné klíčky, mléko, vejce
- vitamin K – ovlivňuje vlastnosti krve
- nedostatek – špatná srážlivost krve
- zdroj – zelené části rostlin
rozpustné ve vodě:
- vitaminy B (1, 2, 3, 5, 6, 12) – metabolismus různých látek
- nedostatek – nervové poruchy, poruchy růstu, krvetvorby
- zdroj – droždí, mléko, obilí
- vitamin C – buněčný metabolismus, imunita
- nedostatek – únava, náchylnost k infekcím, kurděje
- kyselina listová – růst, kvalita pohlavních buněk
- nedostatek – poruchy krvetvorby, nervového systému