Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




21. Trávicí soustava a metabolismus člověka

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (374.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

- metabolismus tuků:

  • tuky z potravy se v TS štěpí na glycerol a mastné kys., které ve formě triacylglycerolů přechází do krve

  • většina tuků přechází z krve do lymfy ve formě tukových kapének (obsahují triacylglyceroly) – nadbytečné - uložení do tuk. tkáně v kůži nebo kolem některých útrobních orgánů

  • je – li třeba energie, štěpí se triacylglyceroly na glycerol a mastné kyseliny, které jsou ve tkáních oxidovány za uvolnění energie ve formě ATP

  • z tráv. soustavy mohou tuky přecházet do jater, kde se část tuků ukládá

  • v krvi stálá hladina tuků

  • tukové zásoby obsahují největší množství energie (výhoda – má nejvíce energie, je lehký)

- metabolismus bílkovin:

  • zákl. stavební složka organismu – aminokyseliny, zdrojem bílkoviny přijaté v potravě, opotřebované bílkoviny z tkání

  • jsou třeba pro syntézu hormonů a enzymů

  • vstřebané aminokys. přichází do jater - deaminace, aminoskupina se přemění na močovinu a z aminokys. deaminací vzniká organická kys., ta se pak může zapojit do energet. metabolismu

  • vylučování močoviny - ledviny

  • aminokyseliny, které nejsou rozloženy v játrech, přechází do tkání (hlavně do svalové tk.) a jsou využity k syntéze bílkovin (= proteosyntéza)

  • při nedostatečném příjmu potravy převažuje rozklad bílkovin nad syntézou ⇒ ubývá sval. hmota (bílkoviny se neukládají do zásoby)

  • některé aminokys. se mohou měnit na sacharidy

- minerální látky – nezbytná součást buněk a tělních tekutin, ale nejsou zdrojem energie

- voda – rozpouštědlo, prostředí pro chemické děje

- vitamíny

  • rozpustné v tucích (lze se předávkovat!):

- vitamin A – důležitý pro udržení normálního stavu epitelů a pro vidění

- nedostatek – zhoršení stravu epitelu, šeroslepost

- zdroj: karoten – mrkev, rybí tuk, mléko, máslo

- vitamin D – kosti, imunita

- nedostatek – měknutí kostí, křivice

- zdroj: živočišné tuky, kvasnice

- vitamin E – činnost pohlavních orgánů, antioxidant

- nedostatek – poruchy funkce pohlavních orgánů

- zdroj – obilné klíčky, mléko, vejce

- vitamin K – ovlivňuje vlastnosti krve

- nedostatek – špatná srážlivost krve

- zdroj – zelené části rostlin

  • rozpustné ve vodě:

- vitaminy B (1, 2, 3, 5, 6, 12) – metabolismus různých látek

- nedostatek – nervové poruchy, poruchy růstu, krvetvorby

- zdroj – droždí, mléko, obilí

- vitamin C – buněčný metabolismus, imunita

- nedostatek – únava, náchylnost k infekcím, kurděje

- kyselina listová – růst, kvalita pohlavních buněk

- nedostatek – poruchy krvetvorby, nervového systému

Témata, do kterých materiál patří