21. Trávicí soustava a metabolismus člověka
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
vitamínů C, B1, B2, převádí některé min. látky na soli rozpustné ve vodě (usnadňuje vstřebávání), umožňuje přeměnu pepsinogenu na pepsin, usnadňuje trávení masa, mléka
pepsin – enzym, vylučován ve formě pepsinogenu (aktivace HCl); štěpí bílkoviny na polypeptidy
mucin – bílkovina, chrání stěnu žaludku před působením žalud. šťáv
chymozin – uplatňuje se při rozkladu (srážení) mléka
žaludeční lipáza – štěpí tuky
- trávenina pak po malých částech přechází do dvanáctníku
tenké střevo (intestinum tenue) - dlouhé 3 metry, šířka 3cm, hlavní místo trávení a vstřebávání živin
- 3 části: dvanáctník (duodenum) – ústí vývod slinivky břišní a žlučový vývod z jater, lačník (jejunum), kyčelník (ileum)
- v těle vytváří tenké střevo kličky, je uchyceno (nepohybuje se volně), sliznice střeva bohatě zřasená – klky,
mikroklky – zvětšují výrazně vstřebávací plochu, vstřebávání probíhá v lačníku a kyčelníku
- mezi klky ve sliznici - četné žlázky - střevní šťáva
- střevní šťáva: zásadité pH (neutralizace kyselé tráveniny z žaludku), obsahuje enzymy slinivky břišní:
trypsin – peptidy
peptidázy – štěpí bílkoviny na aminokyseliny
lipázy – štěpí tuky
amylázy – štěpí sacharidy
- žluč z jater – emulgace a štěpení tuků
- tenké střevo produkuje hormony sekretin a pankreozymin, které řídí sekreci pankreatické šťávy a enzym
enteropeptidázu – aktivuje trypsinogen
tlusté střevo (intestinum crassum)
- délka asi 1,5m, šířka 5-7cm, chybí klky
- vstřebávání zbylých vitamínů a min. látek, zpětná resorpce vody ⇒ zahuštění zbytků, hromadění
nestrávených zbytků potravy – vznik stolice (zbarvení ovlivňují žlučová barviva)
- části: slepé střevo (ústí do něj tenké střevo, pozůstatek střeva býložravců, četná lymfatická tkáň, imunitní
orgán trávicí soustavy, součástí červovitý výběžek apendix), tračník (vzestupný, příčný, sestupný)
- ve střevě – střevní mikroflóra (Escherchia coli) – hnilobné a kvasné procesy, syntéza vitamínů B12 a K
konečník (rectum)
- svěrač - končí řitním otvorem – odchod stolice z těla
slinivka břišní (pankreas)
- pod žaludkem, smíšená žláza,endokrinní f-ce (inzulin, glukagon) i exokrinní f-ce (pankreatická šťáva)
- pankreatická šťáva – zásadité pH – neutralizace kyselé tráveniny z žaludku, obsahuje enzymy:
lipázy – štěpí tuky
amylázy – štěpí sacharidy
peptidázy – štěpí peptidy (bílkoviny)
trypsin – štěpí peptidy
- činnost slinivky řízena nervově a hormonálně (sekretin, pankreozymin, produkovány tenkým střevem)
- ve tkáni slinivky - vmezeřené ostrůvky buněk (Langerhansovy) – produkce inzulínu
játra (hepar)
- největší žláza v těle, vpravo pod bránicí, pravý lalok (větší) a levý lalok
- do jater vstupuje vrátnicová žíla - vede krev z tráv. trubice, přivádí látky ke zpracování