Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




21. Trávicí soustava a metabolismus člověka

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (374.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

[21] Trávicí soustava a metabolismus člověka

Funkce: příjem a zpracování potravy, odvod nestrávených zbytků

  • trávení - zpracování potravy, mechanické (zuby, jazyk, peristaltika), chemické (enzymy)

  • vstřebávání - převod jednodušších látek vzniklých trávením do vnitřního prostředí (krev)

  • odstraňování nestravitelných zbytků potravy

Trávicí trubice má na průřezu 4 vrstvy:

  • sliznice krytá epitelem – výstelkový, žlázový – vylučuje sekrety, resorpční - vstřebávací

  • podslizniční vazivo – prochází jím cévy

  • svalová vrstva – (hladká svalovina) slouží k posunu potravy

  • zevní obal – serózní blána

Dutina ústní - příjem potravy, mechanické zpracování, promísení se slinami (počátek chemického trávení),

polknutí – reflex,

- ohraničení - rty, měkké a tvrdé patro, jazyk, tváře, žvýkací svaly ústní dutiny

- jazyk (lingua) – svalnatý orgán, sídlo chuti – chuťové pohárky (sladká špička, slaná boky vpředu, kyselá

boky vzadu, hořká kořen jazyka), řeč, mechanické zpracování potravy, promísení se slinami,

- patrová mandle - obranný val proti infekci (lymfocyty likvidují bakterie), při zánětu zduří

- zuby (dentes) – ukotveny v dásni horní i dolní čelisti, mechanické zpracování potravy,

  • vnější stavba: korunka, krček, kořen

  • vnitřní stavba: sklovina (email) – povrch zubu; nejtvrdší hmota v těle, 98% anorganické látky zubovina (dentin); dřeň (pulpa) – v dřeňové dutině prochází cévy a nervy – výživa a inervace zubu

  • typy zubů: řezáky, špičáky, třenové, stoličky, mléčný chrup 20 zubů (chybí zuby třenové, menší počet stoliček), trvalý chrup 32 zubů (2 řezáky, 1 špičák, 2 třenové zuby, 3 stoličky)

slinné žlázy – chemické zpracování potravy, žlázy párové - příušní, podčelistní, podjazyková

- sliny- 99% voda, 1% ostatní látky

  • mucin- s vodou tvoří hlen – ochrana TS před účinky trávicích šťáv, usnadňuje polykání

  • enzymy: ptyalin (štěpí polysacharidy); lysozym – ničí choroboplodné zárodky

- vylučování slin řízeno nervově, denně 1-1,5 l slin

hltan (pharynx)- trubice, 3 části: nosohltan, ústní část hltanu, hrtanová část – kříží se dýchací a trávicí cesty – hrtanová příklopka (epiglottis, při polykání se skloní nad hrtan)

jícen (oesophagus)- trubice dlouhá asi 30cm, prochází bránicí a ústí do žaludku, peristaltické pohyby

žaludek (gaster, ventriculus)- vakovitý orgán, uložen pod levým lalokem jater, objem asi 2 - 3 l

- 3 části: začátek - česlo, tělo žaludku, konec - vrátník

- shromažďování a zpracování potravy – mechanické (peristaltika), chemické (žaludeční šťávy)

- produkce žaludeční šťávy řízena hormonálně - gastrin –při podráždění žalud. sliznice potravou zvyšuje

produkci žalud. šťávy

- složení žalud. šťávy:

  • HCl – vytváří kyselé prostředí (pH 1), ničí choroboplodné zárodky, zabraňuje rozkladu

Témata, do kterých materiál patří