21. Trávicí soustava a metabolismus člověka
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
[21] Trávicí soustava a metabolismus člověka
Funkce: příjem a zpracování potravy, odvod nestrávených zbytků
trávení - zpracování potravy, mechanické (zuby, jazyk, peristaltika), chemické (enzymy)
vstřebávání - převod jednodušších látek vzniklých trávením do vnitřního prostředí (krev)
odstraňování nestravitelných zbytků potravy
Trávicí trubice má na průřezu 4 vrstvy:
sliznice krytá epitelem – výstelkový, žlázový – vylučuje sekrety, resorpční - vstřebávací
podslizniční vazivo – prochází jím cévy
svalová vrstva – (hladká svalovina) slouží k posunu potravy
zevní obal – serózní blána
Dutina ústní - příjem potravy, mechanické zpracování, promísení se slinami (počátek chemického trávení),
polknutí – reflex,
- ohraničení - rty, měkké a tvrdé patro, jazyk, tváře, žvýkací svaly ústní dutiny
- jazyk (lingua) – svalnatý orgán, sídlo chuti – chuťové pohárky (sladká špička, slaná boky vpředu, kyselá
boky vzadu, hořká kořen jazyka), řeč, mechanické zpracování potravy, promísení se slinami,
- patrová mandle - obranný val proti infekci (lymfocyty likvidují bakterie), při zánětu zduří
- zuby (dentes) – ukotveny v dásni horní i dolní čelisti, mechanické zpracování potravy,
vnější stavba: korunka, krček, kořen
vnitřní stavba: sklovina (email) – povrch zubu; nejtvrdší hmota v těle, 98% anorganické látky zubovina (dentin); dřeň (pulpa) – v dřeňové dutině prochází cévy a nervy – výživa a inervace zubu
typy zubů: řezáky, špičáky, třenové, stoličky, mléčný chrup 20 zubů (chybí zuby třenové, menší počet stoliček), trvalý chrup 32 zubů (2 řezáky, 1 špičák, 2 třenové zuby, 3 stoličky)
slinné žlázy – chemické zpracování potravy, žlázy párové - příušní, podčelistní, podjazyková
- sliny- 99% voda, 1% ostatní látky
mucin- s vodou tvoří hlen – ochrana TS před účinky trávicích šťáv, usnadňuje polykání
enzymy: ptyalin (štěpí polysacharidy); lysozym – ničí choroboplodné zárodky
- vylučování slin řízeno nervově, denně 1-1,5 l slin
hltan (pharynx)- trubice, 3 části: nosohltan, ústní část hltanu, hrtanová část – kříží se dýchací a trávicí cesty – hrtanová příklopka (epiglottis, při polykání se skloní nad hrtan)
jícen (oesophagus)- trubice dlouhá asi 30cm, prochází bránicí a ústí do žaludku, peristaltické pohyby
žaludek (gaster, ventriculus)- vakovitý orgán, uložen pod levým lalokem jater, objem asi 2 - 3 l
- 3 části: začátek - česlo, tělo žaludku, konec - vrátník
- shromažďování a zpracování potravy – mechanické (peristaltika), chemické (žaludeční šťávy)
- produkce žaludeční šťávy řízena hormonálně - gastrin –při podráždění žalud. sliznice potravou zvyšuje
produkci žalud. šťávy
- složení žalud. šťávy:
HCl – vytváří kyselé prostředí (pH 1), ničí choroboplodné zárodky, zabraňuje rozkladu