18. Alkoholy, fenoly, ethery, karbonylové sloučeniny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
18.
ALKOHOLY, FENOLY, ETHERY, KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Hydroxysloučeniny (alkoholy a fenoly) – charakteristika, rozdělení, názvosloví
chemické vlastnosti a typické reakce hydroxysloučenin
ethery
charakteristika a názvosloví karbonylových sloučenin
vlastnosti a reakce karbonylových sloučenin
využití významných karbonylových sloučenin
Organickými deriváty vody H2O (H-O-H) jsou hydroxysloučeniny (alkoholy a fenoly) a ethery. Hydroxysloučeniny obsahují charakteristickou hydroxylovou skupinu -OH. V případě alkoholů je uhlovodíkovým zbytkem alifatický řetězec (obecně R-OH), zatímco u fenolů je ním aromatický cyklus (obecně Ar-OH). Molekuly etherů obsahují etherickou skupinu -O-. Na atom kyslíku jsou tedy navázány dva uhlovodíkové zbytky (R-O-R‘).
Dalšími kyslíkatými deriváty jsou karbonylové sloučeniny (aldehydy a ketony) a karboxylové kyseliny. Karbonylové sloučeniny obsahují charakteristickou karbonylovou skupinu (>C=O). V případě aldehydů je na atom uhlíku karbonylové skupiny navázán atom vodíku (-CHO), zatímco ketony obsahují karbonylovou skupinu „uprostřed“ uhlovodíkového řetězce (R-CO-R‘). Karboxylová skupina (-COOH) vzniká spojením karbonylové a hydroxylové skupiny.
HYDROXYSLOUČENINY
Hydroxysloučeniny: organické deriváty, které obsahují ve svých molekulách hydroxylovou skupinu OH
Charakteristická přípona: -ol
pokud se na uhlík v alifatickém řetězci naváže OH – alkohol
pokud se na uhlík z aromatického kruhu naváže OH – fenol
Obecný vzorec alkoholů: R-O-H Obecný vzorec fenolů:
Rozdělení alkoholů
Podle kolik uhlíků se váže na uhlík, na který je substituovaná OH skupina
primární alkoholy
sekundární alkoholy
terciární alkoholy
Podle počtu navázaných hydroxylových skupin -OH
jednosytné alkoholy (ethanol)
dvojsytné alkoholy (ethylenglykol)
trojsytné alkoholy (glycerol)
vícesytné alkoholy
jsou nestále -> odštěpují molekulu vody za vzniku karboxylových kyselin nebo karbonylových sloučenin
Vlastnosti alkoholů
nižší alkoholy – kapalné, příjemná vůně, neomezeně ve vodě rozpustitelné,
vyšší alkoholy (od C12) – pevné látky, krystalické látky ve vodě prakticky nerozpustné
tvoří vodíkové můstky – vysoká teplota varu, rozpustné ve vodě
amfoterní látky
kyselý charakter = z OH lze odštěpit H+
zásaditý charakter = na O se nachází volné elektronové páry
mezi alkoholy se stejným počtem uhlíkových atomů je nejkyselejší vždy primární a nejméně kyselý terciální alkohol
Charakteristika vazby
vazba -OH je polární
vodík v hydroxylové skupině lze odštěpit ve formě protonu H+, což dodává hydroxysloučeninám mírně kyselý charakter
přítomnost dvou volných elektronových párů na kyslíkovém atomu dodávají naopak hydroxysloučeninám mírně zásaditý charakter
hydroxysloučeniny jsou proto AMORFNÍ (reagují s kyselinami i bázemi)
Názvosloví a klasifikace alkoholů
názvy alkoholů se vytváří spojením názvu základního uhlovodíku a přípony –ol, tj. uhlovodíkol (např. methanol, butanol), nebo názvu uhlovodíkového zbytku s příponou –alkohol, tj. alkylalkohol (např. methylalkohol, butylalkohol).
Názvosloví a klasifikace fenolů
Pro fenoly se většinou používají triviální či semitriviální názvy. Systematické názvosloví se řídí stejnými pravidly, jako u alkoholů.
Reakce alkoholů