20. Lipidy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
20.Lipidy
charakteristika lipidů a jejich biologický význam
rozdělení lipidů
acylglyceroly – struktura, vlastnosti, zástupci
metabolismus lipidů
charakteristika, rozdělení a význam terpenů a steroidů-
rozdělení hormonů z chemického hlediska
LIPIDY
Charakteristika
Lipidy: estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
vyšší mastné kyseliny = vyšší monokarboxylové kyseliny se sudým počtem C
přírodní sloučeniny (živočišný i rostlinný původ)
hydrofobní, nepolární vazby = nerozpustné ve vodě
rozpouští se v nepolárních rozpouštědlech (benzen, diethylether, sirouhlík, benzín)
Biologický význam
Stavební materiál biomembrán
Zdroj energie (druhotně po sacharidech)
Rozpouštědlo = prostředí pro vstřebávání látek (např. vitamínů, barviv)
Termoregulace (tepelná izolace, podkožní tuk)
Ochrana orgánů (osrdečník, mozkové buňky, ledviny)
Mastné kyseliny vázané v lipidech jsou:
Jednosytné
Se sudým počtem uhlíků
Nasycené, např.: kyselina palmitová, kyselina stearová
Nenasycené, např.: kyselina olejová (C18 1 dvojná vazba), kyselina linolová (C18 2 dvojné vazby), kyselina linolenová (C18 3 dvojné vazby)
Rozdělení lipidů
Lipidy můžeme rozdělit na dvě hlavní skupiny:
Jednoduché lipidy (tvořené pouze estery)
tuky a oleje
vosky
Složené lipidy (obsahují kromě esteru ještě další složku)
fosfolipidy
glykolipidy
lipoproteiny
Odvozené lipidy (mají lipidickou povahu, ale strukturu ne)
Izoprenoidy (obsahují izopren: 2-methylbuta-1,3-dien)
jiná maturitní otázka
Jednoduché lipidy
Jejich základními složkami jsou pouze jednosytný nebo vícesytný alkohol a mastná kyselina
Podle alkoholové složky rozlišujeme: Tuky- Acylglyceroly a vosky
Acylglyceroly (glyceridy)
Acylglyceroly: tvořeny estery VMK a glycerolem
hydroxylové skupiny glycerolu mohou být esterifikovány:
jednou: monoacylglycerol
dvakrát: diacylglycerol
třikrát: triacylglyceroly (nejvýznamnější)
tuhé (tuky) – převažují nasycené MK
kapalné (oleje) – převažují nenasycené MK
Vosky
Vosky: estery VMK a vyšších jednosytných alkoholů
především ochranná funkce
včelí vosk
vorvaňovina (spermacet)
lanolin – ovčí vlna
karnaubský vosk – na listech brazilských palem, autokosmetika
Reakce acylglycerolů
-
hydrolýza: zpětná reakce esterifikace
-
kyselá hydrolýza: ester → rozklad na kyselinu a alkohol
-
alkalická hydrolýza: ester → vznik soli
-
probíhá v zásaditém prostředí
-
alkalická hydrolýza glyceridů VMK se nazývá zmýdelnění a vzniklé soli VMK = mýdla
-
[popsat výrobu sodného a draselného mýdla]
-
-
žluknutí tuků: rozklad tuků způsobený vzdušným kyslíkem nebo mikroorganismy
-
uvolňuje se nepříjemný zápach
-
snáze podléhají oleje obsahující nenasycené MK
-
vznikají aldehydy, ketony a nižší kyseliny
-
ztužování tuků: adice vodíku na dvojné vazby
-
zvyšuje se odolnost proti žluknutí
-
oleje se přeměňují v tuky