Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




20. Lipidy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (532.55 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

20.Lipidy

  • charakteristika lipidů a jejich biologický význam

  • rozdělení lipidů

  • acylglyceroly – struktura, vlastnosti, zástupci

  • metabolismus lipidů

  • charakteristika, rozdělení a význam terpenů a steroidů-

  • rozdělení hormonů z chemického hlediska

LIPIDY

Charakteristika
  • Lipidy: estery alkoholů a vyšších mastných kyselin

    • vyšší mastné kyseliny = vyšší monokarboxylové kyseliny se sudým počtem C

  • přírodní sloučeniny (živočišný i rostlinný původ)

  • hydrofobní, nepolární vazby = nerozpustné ve vodě

  • rozpouští se v nepolárních rozpouštědlech (benzen, diethylether, sirouhlík, benzín)

Biologický význam
  • Stavební materiál biomembrán

  • Zdroj energie (druhotně po sacharidech)

  • Rozpouštědlo = prostředí pro vstřebávání látek (např. vitamínů, barviv)

  • Termoregulace (tepelná izolace, podkožní tuk)

  • Ochrana orgánů (osrdečník, mozkové buňky, ledviny)

Mastné kyseliny vázané v lipidech jsou:

  • Jednosytné

  • Se sudým počtem uhlíků

  • Nasycené, např.: kyselina palmitová, kyselina stearová

  • Nenasycené, např.: kyselina olejová (C18 1 dvojná vazba), kyselina linolová (C18 2 dvojné vazby), kyselina linolenová (C18 3 dvojné vazby)

Rozdělení lipidů

Lipidy můžeme rozdělit na dvě hlavní skupiny:

  1. Jednoduché lipidy (tvořené pouze estery)

  • tuky a oleje

  • vosky

  1. Složené lipidy (obsahují kromě esteru ještě další složku)

  • fosfolipidy

  • glykolipidy

  • lipoproteiny

  1. Odvozené lipidy (mají lipidickou povahu, ale strukturu ne)

  • Izoprenoidy (obsahují izopren: 2-methylbuta-1,3-dien)

  • jiná maturitní otázka

Jednoduché lipidy

Jejich základními složkami jsou pouze jednosytný nebo vícesytný alkohol a mastná kyselina

Podle alkoholové složky rozlišujeme: Tuky- Acylglyceroly a vosky

Acylglyceroly (glyceridy)

  • Acylglyceroly: tvořeny estery VMK a glycerolem

  • hydroxylové skupiny glycerolu mohou být esterifikovány:

    • jednou: monoacylglycerol

    • dvakrát: diacylglycerol

    • třikrát: triacylglyceroly (nejvýznamnější)

  1. tuhé (tuky) – převažují nasycené MK

  2. kapalné (oleje) – převažují nenasycené MK

Vosky

  • Vosky: estery VMK a vyšších jednosytných alkoholů

  • především ochranná funkce

  • včelí vosk

  • vorvaňovina (spermacet)

  • lanolin – ovčí vlna

  • karnaubský vosk – na listech brazilských palem, autokosmetika

Reakce acylglycerolů
  1. hydrolýza: zpětná reakce esterifikace

  • kyselá hydrolýza: ester → rozklad na kyselinu a alkohol

  • alkalická hydrolýza: ester → vznik soli

    • probíhá v zásaditém prostředí

    • alkalická hydrolýza glyceridů VMK se nazývá zmýdelnění a vzniklé soli VMK = mýdla

    • [popsat výrobu sodného a draselného mýdla]

  1. žluknutí tuků: rozklad tuků způsobený vzdušným kyslíkem nebo mikroorganismy

  • uvolňuje se nepříjemný zápach

  • snáze podléhají oleje obsahující nenasycené MK

  • vznikají aldehydy, ketony a nižší kyseliny

  1. ztužování tuků: adice vodíku na dvojné vazby

  • zvyšuje se odolnost proti žluknutí

  • oleje se přeměňují v tuky

Témata, do kterých materiál patří