21. Lipidy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
ZTUŽOVÁNÍ TUKŮ = hydrogenace - adice vodíku na dvojnou vazbu nenasycených kyselin za vzniku k. nasycených
- H2 + Ni (katalyzátor)
- zvýšení odolnosti tuků proti žluknutí
Olej → ztužený tuk (zaniká dvojná vazba)
Příklad: kys. olejová → H2 + Ni → kys. stearová
VYSYCHÁNÍ OLEJŮ
- Oleje po rozetření na větší plochu polymerují a vytvářejí na vzduchu suché trvalé filtry
- Dochází k oxidaci a polymeraci na dvojných vazbách, vznik kyslíkových můstků
- Tento proces se využívá při výrobě fermeží a nátěrových hmot
- K vysychavým olejům patří např. olej lněný či makový
ZMÝDELŇOVÁNÍ – výroba mýdla (zásaditá hydrolýza)
Prací schopnost mýdla
− Mýdlo snižuje povrchové napětí vody
Molekula je tvořena:
Skupinou hydrofilní - lnoucí k vodě
Skupinou hydrofobní - vodu odpuzující, která se váže na mastnou špínu
Zástupci
Rostlinné tuky (oleje)
- Jsou obsažený především v semenech a plodech
- Patří mezi ně např. olej řepkový, slunečnicový, olivový či lněný
- Používají se v potravinářství a k výrobě nátěrových hmot, kosmetiky a léčiv
Živočišné tuky
- Jsou součástí podkožního tuku a obalují vnitřní orgány
- Patří mezi ně např. sádlo (vepřový tuk), lůj (hovězí tuk), máslo (mléčný tuk), rybí tuk
- Používají se v potravinářství, při výrobě kosmetiky a léčiv
VOSKY
Vyšší jednosytné alkoholy:
cetylalkohol - CH3-(CH2)15-OH, hexadekan-1-ol
myricylalkohol - CH3-(CH2)29-OH, triakontan-1-ol
kys. palmitová C15H31COOH + myricylalkohol → C15H31 - CO - O - C30H61 (palmitan myricylnatý = včelí vosk) + H2O
− Vosky jsou po chemické stránce podobné tukům
Odlišnosti:
- velmi stálé
- odolné vůči hydrolýze i enzymatickému působení - proto jsou pro živočichy nestravitelné
− Použití: krémy, leštidla, svíčky, pasty na dřevo, parkety, kosmetika
Zástupci
Rostlinné vosky - ochranný povlak listů = kutikula
Živočišné vosky - ovčí vlna, včelí vosk (stavební fce), čínský vosk (z hmyzu), vorvaňovina (ochrana orgánů)
SLOŽENÉ LIPIDY
Charakteristika
− Na jejich stavbě se kromě alkoholů a karboxylových kyselin podílí ještě další složky
− Uplatňují se především při tvorbě biologických membrán
Struktura
Obsah molekuly:
Alkoholová složka
Glycerol
Sfingosin - nenasycený aminoalkohol
Lipidy odvozené od sfingosinu nazýváme sfingolipidy – VMK jsou v jejich molekulách vázány na aminoskupiny sfingosinu, na hydroxylovou skupinu se váže kyselina fosforečná nebo sacharid
Zbytky vyšších mastných kyselin
Další složka - např. vázanou kyselinu fosforečnou (s dusíkatou látkou) nebo sacharid
Vlastnosti:
2 části tvořící molekulu:
Hydrofobní - delší uhlíkový řetězec (postranní řetězec mastných kyselin) – nepolární, orientace dovnitř
Hydrofilní – iontový/polární charakter a schopnost rozpouštět se ve vodě (fosfátová skupina) - orientuje se vně do vodního prostředí