Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!






Lipidy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (21.09 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

LIPIDY

  • produkují je rostliny i živočichové

  • význam: zdroj E, stavební funkce, vstřebávání A, D, E, K (vitamíny rozpustné v tucích)

  • jde o estery (-O-) alkoholů (-OH) a vyšších mastných kyselin (MK) MK – sudý počet C;

lineární, rozvětvený, cyklický

většinou glycerol nasycené nenasycené (esenciální)

H2-C-OH k. palmitová k. olejová

І CH3(CH2)14COOH CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH

H - C-OH k. stearová k. linolová

І CH3(CH2)16COOH CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH

H2- C-OH nepolární polární

nebo sfingosin

NH2 člověk neumí vytvořit

І - ve vodě tvoří kapénky, vzniká

CH3(CH2)12-CH=CH-CH-CH-CH2OH emulze

І jen jednoduché vazby min 1 dvojná vazba

OH vhodné na tepelnou úpravu použít za studena, jinak se tvoří karcinogen.

či cholesterol trans MK

dělení: lipidy - 1) jednoduché – tuky, vosky

2) složené – fosfolipidy, glykolipidy

3) někdy se zařazují izoprenoidní lipidy – steroidy (významné biochemické funkce), terpeny

JEDNODUCHÉ LIPIDY

TUKY (ukládají se v podobě kapének ve vodném prostředí) VOSKY

  • glycerol + vyšší MK (C12-24) - estery vyšších MK (C24-36) s jednosytnými alkoholy

  1. pevné – nasycené MK (loje) vlastnosti: velmi stálé, odolnější hydrolýze, lipasy je

  2. kapalné – nenasycené MK (oleje) nerozkládají; ochranný povlak (kutikula), vorvaňovina, včelí

  3. polotekuté – nasycené, nenasycené (sádlo) plástve

  • vlastnosti: bezbarvé, bez chuti, zápachu př. jednosytných alkoholů: cetylalkohol CH3(CH2)14CH2CH2OH

  • žluknutí: oxidace na ІІ vazbách stearylalkohol CH3(CH2)16CH2CH2OH

štěpí se R, vznikají ketony, aldehydy

zápach lanolin – ochranná funkce, krémy mýdla na ruce, je v ovčí vlně

  • ztužování =hydrogenace: ІІ vazby → І při ↑p a Ni všechny vosky chrání před vysušováním – krémy,

  • flotace: vznáší se na povrchu rostliny kutikula

  • kyselou hydrolýzou vzniká glycerol a MK vorvaňovina – dutina lebky vorvaně, kosmetika, medicína

  • zmýdelňování (alkalická hydrolýza): působením

alk. hydroxidů (NaOH) vznikají mýdla R-COO-Na+

stearan sodný CH3(CH2)16CH2COO-Na+

tuky: a)monoacylglyceroly b) diacylglyceroly c) triacylglyceroly

H2-C-O-C - (CH2)14CH3 H2-C-O-C - (CH2)14CH3 H2-C-O-C - (CH2)n1CH3

І O І O І O

H - C-OH H - C-O- C - (CH2)14CH3 H - C-O-C - (CH2)n2CH3

І І O І O

H2- C-OH H2- C-OH H2- C-O-C - (CH2)n3CH3

O

SLOŽENÉ LIPIDY

složení: vyšší MK a alkoholů a další látky jako k. fosforečná, cukr, …

  1. fosfolipidy b) glykolipidy -

výskyt: membrány buněk,játra,ledviny,mozek,žloutky, sója lipid +1 či více monosacharidů(galaktosa), někdy i H2SO4

glycerol+ MK, k. fosforečná a dusíkatá látka výskyt: játra, slezina, buněčná membrána, šedá kůra

H2-C-O-C - (CH2)n1CH3 lecitin (ovlivňuje metabolismus tuků) mozková

І O fosfoglyceroly, přebytek: poruchy v činnosti nervové soustavy

H - C-O-C - (CH2)n2CH3 sfingomieliny – v mozku př: gangliosidy – v gangliích v šedé kůře mozkové,

Témata, do kterých materiál patří