Lipidy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
LIPIDY
produkují je rostliny i živočichové
význam: zdroj E, stavební funkce, vstřebávání A, D, E, K (vitamíny rozpustné v tucích)
jde o estery (-O-) alkoholů (-OH) a vyšších mastných kyselin (MK) MK – sudý počet C;
lineární, rozvětvený, cyklický
většinou glycerol nasycené nenasycené (esenciální)
H2-C-OH k. palmitová k. olejová
І CH3(CH2)14COOH CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH
H - C-OH k. stearová k. linolová
І CH3(CH2)16COOH CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH
H2- C-OH nepolární polární
nebo sfingosin
NH2 člověk neumí vytvořit
І - ve vodě tvoří kapénky, vzniká
CH3(CH2)12-CH=CH-CH-CH-CH2OH emulze
І jen jednoduché vazby min 1 dvojná vazba
OH vhodné na tepelnou úpravu použít za studena, jinak se tvoří karcinogen.
či cholesterol trans MK
dělení: lipidy - 1) jednoduché – tuky, vosky
2) složené – fosfolipidy, glykolipidy
3) někdy se zařazují izoprenoidní lipidy – steroidy (významné biochemické funkce), terpeny
JEDNODUCHÉ LIPIDY
TUKY (ukládají se v podobě kapének ve vodném prostředí) VOSKY
glycerol + vyšší MK (C12-24) - estery vyšších MK (C24-36) s jednosytnými alkoholy
pevné – nasycené MK (loje) vlastnosti: velmi stálé, odolnější hydrolýze, lipasy je
kapalné – nenasycené MK (oleje) nerozkládají; ochranný povlak (kutikula), vorvaňovina, včelí
polotekuté – nasycené, nenasycené (sádlo) plástve
vlastnosti: bezbarvé, bez chuti, zápachu př. jednosytných alkoholů: cetylalkohol CH3(CH2)14CH2CH2OH
žluknutí: oxidace na ІІ vazbách stearylalkohol CH3(CH2)16CH2CH2OH
štěpí se R, vznikají ketony, aldehydy
zápach lanolin – ochranná funkce, krémy mýdla na ruce, je v ovčí vlně
ztužování =hydrogenace: ІІ vazby → І při ↑p a Ni všechny vosky chrání před vysušováním – krémy,
flotace: vznáší se na povrchu rostliny kutikula
kyselou hydrolýzou vzniká glycerol a MK vorvaňovina – dutina lebky vorvaně, kosmetika, medicína
zmýdelňování (alkalická hydrolýza): působením
alk. hydroxidů (NaOH) vznikají mýdla R-COO-Na+
stearan sodný CH3(CH2)16CH2COO-Na+
tuky: a)monoacylglyceroly b) diacylglyceroly c) triacylglyceroly
H2-C-O-C - (CH2)14CH3 H2-C-O-C - (CH2)14CH3 H2-C-O-C - (CH2)n1CH3
І O І O І O
H - C-OH H - C-O- C - (CH2)14CH3 H - C-O-C - (CH2)n2CH3
І І O І O
H2- C-OH H2- C-OH H2- C-O-C - (CH2)n3CH3
O
SLOŽENÉ LIPIDY
složení: vyšší MK a alkoholů a další látky jako k. fosforečná, cukr, …
fosfolipidy b) glykolipidy -
výskyt: membrány buněk,játra,ledviny,mozek,žloutky, sója lipid +1 či více monosacharidů(galaktosa), někdy i H2SO4
glycerol+ MK, k. fosforečná a dusíkatá látka výskyt: játra, slezina, buněčná membrána, šedá kůra
H2-C-O-C - (CH2)n1CH3 lecitin (ovlivňuje metabolismus tuků) mozková
І O fosfoglyceroly, přebytek: poruchy v činnosti nervové soustavy
H - C-O-C - (CH2)n2CH3 sfingomieliny – v mozku př: gangliosidy – v gangliích v šedé kůře mozkové,