RYCHLOST CHEMICKÝCH REAKCÍ, CHEMICKÁ ROVNOVÁHA, ENZYMY, VITAMÍNY
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
mikroorganismy a rostliny (i někteří živočichové) jsou schopni je syntetizovat
o Potrava může být přímo zdrojem vitaminů, nebo obsahovat provitaminy,
látky, které se na aktivní vitaminy přeměňují až v organismu
o Nejsou zdrojem energie, ale zastávají nejrůznější funkce (např. složkou
enzymů, působí proti oxidacím v tkáních nebo se účastní redoxních dějů)
o Hypovitaminóza = nedostatek – je způsobena sníženým příjmem určitého
vitaminu, projevuje se nejrůznějšími poruchami, které mohou vést až
k vážnému poškození organismu
8
o Avitaminóza = úplný nedostatek – je způsobena úplným nedostatek určitého
vitaminu (u nás se již skoro nevyskytuje)
o Hypervitaminóza = nadbytek – je způsobena předávkováním při léčbě
vitaminy, toto ohrožení hrozí jen u vitaminů rozpustných v tucích
o Dělíme podle jejich rozpustnosti:
▪ Vitaminy rozpustné ve vodě – vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin,
pyridoxin, niacin, kyselina pantotenová, biotin, folacin), vitamin C
▪ Vitaminy rozpustné v tucích – vitamin A, vitamin D, vitamin E, vitamin
K
o Antivitaminy = látky, které ruší účinky vitaminů, jde často o látky s podobnou
strukturou, ale bez dané biochemické funkce, které vazbou na příslušné
vazebné místo vytlačují vitamin
− VITAMINY ROZPUSTNÉ VE VODĚ:
o Vitamin B1 (thiamin)
▪ Tvorba hemoglobinu + metabolismus sacharidů
▪ Avitaminóza – beri beri
▪ Hypovitaminóza – únava, křeče, trávicí poruchy, …
▪ Zdroj: kvasnice, luštěniny, květák, česnek
o Vitamin B2 (riboflavin)
▪ Součást flavoproteinů, enzymů
▪ Hypovitaminóza – záněty koutků, rtů, poškození sliznic a kůže,
zastavení růstu
▪ Zdroj: maso, mléko, vejce, játra, kvasnice
o Vitamin B3 (niacin)
▪ Součást NADP a NAD (koenzymy), metabolismus bílkovin a sacharidů¨
▪ Hypovitaminóza – křeče, nervové poruchy
▪ Avitaminóza – pelagra (záněty kůže, nervové poruchy, průjmy)
▪ Zdroj: ořechy, rajčata, třešně, houby
o Vitamin B5 (kyselina pantotenová)
▪ Součást koenzym CoA, metabolismus tuků, sacharidů, pohlavních
hormony, hemoglobin
▪ Poškozuje ji kofein
▪ Hypovitaminóza – afty, podrážděnost
▪ Zdroj: zelenina, luštěniny
o Vitamin B6 (pyridoxin)
▪ Součást enzymů podílejících se na metabolismu AMK (transaminázy)
▪ Hypovitaminóza – poruchy tvorby hemoglobinu, záněty kůže a sliznic,
epileptické záchvaty
▪ Zdroj: játra, celozrnné obilné výrobky, žloutek, kvasnice
o Vitamin B7 (biotin)
▪ Kofaktor karboxyláz, podpora růstu a dělení buněk
▪ Hypovitaminóza: kožní choroby, nechutenství, únava
▪ Tvořen střevními bakteriemi
▪ Zdroj: vejce, játra, maso, zelenina, kvasnice
9
o Vitamin B9 (folacin – kyselina listová)
▪ Syntéza nukleových kyselin, syntéza bílkovin
▪ Důležitý v těhotenství + kojení, ovlivňuje růst
▪ Hypovitaminóza – poruchy syntézy bílkovin, chudokrevnost
▪ Zdroj: salát + prášky na předpis
