Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




RYCHLOST CHEMICKÝCH REAKCÍ, CHEMICKÁ ROVNOVÁHA, ENZYMY, VITAMÍNY

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (896.62 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

mikroorganismy a rostliny (i někteří živočichové) jsou schopni je syntetizovat

o Potrava může být přímo zdrojem vitaminů, nebo obsahovat provitaminy,

látky, které se na aktivní vitaminy přeměňují až v organismu

o Nejsou zdrojem energie, ale zastávají nejrůznější funkce (např. složkou

enzymů, působí proti oxidacím v tkáních nebo se účastní redoxních dějů)

o Hypovitaminóza = nedostatek – je způsobena sníženým příjmem určitého

vitaminu, projevuje se nejrůznějšími poruchami, které mohou vést až
k vážnému poškození organismu

8

o Avitaminóza = úplný nedostatek – je způsobena úplným nedostatek určitého

vitaminu (u nás se již skoro nevyskytuje)

o Hypervitaminóza = nadbytek – je způsobena předávkováním při léčbě

vitaminy, toto ohrožení hrozí jen u vitaminů rozpustných v tucích

o Dělíme podle jejich rozpustnosti:

▪ Vitaminy rozpustné ve vodě – vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin,

pyridoxin, niacin, kyselina pantotenová, biotin, folacin), vitamin C

▪ Vitaminy rozpustné v tucích – vitamin A, vitamin D, vitamin E, vitamin

K

o Antivitaminy = látky, které ruší účinky vitaminů, jde často o látky s podobnou

strukturou, ale bez dané biochemické funkce, které vazbou na příslušné
vazebné místo vytlačují vitamin

− VITAMINY ROZPUSTNÉ VE VODĚ:

o Vitamin B1 (thiamin)

▪ Tvorba hemoglobinu + metabolismus sacharidů
▪ Avitaminóza – beri beri
▪ Hypovitaminóza – únava, křeče, trávicí poruchy, …
▪ Zdroj: kvasnice, luštěniny, květák, česnek

o Vitamin B2 (riboflavin)

▪ Součást flavoproteinů, enzymů
▪ Hypovitaminóza – záněty koutků, rtů, poškození sliznic a kůže,

zastavení růstu

▪ Zdroj: maso, mléko, vejce, játra, kvasnice

o Vitamin B3 (niacin)

▪ Součást NADP a NAD (koenzymy), metabolismus bílkovin a sacharidů¨
▪ Hypovitaminóza – křeče, nervové poruchy
▪ Avitaminóza – pelagra (záněty kůže, nervové poruchy, průjmy)
▪ Zdroj: ořechy, rajčata, třešně, houby

o Vitamin B5 (kyselina pantotenová)

▪ Součást koenzym CoA, metabolismus tuků, sacharidů, pohlavních

hormony, hemoglobin

▪ Poškozuje ji kofein
▪ Hypovitaminóza – afty, podrážděnost
▪ Zdroj: zelenina, luštěniny

o Vitamin B6 (pyridoxin)

▪ Součást enzymů podílejících se na metabolismu AMK (transaminázy)
▪ Hypovitaminóza – poruchy tvorby hemoglobinu, záněty kůže a sliznic,

epileptické záchvaty

▪ Zdroj: játra, celozrnné obilné výrobky, žloutek, kvasnice

o Vitamin B7 (biotin)

▪ Kofaktor karboxyláz, podpora růstu a dělení buněk
▪ Hypovitaminóza: kožní choroby, nechutenství, únava
▪ Tvořen střevními bakteriemi
▪ Zdroj: vejce, játra, maso, zelenina, kvasnice

9

o Vitamin B9 (folacin – kyselina listová)

▪ Syntéza nukleových kyselin, syntéza bílkovin
▪ Důležitý v těhotenství + kojení, ovlivňuje růst
▪ Hypovitaminóza – poruchy syntézy bílkovin, chudokrevnost
▪ Zdroj: salát + prášky na předpis

Témata, do kterých materiál patří