RYCHLOST CHEMICKÝCH REAKCÍ, CHEMICKÁ ROVNOVÁHA, ENZYMY, VITAMÍNY
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
KB > 10-2
Slabé zásady – slabě poutají H+, př. NH4OH, Fe(OH)3 KB < 10-4
▪ Autoprotolýza
Reakce dvou molekul téže látky, jedna jako kyselina, druhá jako
zásada
Částice musí mít amfoterní charakter (H2O, NH3)
NH3 + NH3 → NH2- + NH4+
II.
Neutralizace
III.
Hydrolýza solí – reakce solí kyselin s vodou
Pufry = tlumivé roztoky, mají schopnost udržet v roztoku
konstantní pH (např. krev)
B. REDOXNÍ
▪ Přenos e-, dvě polo reakce – oxidace + redukce, dochází ke změnám
oxidačních čísel
C. SRÁŽECÍ
▪ Dochází ke vzniku málo rozpustných solí = sraženin, charakterizujeme
je součinem rozpustnosti
D. KOMPLEXOTVORNÉ
▪ Vznikají koordinační sloučeniny (komplexy) 𝐾𝑘 =
[[𝐶𝑢(𝑁𝐻3)4]]
2+
[𝐶𝑢2+]⋅[𝑁𝐻3]4
▪ KK = konstanta stability → převrácená hodnota disociační konstanty
▪ KK > 1 – komplex vznikne a bude stabilní
▪ KK < 1 – komplex nevznikne nebo se rozpadne
▪ KK = 1 – komplex částečně vznikne a nebude stabilní
− ENTALPIE:
o Množství tepla, které se uvolní/spotřebuje při dějích probíhajících za
konstantního tlaku
o Popisuje vnitřní energii soustavy
▪ Exotermní reakce – teplo se do okolí uvolňuje, entalpie v průběhu
reakce klesá, produkty mají nižší energii než výchozí látky (př. hoření,
dýchání → reakce probíhají samovolně
▪ Endotermní reakce – soustava teplo od okolí přijímá, entalpie
v průběhu reakce stoupá, produkty mají vyšší E (př. fotosyntéza,
rozklad vápence → reakce neprobíhají samovolně
6
− ENZYMY:
o Bílkoviny, které katalyzují všechny reakce probíhající v živých organismech,
nazýváme je biokatalyzátory
o Stejně jako ostatní katalyzátory urychlují průběh biochemických reakcí
snižováním aktivační energie, ale neovlivňují jejich rovnováhu
o Jednosložkové enzymy tvoří pouze bílkovina
o Dvousložkové enzymy tvoří komplex nazývaný holoenzym – složený
z apoenzymu (bílkovinné složky) a kofaktoru (nebílkovinné složky);
kofaktorem může být:
▪ Prostetická skupina, která je s apoenzymem spojena pevně, kovalentní
vazbou
▪ Koenzym, který je s apoenzymem poután slabě, lehce se může
oddisociovat, často jde o deriváty vitaminů
− Vlastnosti:
o Při enzymové reakci se substrát (výchozí látka) váže na tzv. aktivní místo, což
je část apoenzymu tvořená určitým uskupením aminokyselin, tvar aktivního
místa odpovídá tvaru substrátu, substrát tak zapadá do aktivního místa jako
klíč do zámku, vzniká komplex enzym-substrát, proběhne reakce a z aktivního
místa se uvolní produkt
o Enzymy mají podobné vlastnosti jako ostatní chemické katalyzátory, ale liší se:
▪ Substrátovou specifitou – každý enzym katalyzuje pouze určitou reakci
určitého substrátu, za substrátovou specifitu odpovídá apoenzym
▪ Specifitou účinku – každý enzym katalyzuje pouze jednu z mnoha
