RYCHLOST CHEMICKÝCH REAKCÍ, CHEMICKÁ ROVNOVÁHA, ENZYMY, VITAMÍNY
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
o Vitamin B12 (kobalamin)
▪ Krvetvorba, nukleové kyseliny
▪ Syntetizují ho bakterie tlustého střeva
▪ Hypovitaminóza – anémie
▪ Zdroj: sýry, luštěniny, sója
o Vitamin B17 (amygdalin)
▪ Doplněk stravy
▪ Zdroj: jádra peckovic
o Vitamin C (kyselina L-askorbová)
▪ Podpora imunitního systému, podpora srážení krve, tvorba erytrocytů
▪ Avitaminóza – kurděje (skorbut)
▪ Hypovitaminóza – zvýšené krvácení, viklání zubů, vyčerpanost
▪ Zdroj: paprika, šípky, rakytník, brambory
− VITAMINY ROZPUSTNÉ V TUCÍCH
o Vitamin A (retinol)
▪ Metabolismus tuků, bílkovin, tvorba chrupavek
▪ Hypovitaminóza – šeroslepost
▪ Hypervitaminóza – poškození jater
▪ Zdroj: paprika, rybí tuk, petržel
o Vitamin D (kalciferol)
▪ Skupina vitaminů – D3 ( cholekalciferol), D2 (ergokalciferol)
▪ Zajišťuje vstřebávání Ca do kostí → osifikace
▪ Avitaminóza – rachitis (křivice)
▪ Hypervitaminóza – ukládání Ca do měkkých tkání
▪ Zdroje: tuk mořských ryb, UV (ze slunce), máslo, játra, žloutek
o Vitamin E (tokoferol)
▪ Podpora plodnosti, antioxidant
▪ Hypovitaminóza – poškození varlat
▪ Hypervitaminóza – přechodné žaludeční potíže a průjmy
▪ Zdroj: rostlinné oleje, listová zelenina, ořechy
o Vitamin K (fylochinon)
▪ Syntéza bakteriemi tlustého střeva, podpora srážlivosti
▪ Hypovitaminóza – zvýšená krvácivost
▪ Hypervitaminóza – porucha jater
▪ Zdroj: kapusta, špenát, zelí
