Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




RYCHLOST CHEMICKÝCH REAKCÍ, CHEMICKÁ ROVNOVÁHA, ENZYMY, VITAMÍNY

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (896.62 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

o Vitamin B12 (kobalamin)

▪ Krvetvorba, nukleové kyseliny
▪ Syntetizují ho bakterie tlustého střeva
▪ Hypovitaminóza – anémie
▪ Zdroj: sýry, luštěniny, sója

o Vitamin B17 (amygdalin)

▪ Doplněk stravy
▪ Zdroj: jádra peckovic

o Vitamin C (kyselina L-askorbová)

▪ Podpora imunitního systému, podpora srážení krve, tvorba erytrocytů
▪ Avitaminóza – kurděje (skorbut)
▪ Hypovitaminóza – zvýšené krvácení, viklání zubů, vyčerpanost
▪ Zdroj: paprika, šípky, rakytník, brambory

− VITAMINY ROZPUSTNÉ V TUCÍCH

o Vitamin A (retinol)

▪ Metabolismus tuků, bílkovin, tvorba chrupavek
▪ Hypovitaminóza – šeroslepost
▪ Hypervitaminóza – poškození jater
▪ Zdroj: paprika, rybí tuk, petržel

o Vitamin D (kalciferol)

▪ Skupina vitaminů – D3 ( cholekalciferol), D2 (ergokalciferol)
▪ Zajišťuje vstřebávání Ca do kostí → osifikace
▪ Avitaminóza – rachitis (křivice)
▪ Hypervitaminóza – ukládání Ca do měkkých tkání
▪ Zdroje: tuk mořských ryb, UV (ze slunce), máslo, játra, žloutek

o Vitamin E (tokoferol)

▪ Podpora plodnosti, antioxidant
▪ Hypovitaminóza – poškození varlat
▪ Hypervitaminóza – přechodné žaludeční potíže a průjmy
▪ Zdroj: rostlinné oleje, listová zelenina, ořechy

o Vitamin K (fylochinon)

▪ Syntéza bakteriemi tlustého střeva, podpora srážlivosti
▪ Hypovitaminóza – zvýšená krvácivost
▪ Hypervitaminóza – porucha jater
▪ Zdroj: kapusta, špenát, zelí

Témata, do kterých materiál patří