VI. 2. Tříprvkové sloučeniny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Kyselina fluorovodíková – HIF-I
Vlastnosti
- vysoce toxická, žíravá kapalina!!! Se silnými leptavými účinky na kůži
Využití
- leptání skla, výroba matového skla
Kyselina jodovodíková HI I-I
Kyselina bromovodíková HI Br-I
Kyselina sulfanová (sirovodíková) HI S-II
KYSLÍKATÉ KYSELINY
Tříprvkové sloučeniny vodíku, kyslíku a nekovu
Zápis: HI X O-II
libovolný prvek
Oxidační číslo kyslíku je –II (O-II)
Oxidační číslo vodíku je +I (HI)
Tvorba vzorce z názvu:
Tvorba názvu ze vzorce:
Kyselina sírová – H2SO4
Vlastnosti
- koncentrovaná (96%) je bezbarvá olejovitá kapalina
- silná žíravina!!!
- při ředění uvolňuje velké množství tepla
- pohlcuje vlhkost ze vzduchu, odebírá vodu látkám, které ji obsahují
- organické látky jejím působením uhelnatí
- nachází se v žaludku některých živočichů – žralok
Využití
- k plnění baterií v autech, výroba průmyslových hnojiv, barviv
Kyselina dusičná – HNO3
Vlastnosti
- silná žíravina
- na světle se částečně rozkládá, může mít nažloutlou až červenohnědou barvu, proto se uchovává v tmavých
lahvích, při rozkladu vznikají jedovaté oxidy dusíku!!!
- reaguje s většinou kovů, s výjimkou zlata a platiny
Využití
- výroba výbušnin (např. dynamit), zábavní pyrotechniky, …
Kyselina uhličitá – H2CO3
- slabá kyselina, která se rozkládá na oxid uhličitý a vodu
- je součástí sycených nápojů (sodovka, perlivá voda, sycené limonády atd.), je součástí i některých
alkoholických nápojů (sekty)