Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




19. KARBOXYLOVÉ KYSELINY

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.88 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Jsou to jedovaté kapaliny nebo krystalické látky. Mají nižší teplotu varu než KK, z nichž jsou odvozeny..

Zástupcem je kyanovodík H-C-N, což je nitril kyseliny mravenčí. Je to jedovatý, zapáchající plyn a jeho rozpuštěním vzniká kyselina kyanovodíková.

akrylonitril CH2=CH-CN

  1. Estery karboxylových kyselin

Vznikají náhradou skupiny -OH v karboxylové funkční skupině skupinou -OR2 (kde R2 je uhlovodíkový zbytek alkoholu). Je to významná skupina organických látek, která se výskytuje v tucích a olejích.

Zástupce jsou ethylester kyseliny mravenčí (HCOOCH2CH3)= rumová esence nebo ethylester kyseliny octové = hrušková i malinová esence (podle koncentrace).

substituční deriváty karboxylových kyselin

  1. Halogenkyseliny

Je zde jeden nebo více atomů vodíku H v uhlíkovém řetězci nahrazen halogenem X.

Jsou silnější než nesubstituované kyseliny, většinou krystalické jedovaté látky (z fluorkyselin jedovaté pouze sloučeniny se sudým počtem atomů uhlíku v molekule). Leptají pokožku a jsou to silné soli.

Zástupcem je kyselina chlorethanová, která slouží k leptání bradavic

  1. HYDROXYKYSELINY

Obsahují v uhlíkatém řetězci mimo karboxylovou skupinu alespoň jednu hydroxylovou skupinu –OH. Zvyšují kyselost, chovají se jako alkoholy.

Zástupci jsou:

  • Kyselina mléčná vyskytující se v mléce, sýrech, kyselém zelí. Vzniká mléčným kvašením cukrů. V těle vzniká anaerobní glykolýzou ve svalech (při odbourávání glukózy) - ve formě laktátu. Využívá se v pekařství, pivovarnictví, polymer kyseliny mléčné se používá jako médium pro růst kmenových buněk

  • Kyselina vinná se vyskytuje třech prostorových izomerech: L-kyselina vinná, D-kyselina vinná= kyselina meso-vinná. Používá se jako mořidlo nebo na výrobu prášku do pečiva

  • Kyselina citronová se vyskytuje v citrusových plodech a je to meziprodukt Krebsova cyklu.

Využívá se jako přírodní konzervant, dochucovadlo jídel a nápojů a na konzervaci nebo jako doplněk stravy

  1. AMINOKYSELINY

Obsahují ve svém alifatickém řetězci aminoskupinu -NH2

Nejdůležitějšími jsou α-aminokyseliny , které jsou základem bílkovin.

Amk obsahují bazickou (-NH2) i kyselou (-COOH) skupinu = reagují s kyselinami i zásadami (jsou amfoterní)

Zástupci:

  • Esenciální (živočišný organismus se ji neumí syntetizovat a musí je přijímat v potravě): prolin, valin, lysin, atd.

  • neesenciální: glycin, alanin, serin, atd.

  1. OXOKYSELINY

Kromě karboxylu obsahují ještě aldehydickou skupinu -CHO, popř. jednu či více ketoskupin -CO-

Reagují jako kyseliny i jako aldehydy. Jsou důležitými metabolickými produkty (Krebsův cyklus, apod.)

Zástupci:

  • Kyselina pyrohroznová (α-ketokyselina) je substrát i produkt buněčného metabolismu. JE metabolitem cukerného štěpení a kvašení alkoholového i mléčného. Konjugovaná zásada kyseliny pyrohroznové se nazývá pyruvát (účastní se buněčného dýchání)

Témata, do kterých materiál patří