Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




1984

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (18.62 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

1984

George Orwell

  1. Kdy a v jaké formě se kniha poprvé dostala k českému čtenáři? Jaké k tomu byly důvody?

Román byl napsán v roce 1948 a vydán v roce 1949. Díky tomu, že v Československu vládl totalitní režim, nebylo myslitelné se ke knize tohoto typu dostat. Distopie totiž poukazuje na absurditu totalitních režimů a to nejen komunismu (jak je tomu třeba Orwellově knize Farma zvířat), ale také na fašismus, či dokonce teokracie.

V komunistickém Československu kniha nikdy nevyšla. Její překlad vznikl v letech 1983 a 1984 v undergroundových podmínkách. Překladatelé tvrdí, že atmosféra panující při jejich práci byla podobná atmosféře zmíněné v knize.

Manželé Šimečkovi společně pracovali na překladu knihy. Díky tomu se dostali do velkých nepříjemností a nakonec byli posláni do vězení. Milan Šimečka napsal doslov Můj soudruh Winston.

Po Sametové revoluci román vyšel i v Československu prostřednictvím nakladatelství Naše vojsko. Kniha je dodnes pokládána jako jedno z nejvýznamnějších děl 20.století.

  1. Co podle Vašeho názoru hlavního hrdinu definitivně zlomilo?

Winston byl neobyčejný. Přes všechny hrůzy, o kterých věděl, byl ochoten jít proti proudu. Nejen že si psal deník, kde pravdivě vylíčil všechny hrůzy, on se dokonce i zamiloval. A to neměl. Bylo to proti režimu, zamilovat se.

Jeho vyvolená byla Jůlie. Museli se stýkat tajně, ale nakonec se to stejně provalilo. Ideopolicie je zatkla a poslala do vězení. To, co si tam Winston zkusil, neboli na Ministerstvu lásky, je těžké popsat. Byl zamilovaný, fyzické mučení by snad i vydržel, ne však to psychické. Winstonovým největším nepřítelem byla krysa. Právě ta a tisíce jiných čekala v kleci přímo před ním. Pokud Winston přizná víru ve Velkého bratra, pošle tak krysy své milované. Winston to udělal. Sklonil hlavu a stal se jedním ze stáda. Myslím, že to byla ta poslední kapka, kterou nebyl schopen unést.

  1. Vysvětlete principy newspeaku.

Newspeak je nově vznikající jazyk. Jeho úkolem je nahradit oldspeak, tedy jazyk, který doposud všichni používali. Podstata newspeaku spočívala v tom, že složitá slova měla být nahrazena jednoduchými, slovní zásoba měla být maximálně osekána a hlavně mělo být odstraněno obrovské množství slov. A důvod? Jestliže nově vznikající jedinec v Oceánii nebude znát slova, která by mohla být mířena proti režimu, nemůže se ani vzbouřit. V době, kdy se román odehrává, byl při běžné komunikaci užíván oldspeak, newspeak se ale hojně objevoval ve vlivném časopise Times.

  1. Podrobně popište atmosféru ve státě.

Hlavní myšlenkou knihy je manipulace lidí a neustálé špehování. Kniha je určena pro silnější jedince, neboť rozhodně neprobouzí hezké a uspokojivé pocity. To, čeho chtěl Velký bratr dosáhnout, byl strach. Citát z knihy: válka je mír, svoboda je otroctví, nevědomost je síla, hodně poukazuje na absurditu, která ve státě vládla. Manipulace a diktatura, dvě slova, která knihu vystihují. Trestné je vše, co se straně nelíbí, jako například mít přátele či partnera.

Témata, do kterých materiál patří