Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Kuchyň za časů Karla IV.

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.1 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Menu

Jídlo v této době bylo servírováno v pořadí:

předkrm- polévka- zelenina- pečeně- ovoce- zákusky

S čím by se Karel IV určitě nesetkal

  • Koření papriky a vanilky.

  • Kávovník, kakaokvé boby, čajovník

  • Brambory

DOCHOVALÉ RECEPTY

  • Pečená mihule: bílý zázvor, skořice, rajská zrna, aframum, pepř, hřebíček a další koření.

  • Velikonoční kyselice: chlebový kvas, hladká mouka, sůl, med, šafrán, pepř.

  • Obyčejná polévka: cibule, víno, ocet, med, olej, sůl.

  • Polévka z mléka a medu: hrubá mouka, vejce, mléko, med, mandle, citrónová kůra, šafrán, sůl.

  • Pražma omaštěná s mlékem: obilky, máslo, mléko, sůl med.

  • Pučálka: hrach.

  • Hrachová kaše: hrach, máslo (olej), bílé víno, sůl, med, skořice, perník, (mandle).

  • Kachna se šípkovou omáčkou: kachna, šípky, bílé víno, med, jablka, zázvor, skořice, kmín, sůl.

  • Roštěná na roštu: roštěná, bílý chléb, cibule, dezertní víno, hovězí vývar, jalovec, pepř, zázvor, petržel, sůl, olej, máslo.

  • Osmažení pstruzi s česnekem: pstruzi, mandle, česnek, sůl, máslo, mouka, petržel, citron, sůl.

http://www.dotyk.cz/r-04-2015/18_kuchyne-za-casu-karla-iv

http://www.images.atlasceska.cz/images/pamatky/velka/7390/v29736_karlstejn.jpg

Kniha Gastronomické záhady aneb pohledy do historie kuchařského umění

Témata, do kterých materiál patří