Kuchyň za časů Karla IV.
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Menu
Jídlo v této době bylo servírováno v pořadí:
 
 předkrm- polévka- zelenina- pečeně- ovoce- zákusky
S čím by se Karel IV určitě nesetkal
-  
Koření papriky a vanilky.
 -  
Kávovník, kakaokvé boby, čajovník
 -  
Brambory
 
DOCHOVALÉ RECEPTY
-  
Pečená mihule: bílý zázvor, skořice, rajská zrna, aframum, pepř, hřebíček a další koření.
 -  
Velikonoční kyselice: chlebový kvas, hladká mouka, sůl, med, šafrán, pepř.
 -  
Obyčejná polévka: cibule, víno, ocet, med, olej, sůl.
 -  
Polévka z mléka a medu: hrubá mouka, vejce, mléko, med, mandle, citrónová kůra, šafrán, sůl.
 -  
Pražma omaštěná s mlékem: obilky, máslo, mléko, sůl med.
 -  
Pučálka: hrach.
 -  
Hrachová kaše: hrach, máslo (olej), bílé víno, sůl, med, skořice, perník, (mandle).
 -  
Kachna se šípkovou omáčkou: kachna, šípky, bílé víno, med, jablka, zázvor, skořice, kmín, sůl.
 -  
Roštěná na roštu: roštěná, bílý chléb, cibule, dezertní víno, hovězí vývar, jalovec, pepř, zázvor, petržel, sůl, olej, máslo.
 -  
Osmažení pstruzi s česnekem: pstruzi, mandle, česnek, sůl, máslo, mouka, petržel, citron, sůl.
 
http://www.dotyk.cz/r-04-2015/18_kuchyne-za-casu-karla-iv
http://www.images.atlasceska.cz/images/pamatky/velka/7390/v29736_karlstejn.jpg
Kniha Gastronomické záhady aneb pohledy do historie kuchařského umění
