Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Kuchyň za časů Karla IV.

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.1 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Kuchyň za doby Karla IV.

CHLÉB

  • Důležitou a každodenní součastí jídelníčku byl chléb. Sám císař Karel IV. chléb miloval.

  • Jelikož byl silně věřící, jedl chléb bilý, tzv. MANCHET. Název pochází z francouzkého slova «manchette» což znamená «speciální rukavice pro šermíře».

  • Chleba pro šlechtu byl tak malý, že se dal uchopit do ruky nebo rukavice, oproti velkým bochníkům, kterou jedla nižší vrstva.

  • Bochníky bílého chleba pro církev a šlechtu měly v kůrce vytlačený kříž, kterému se říkalo «PANDEMAINS» z latinského «panis domini» -svatý chléb neboli chléb Páně.

  • Svatý chléb neboli hostie, kterou věřící příjímají pří mši svaté, je proto dodnes bílé barvy.

  • Pražané ve 14. století znali více než 15 druhů chleba.

ZVĚŘINA

  • Na stolech horních společenských vrstev bylo zvláštní místo vyhrazeno ulovené zvěři, velkým kusům masa nebo i celým zvířatům (voli, jeleni, srnci, zajíci, bažanti, kuřata). Zvěř propůjčovala kuchyni hostitele vysoký status.

  • Samotný Karel IV. měl zvěřinu i hon velmi rád. Obvykle vyrážel do okolí Pražského hradu a do berounských lesů, kde stál jeho milovaný Karlštejn.

  • Ulovená zveřina se po lovu zpracovala, často nasolila a umístila buď do místních loveckých spižíren, nebo do sudů, které se pak posílaly konkretním lovcům.

  • Drůbež a divoké ptactvo bylo k mání v ohromujícím množství. Kromě obvyklých druhů drůbeže jako slepice, kapouni a křepelky, se na dvorech chovali i pávi.

RYBY

  • Vedle toho všeho císař lovil i ryby. Mezi jeho nejoblíbenější pokrmy patřila třeba štika s mandlovou nádivkou. Nedaleko Karlštejna se dokonce nacházel tzv. haltýř, což byla velká káď na ryby.

  • Hrály svou velkou roli v "postních dnech", kdy mohla být podávána, jelikož se nejedná o teplokrevná zvířata. Na prvním místě byl sleď.

MLÉČNÉ POTRAVINY

  • S ohledem na jejich nižší dostupnost, která úzce souvisela s chovem zvířat, tvořily pro období moru menší část stravy.

  • Používala se smetana, mléko i podmáslí, tvaroh a sýry

KOŘENÍ

  • Otec vlasti měl v oblibě také kořeněná jídla. Středověké kuchařství se vyznačovalo vášní pro koření a výrazné chutě. Koření se používalo ve více něž 70% pokrmů. Mezi koření se tehdy běžně počítaly třeba i ořechy, mandle, fíky, datle a mnoho druhů ovoce. Dále to byla např. bazalka, routa, najoránka, kerblík, dobromysl).

  • Koření použivané ve středověké kuchyni mělo čtyři účely:

  1. změnit charakter pokrmu ve vztahu k tělesným šťávám lidského těla

  2. pozměnit jeho příchuť

  3. dodat jidlu barvu

  4. na základě okázalé konzumace jídla nepřímo ukázat, jak si určitá domácnost vede

Lidé z nižších společenských vrstev používali méně koření a rádi příjímali taková dochucovadla, která se pěstovala v jejich oblasti např.:hořčičné semínko, planá jablka a šafrán.

Témata, do kterých materiál patří