Kuchyň za časů Karla IV.
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Slavnostní hostiny
-
Důležitou součástí cisařského dvora byly slavnostní hostiny. Panovníkova pověst se měřila právě jejich okázalostí, počtem stolovníků, délkou trvání, stejně jako množstvím, kvalitou a rozmanitostí jídel, která byla podávána. Sebemenší náznak šetrnosti by totiž vyvolal ihned nejrůznější pomluvy.
-
Na slavnostní hostině nesměl chybět tzv. NEF, což byla velká slánka ze zlata, která byla k dispozici všem stolovníkům.
-
Hostin se zúčastňovalo tolik stolovníků, že všichni do paláce nevešli. Proto se na náměstí stavěly dřevěné přístřešky. Všude bylo plno diváků a dostalo se opravdu na všechny. O zbytky se podělila i přihlížející chudina.
-
Hostiny provázely produkce šašků, kejklířů, jokulátorů a herců. Slavnosti doprovázela rovněž hudební produkce. Leckdo by byl překvapen, kolik hudebních nástrojů tehdy obohacovalo podobné atrakce a kolik jich bylo užíváno. Muzikanti hráli na desítky nástrojů strunných, dechových, drnkacích, bicích, na dudy a podobně.
Zvyky, stolování
Před jídlem
-
Důležitým rysem stolování bylo mytí rukou před jídlem. Nešlo jen o opatření hygienické, ale zejména o symbolické. Zvyk vycházel z křesťanské tradice odvozené z poslední večeře Páně, kde mytí rukou představovalo podmínku, aby se člověk mohl dotýkat božího daru. Před každým jídlem se všichni lídé společně modlili.
Na stole
-
Stolovníci měli na stole před sebou vlastní talíř nebo misku. Na stole taky nechyběli dózy na cukrovinky. Každý host se poté obsluhoval sám. Sklenice a pohár se klade napravo, společně s nožem. Na levé straně byl chléb. Vidlička se v tomto století objevovala jen ojediněle, byl k ní zjevný odpor (Pánbůh obdařil člověka rukama, kterýma může jíst), bylo to zhýčkané, zženštilé a nedůstojné.
Přípitek
-
K přípítku se použivala velká číše nebo pohár, ze kterého pil pán domu. Buď pohár nechal kolovat kolem stolu, nebo ostatní pili z konvic (hubatek) a džbánů. Proto jsou gotické nádoby mimořádně velké, mnohé mají obsah větší něž jeden litr. Jako první připil hostitel a pak pokud chtěl nechat kolovat, podal číši tomu z hostů, kterého považoval za nejváženějšího.
Konzumování
-
Většína pokrmů se konzumovala přímo rukama. Ve vychovávané společnosti člověk sousto uchopil do tří prstů levé ruky– mezi palec, ukazovák a prostředníček. Tato zásada se mezi prostým lidem dodržovala jen zřídka. Pravou ruku používali ke krájení pokrmů a k nabírání lžící.
Zasedací pořádek
-
Tato noblesa vstoupila do evropských jídelen skrze Francii.
PRAVIDLA SPOLEČENSKÉHO CHOVÁNÍ U STOLU
Francouz Robert de Blois v době Karla IV. napsal, že:
-
by stolovník měl mít krátké, čisté nehty
-
něměl by se u stolu škrábat nebo drbat
-
neměl by si opírat ruce o stůl
-
neměl by smrkat
-
škrábat se nožem v ústech
-
strkat pokrm do slánky
-
ovoce by se před podáním mělo umývat
-
používat ubrousky, tam kde nebyl ubrousek k dispozici, považovalo se za zdvořilé, aby se člověk otřel o okraj velkého ubrusu nebo lem svého oděvu
-
nepít před jídlem, až po polévce