Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Židovská kuchyně

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (17.75 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Slavení šábesu

Na tento svátek se rodina schází u bíle prostřeného stolu se dvěma svícemi. Muž žehná svátku i rodině nad pohárem vína. Na stůl jsou nošeny tradiční pokrmy: plněná ryba v rosolu a jiná jídla z ryb, polévka, telecí nožičky, sladký dezert (cimes) a barches (sváteční sobotní chléb). Druhý den se konzumuje šoulet (pokrm z hrachu a krup), kugl (slaný, sladký nákyp), ryby, játra, nožičky v rosolu, aj.

Další svátky

Gastronomické zvyklosti jsou spojeny i s dalšími svátky. Mezi nejznámější svátky patří Nový rok, který židé slaví na přelomu září a října. Novým rokem začíná období půstu. Po postu následuje bohatá hostina, na které nechybí ryby, drůbež, hrách, ovoce, sladké pečivo.

Dalším známým svátkem je chanuka, slaví se v prosinci jako vzpomínka na znovuposvěcení jeruzalémského chrámu, znesvěceného pohanským syrským vojskem. Svátek se slaví osm dní a každý den se na osmiramenném svícnu zapaluje další svíce. Typické pro chanuku je osvětlení domovů i chrámů, proto má chanuka název svátek světel. Podávají se hlavně mléčná jídla, bramborové placky a sladká jídla. Mezi tradiční jídlo, konzumované během tohoto svátku jsou bramborové placky zvané latkes.

Nejvýznamnějším svátkem jsou pro židy velikonoce, slaví se sedm dní a je spojen s vysvobozením židů z egyptského otroctví. Na svátečním stole nechybí láhev s octem, slanou vodou, masitá sousta se do ní před požitím namáčejí. Nejváženější člen společnosti ochutnává jednotlivé pokrmy z mísy a předkládá je ostatním. Následují hody: plněná ryba, kuře s macesovou nádivkou ( maces je nekvašený chléb) , vývar s macesovými knedlíčky, jídla z macesové mouky, cukroví a také kvalitní víno.

Sedm týdnů po velikonocích jsou letnice (svátek žní). V těchto dnech přinášeli židé do chrámu první obilí. V tento svátek se konzumují převážně mléčné sladké pokrmy, např. lívanečky, káva s mlékem tvarohový koláč a palačinky s tvarohem.

Témata, do kterých materiál patří