skladování potravin a zboží
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
SKLADOVÁNÍ POTRAVIN A ZBOŽÍ
Skladování zboží
-
musí odpovídat předepsaným technickým podmínkám, aby nedocházelo ke zkažení, znehodnocení, porušení atd.
-
postarat se o zásoby, než jdou do výroby
Dohoda o odpovědnosti za svěřený majetek
Zaměstnanec, který odpovídá za schodek na svěřených hodnotách nebo za ztrátu svěřených věcí, je povinen nahradit takový schodek v plné výši. (přijde o peníze)
Přejímka zboží = přijetí zboží
Druhy:
Kvalitativní: kontroluje se kvalita zboží, provádí se pomocí smyslů (chuť, hmat, sluch, čich)
namátková – prodavač vybere několik druhů zboží a zkoumá jeho kvalitu
100% přejímka zboží: když kvalita nesouhlasí, musíme provést přejímku 100%, kdy zkoumáme kvalitu u každého druhu zboží
Kvantitativní: na základě dodacího listu nebo fakturou. Přepočítání, přeměření
Sortimentní: kontrola skladby dodávky v barvách, ve velikostech, kvalitě. Při některé se zboží kompletuje – u elektrotechnického zboží – sestavení zboží
Doklady
Dodací list- vystavuje dodavatel pro kontrolu, jaké zboží zasílá
Faktura- slouží pro uhrazení závazku, pro zaúčtování
Příjemka- doklad vystavený ve skladu odběratele
Skladní karta- slouží pro evidenci pohybu zásob
Výdejka- výdej ze skladu do výroby
Převodka- převod zásob ze skladu do skladu v jednom podniku
Kniha došlých faktur- evidence sloužící v účtárně k přehledu o vzniklých závazcích firmy a o datu a způsobu uhrazení
Žádanka => výdejka
Reklamace - V případě nesrovnalostí má právo odběratel zásilku reklamovat. Reklamaci uplatňujeme v záruční době u dodavatele. Dokladem je dodací list i faktura. Reklamace musí obsahovat- identifikaci dodávky, popis závady, rozsah škody, návrh na řešení (sleva, oprava, výměna, vrácení peněz). Reklamační lhůta: 30 dnů, dodavatel musí odpovědět.
Druhy skladů:
Suché: teplota kolem +18 °C. Skladuje se cukr, pečivo, obiloviny, luštěniny, olej.
Chladné: přirozená teplota, převládá vysoká vlhkost a prostory musí být dokonale větrány. Skladují brambory, ovoce, zelenina, nápoje, kompoty nebo vejce.
Chlazené: teplota od 0 do +10 °C. Vše se musí skladovat odděleně. Maso, drůbež, cukrářské výrobky, masné výrobky, mléčné výrobky.
Mrazící: teplota od -18 °C až do -22 °C. Lze skladovat potraviny i dlouhodobě. Skladuje se zde např. maso, ryby, pečivo nebo polotovary
Skladování
Potraviny musí být uloženy ve vhodných sáčcích, dózách nebo skladovacích boxech.
Pravidelně kontrolujeme jakost potravin
Zpracováváme vždy potraviny, které byly uskladněny dříve.
Vadné nebo zkažené potraviny se musí neprodleně ze skladu odstranit.
Aromatické látky jako např. koření skladujeme odděleně, aby nám nenačichla jiná skladovaná potravina.
S potravinami se nesmí skladovat např. čisticí prostředky.
Pravidelně kontrolujeme teplotu skladu.
Nezapomínáme na hygienu.