Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




5 - Společné stravování, kalkulace ceny

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (20,7 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Společné stravování Definice Hromadná výroba, prodej a organizace spotřeby jídel a nápojů pro velkou skupinu obyvatel Činnost Uspokojení fyziologických potřeb člověka Obnova pracovní síly Zvyšování životní úrovně obyvatelstva Funkce Stravovací (restaurace)Společensko-zábavní zážitek (bar)Ubytovací (hotel) Členění Veřejné Účelové Např. restaurace Školní (školní jídelna), závodní a ústavní Pro kohokoliv Jen pro určitou skupinu obyvatel Vyšší cena Nižší cena Náklady + zisk Náklady + stát, firma + stát Větší výběr Menší výběr Většinou s obsluhou Většinou bez obsluhy Kalkulace ve SS Kalkulace je stanovení prodejní ceny tak, aby se pokryly veškeré náklady, dosáhli jsme zisku a odvedli jsme DPH. Náklady + zisk + DPH = prodejní cena Možnosti Kalkulační vzorec – složité, ale přesnéPřirážková kalkulace – jednodušší, ale méně přesné Přirážková kalkulace Surovina Množství na 10 porcí Cena za jednotku (bez DPH) Cena za 10 porcí Hovězí maso 1000 g 300 Kč/ kg 300,00 Kč Olej 300 g 29 Kč/ l 8,70 Kč Cibule 500 g 32 Kč/ kg 16,00 Kč Sůl 20 g 7 Kč / kg 0,14 Kč Pepř 5 g 10 Kč/ 7 g 7,14 Kč Koření 20 g 30 Kč/ 250 g 2,40 Kč Sójová omáčka 200 g 40 Kč/ 125 ml 64,00 Kč Květák 400 g 34 Kč/ 800 g 17,00 Kč Vývar B 300 g 12 Kč/ l 3,60 Kč Česnek 50 g 179 Kč/ kg 8,95 Kč Nať petržel 20 g 29 kč/ 300 g 1,93 Kč Celkem 429,86 Kč Kalkulační přirážka Zahrnuty veškeré ostatní náklady a zisk pro mě. Obvykle 100% až 200%, řídí se trhem, nabídkou a poptávkou. 42,986 Kč – 100 %, cena za jednu porci Cena za 1 porci včetně přirážky 0,42986 Kč – 1 % x 200 = 85,972 Kč / x marže = přirážka 42,986 + 85,972 = = 128,958 Kč DPH 15%! 128,958 Kč – 100 % = 148,3017 Kč včetně DPH 19,3437 Kč – 15 % = 149 Kč na jídelní lístek Kalkulační vzorec Položka Obsah položky P Ř Í M É 1. Přímý materiál Suroviny, základní materiál, nakoupené polotovary, které ve výrobním procesu přecházejí do výrobku. Lze přesně určit na kalkulační jednici. 2. Přímé mzdy Mzdy, které souvisejí přímo se zhotovením výrobku. 3. Ostatní přímé náklady Odpisy speciálních zařízení a strojů, technologická energie atd. Lze je stanovit na kalkulační jednici. N E P Ř Í M É N Á K L A D Y 4. Výrobní režie Jednou za čas (energie, nájem, benzín, popelnice, …) Spotřeba pomocného materiálu, čisticích prostředků, opravy zařízení, mzdy vedoucího střediska. Souvisí s výrobní činností, není ale hospodárné nebo možné je vykazovat na kalkulační jednici. Vlastní náklady výroby Součet položek 1 až 4. Celkové náklady na výrobu. 5. Správní režie S vedením, s pokynem (účetnictví, údržba, telefon) Jde o tytéž nákladové druhy jako u výrobní režie, ale mají souvislost s řízením a správou podniku jako celku. Vlastní náklady výkonu Součet položek 1 až 5. 6. Odbytové náklady Skladování, odbyt, prodej, expedice atd. Úplné vlastní náklady výkonu Souhrn veškerých kalkulovaných nákladů na výrobek. Vypočtou se součtem položek 1 až 6. 7. Zisk Stanoví se v procentech úplných vlastních nákladů nebo v absolutním vyjádření. 8. Prodejní cena Součet úplných vlatních nákladů a zisku. 9. DPH 10. Prodejní cena včetně DPH Platební způsob Hotovostní – přímé předání bankovek/mincí, platba kartouBezhotovostní – převod peněz z účtu na účetFakturou Elektronická evidence tržeb Evidence tržeb, kdy jsou údaje o každé transakci obchodníka online posílány na státní správu. Pro každou zaevidovanou tržbu se pak sestaví datová věta, která obsahuje následující informace o tržbě: DIČ poplatníka, identifikaci provozovny a pokladny, pořadové číslo účtenky, datum a čas přijetí tržby, celková částka tržby a její rozpad do jednotlivých sazeb DPH. BKP (bezpečnostní kód poplatníka), symbol FIK (fiskální identifikační kód) nebo PKP/podpisový kód poplatníka (pokud nebyl vydán FIK) na účtence. Činitelé ovlivňující výši ceny ve SS Nabídka a poptávkaNákladyOstatní prvky marketingového mixuKonkurenceZákony a předpisyDruh distribuceSezónnostCenová politika

Témata, do kterých materiál patří