5 - Společné stravování, kalkulace ceny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Společné stravování
Definice
Hromadná výroba, prodej a organizace spotřeby jídel a nápojů pro velkou skupinu obyvatel
Činnost
Uspokojení fyziologických potřeb člověka
Obnova pracovní síly
Zvyšování životní úrovně obyvatelstva
Funkce
Stravovací (restaurace)
Společensko-zábavní zážitek (bar)
Ubytovací (hotel)
Členění
Veřejné Účelové Např. restaurace Školní (školní jídelna), závodní a ústavní Pro kohokoliv Jen pro určitou skupinu obyvatel Vyšší cena Nižší cena Náklady + zisk Náklady + stát, firma + stát Větší výběr Menší výběr Většinou s obsluhou Většinou bez obsluhyKalkulace ve SS
Kalkulace je stanovení prodejní ceny tak, aby se pokryly veškeré náklady, dosáhli jsme zisku a odvedli jsme DPH.
Náklady + zisk + DPH = prodejní cena
Možnosti
Kalkulační vzorec – složité, ale přesné
Přirážková kalkulace – jednodušší, ale méně přesné
Přirážková kalkulace
SurovinaMnožství na
10 porcí
Cena za jednotku
(bez DPH)
Cena za
10 porcí
Hovězí maso 1000 g 300 Kč/ kg 300,00 Kč Olej 300 g 29 Kč/ l 8,70 Kč Cibule 500 g 32 Kč/ kg 16,00 Kč Sůl 20 g 7 Kč / kg 0,14 Kč Pepř 5 g 10 Kč/ 7 g 7,14 Kč Koření 20 g 30 Kč/ 250 g 2,40 Kč Sójová omáčka 200 g 40 Kč/ 125 ml 64,00 Kč Květák 400 g 34 Kč/ 800 g 17,00 Kč Vývar B 300 g 12 Kč/ l 3,60 Kč Česnek 50 g 179 Kč/ kg 8,95 Kč Nať petržel 20 g 29 kč/ 300 g 1,93 Kč Celkem 429,86 KčKalkulační přirážka
Zahrnuty veškeré ostatní náklady a zisk pro mě.
Obvykle 100% až 200%, řídí se trhem, nabídkou a poptávkou.
42,986 Kč – 100 %, cena za jednu porci Cena za 1 porci včetně přirážky 0,42986 Kč – 1 % x 200 = 85,972 Kč / x marže = přirážka 42,986 + 85,972 = = 128,958 Kč DPH 15%! 128,958 Kč – 100 % = 148,3017 Kč včetně DPH 19,3437 Kč – 15 % = 149 Kč na jídelní lístekKalkulační vzorec
Položka Obsah položkyP
Ř
Í
M
É
1. Přímý materiál Suroviny, základní materiál, nakoupené polotovary, které ve výrobním procesu přecházejí do výrobku. Lze přesně určit na kalkulační jednici. 2. Přímé mzdy Mzdy, které souvisejí přímo se zhotovením výrobku. 3. Ostatní přímé náklady Odpisy speciálních zařízení a strojů, technologická energie atd. Lze je stanovit na kalkulační jednici.N
E
P
Ř
Í
M
É
N
Á
K
L
A
D
Y
4. Výrobní režieJednou za čas (energie, nájem, benzín, popelnice, …)
Spotřeba pomocného materiálu, čisticích prostředků, opravy zařízení, mzdy vedoucího střediska. Souvisí s výrobní činností, není ale hospodárné nebo možné je vykazovat na kalkulační jednici.
Vlastní náklady výrobySoučet položek 1 až 4.
Celkové náklady na výrobu.
5. Správní režieS vedením, s pokynem (účetnictví, údržba, telefon)
Jde o tytéž nákladové druhy jako u výrobní režie, ale mají souvislost s řízením a správou podniku jako celku.
Vlastní náklady výkonu Součet položek 1 až 5. 6. Odbytové náklady Skladování, odbyt, prodej, expedice atd. Úplné vlastní náklady výkonu Souhrn veškerých kalkulovaných nákladů na výrobek. Vypočtou se součtem položek 1 až 6. 7. Zisk Stanoví se v procentech úplných vlastních nákladů nebo v absolutním vyjádření. 8. Prodejní cena Součet úplných vlatních nákladů a zisku. 9. DPH 10. Prodejní cena včetně DPH