Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Obchod

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (25.15 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

SKLADOVÁNÍ ZBOŽÍ

  • Začíná okamžikem převzetí zboží do skladu, jeho uložením ve skladovacích prostorách a končí po přemístění do prodejny

  • Skladovací prostory:
    a) hlavní sklad – může být univerzální nebo specializovaný (chladící, mrazící)
    - měl by navazovat na příjmovou plochu a prodejní místnost
    b) příruční sklad – je mezičlánkem mezi hlavním skladem a prodejní místností, je zařizován většinou pro jednodenní rezervní zásobu zboží
    c) sklad obalů – je členěn na sklad obalového materiálu (sáčky, balící papír) a na sklad vratných obalů (palety, láhve)

  • Zařízení pro skladování zboží
    - regály
    -váhy
    -manipulační stoly
    - mechanizační prostředky – plošinky, kontejnery

  • Zásady skladování zboží: přiměřená teplota, …těžké a objemné zboží skladujeme v paletách, …ostatní zboží skladujeme v regálech, …dbáme na obměnu zboží – první do skladu, první ze skladu, …kontrolujeme jakost zboží, …dodržujeme čistotu skladu

OBALY – DRUHY A FUNKCE

  • Druhy – výrobní, přepravní a spotřební

  • Výrobní a přepravní obaly: chrání zboží před poškozením a znehodnocením během dopravy a skladování – kartony, bedny, přepravky, kontejnery|
    - tvoří tzv. manipulační jednotku

  • Spotřební obaly – zboží je v nich prodáváno konečnému spotřebiteli

  • Obaly rozlišujeme – vratné a nevratné

  • Funkce: a) funkce ochranná – obal chrání zboží před poškozením
    b) funkce manipulační – usnadňuje manipulaci, musí být proveden tak, aby se dal dobře uchopit
    c) funkce reklamní – měl by zvyšovat prodejnost informacemi na obalu, barevným provedením, funkčností
    d) funkce ekologická – musí být zajištěna snadná zničitelnost obalu, přednost dáváme vratným obalům
    e) funkce informační – informuje o složení výrobku, záruční době, podmínkách skladování
    f) funkce rozlišovací – umožňuje rozlišit výrobek podle obalu

PRODEJ ZBOŽÍ

  • Zahrnuje tyto činnosti:
    1) příprava zboží k prodeji
    2) vystavení zboží v prodejní místnosti
    3) označení zboží cenou
    4) vlastní prodej zboží

1) příprava zboží k prodeji:
- potravinářské zboží je třeba zvážit a označit cenou, naporcovat, nakrájet, zabalit
- průmyslové zboží zkompletovat, vyjmout z ochranných obalů
- textilní zboží – vyžehlit, urovnat do regálů, zavěsit na stojany

2) vystavení zboží v prodejní místnosti:
- zboží musí upoutat pozornost

  • Zásady vystavování zboží:
    - zboží, na které chceme upozornit, vystavujeme po pravé straně ve směru jízdy vozíku ve výši očí
    - luxusní zboží ukládáme do horních polic, levné zboží dolů
    - zboží denní potřeby – pečivo, mléko, maso – umístíme do zadní části prodejny

- Zboží je uspořádáno podle sortimentních skupin
- vystavené zboží musí být přirozené, aby zákazník neměl dojem, že odebráním zboží naruší výstavku

Témata, do kterých materiál patří