LEGENDA O OSTOJOVI
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Truhla z prken, dříve vydlabané špalky
Ostoj si oblečení odkládal na bidla
Předměty ženy: nůž a nůžky
Polenice - trámy u stropu na které se odkládali věci, aby nepřekážely - dřevo atd.
Ohřívání vody - kotlíky nejsou doloženy a asi jsou nepravděpodobné, nebo vhozením rozpálených uhlíků do vody, nebo! vložení hliněného hrnce do uhlíků
Každodenní chléb
Každý den se snažila Ostojova žena zasytit celou domácnost
Vařila v hrncích přistavěných k ohništi
Vařilo se, pražilo, opékalo, peklo, pečení buď na jednoduchém ohni nebo v jámě s rozžhavenými uhlíky (jehně, vepř)
Převážně rostlinná strava - kaše, polévka a noky
Důležitá součást - pečivo - Chleba byl těžší na přípravu - kvásek atd, nejrychlejší byly placky
Chleba se pekl do krátké zásoby, nikdy se nejedl čerstvý a dával se vysoko do ošatky, by na
něj děti nemohly a neplesnivěl
Chleba byl i samostatný pokrm, někdy se sýrem nebo špekem
Kaše různé - z obilnin nebo z hrachu, přidávalo se občas trochu medu nebo ovoce
Polévka byla hlavním celým jídlem - nejlepší byla chlebová s kmínem a vejcem, nebo mléčná polévka, základem byla vždy mouka
Noky také těžší na přípravu, musí být dobrá mouka, udělat těsto a pak ho uvařit, přidávalo se většinou vařené ovoce
Koláče - s ovocem a medem
Pražilo se nezralé zrno - velmi hodnotné na bílkoviny a vitaminy (pražma) ale to bylo jakoby na dluh, protože bylo nezralé
Maso se jen vařilo, na rožni moc ne
Nejvíc masa při zimní porážce - přes zimu vydrželo až do jara
Drcení masa, masová kaše "prejt" - o zpracování vnitřností záznamy nejsou
Zvířata se spíše zužitkovala jinak než na maso, většinou se prodalo, by bylo na zaplacení daně
Pokud se kráva zranila a musela být utracena, chodili sousedé kus masa odkupovat, aby se zmírnila škoda sousedova
Při napadení mléčných výrobků, si dávali bílkoviny z vajec (spíše jednorázová snůška než pravidelná)
Kyselé zelí se také dost používalo
Ochucovali jídlo divokým kmínem, koprem, česnekem, atd - ve městě byli nejmocnější, protože měli horší přístup k takovým bylinám
Sůl se dovážela, ale nahrazoval ji i popel z jitrocelu
Snídaně byla málokdy studená, oběd a večeře bylo jedno z nich studené
Známá jen lžíce, jen málo nožů a vidlice jen na vydávání masa ve vyšších vrstvách, talíř byl neznámý - jedli hlavně pomocí rukou
Místo talíře placky nebo prkénka, misky nejsou doloženy, ale možná dřevěné
Starost bez konce
Ženy se neustále staraly o oděv, je to zdlouhavý proces, kdy musely vypěstovat, nasbírat, namáčet, vyčesat len, pak vše na přeslici vše ušít
Ženy i muži nosili přepásané suknice
Na nohou nosili láptě (slaměné) nebo krpce (kus kůže)
Nechráněnou část nohy v zimě navlékal do punčochových návleků - nohavic (z nich se pak vyvinuly kalhoty)
Přes zimu buď ovčí kůži, kterou si přehodili přes záda nebo plachetku (kus látky) - ale nedalo se v tom moc pracovat
Oblečení nestřídali a prali jen velmi málo (protože měli nanejvýš dva kusy na střídání)
"Velké prádlo" kdy se vše vypralo v potoce se dělalo dvakrát za rok, na jaře a před zimou
Osobní hygiena také nebyla moc dobrá (pokud měli kotel nad ohněm, hodně by to ulehčilo)
Jinak se chodil koupat do potoka či do tůně, když našel mydlici lékařskou (saponarii) i se umyl
Jsou známy i parní lázně (místnost plná páry, kde se šlehali větvemi) ale to bylo jen pro vyšší vrstvy
Kostěné dvoustranné hřebeny, vousy a vlasy si stříhali nůžkami na ovce
Někdy se mazali proti větru, mrazu či slunci husím sádlem
Dům vymetali pometlem, husím křídlem, odpad z domu nosili na hnůj za dům, kam chodili i vykonávat potřebu