Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




11. Odbytové středisko

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (19.86 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

vyšší forma jednoduché obsluhy – pokrm je upraven na masovém talíři, příloha je podávána zvlášť na dezertním talíři, zakládáme před hosta z pravé strany, nejprve přílohu na levou stranu s překládacím příborem, poté masový talíř s pokrmem před hosta

  1. Složitá obsluha (neboli mezi kuchyní a jídelním stolem, keridon)

základní forma složité obsluhy – pokrmy se přinášejí z kuchyně na keridon, kde je překládáme na masové talíře a poté zakládáme před hosta z pravé strany

vyšší forma složité obsluhy – před hostem se provádí dohotovování pokrmů (flambování, dranžírování, míchání, dochucování, zjemňování atd.)

  1. Ostatní formy obsluhy

kavárenský způsob – používá se jednoduchý způsob obsluhy, stůl se neprostírá, hosté používají tácy, které zůstávají na stole po celou dobu konzumace

etážový způsob – používá se v hotelových pokojích, hosté si objednávají telefonicky či etážovým lístkem, jedná se hlavně o snídaně, ale oběd či večeře není problém, na pokoj donáší etážová obsluha na tácech a odnáší pokojská

Vybavení odbytových středisek

Sedací a stolový inventář: židle, křesla, klubovky, boxy, konferenční stolky

Textilní inventář: ubrusy, dečky, prostírání

Skleněný inventář: na studené a teplé nápoje, různých tvarů a použití

Inventář na podávání pokrmů: porcelán, kov, sklo, keramika

Příbory: jídelní a překládací

Pomocný inventář: tubus, na led, ohřívače, dranžírovací prkénko, stoly a vozík

Příruční stůl: centrum inventáře v odbytovém středisku, který potřebujeme při servisu pokrmu a nápojů (ubrousky, pečivo, dochucovadla)

každé odbytové středisko je vybaveno inventářem pro něj charakteristickým, důležitá je účelnost a usnadnění provozu

Způsoby nabídky
  1. aktivní (zboží k hostovi)

nabídkové vozíky, pokrmy na mísách nebo nápoje na platech (předkrmy, aperitivy, sýry, moučníky)

v ruce-lahve s aperitivy, talířky s pokrmy

nabídkové stoly a vitríny

  1. pasivní

jídelní a nápojový lístek

ústní nabídka

poutače

Způsoby prodeje

A la Carte

prodej podle jídelních a nápojových lístků, volný výběr pokrmů a nápojů

nejvíce rozšířený způsob prodeje ve veřejném stravování

A la Menu

menu je pevná sestava pokrmů (a nápojů) za určitou cenu, na jídelním lístku může být uvedeno jedno i několik menu v různé hodnotě

host nemá možnost změny (vlastní kombinace) pokrmů

u nás se setkáváme s tímto typem především v době obědů, jako nabídka poledního menu

Témata, do kterých materiál patří