11. Odbytové středisko
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
vyšší forma jednoduché obsluhy – pokrm je upraven na masovém talíři, příloha je podávána zvlášť na dezertním talíři, zakládáme před hosta z pravé strany, nejprve přílohu na levou stranu s překládacím příborem, poté masový talíř s pokrmem před hosta
-
Složitá obsluha (neboli mezi kuchyní a jídelním stolem, keridon)
základní forma složité obsluhy – pokrmy se přinášejí z kuchyně na keridon, kde je překládáme na masové talíře a poté zakládáme před hosta z pravé strany
vyšší forma složité obsluhy – před hostem se provádí dohotovování pokrmů (flambování, dranžírování, míchání, dochucování, zjemňování atd.)
-
Ostatní formy obsluhy
kavárenský způsob – používá se jednoduchý způsob obsluhy, stůl se neprostírá, hosté používají tácy, které zůstávají na stole po celou dobu konzumace
etážový způsob – používá se v hotelových pokojích, hosté si objednávají telefonicky či etážovým lístkem, jedná se hlavně o snídaně, ale oběd či večeře není problém, na pokoj donáší etážová obsluha na tácech a odnáší pokojská
Vybavení odbytových středisek
Sedací a stolový inventář: židle, křesla, klubovky, boxy, konferenční stolky
Textilní inventář: ubrusy, dečky, prostírání
Skleněný inventář: na studené a teplé nápoje, různých tvarů a použití
Inventář na podávání pokrmů: porcelán, kov, sklo, keramika
Příbory: jídelní a překládací
Pomocný inventář: tubus, na led, ohřívače, dranžírovací prkénko, stoly a vozík
Příruční stůl: centrum inventáře v odbytovém středisku, který potřebujeme při servisu pokrmu a nápojů (ubrousky, pečivo, dochucovadla)
každé odbytové středisko je vybaveno inventářem pro něj charakteristickým, důležitá je účelnost a usnadnění provozu
Způsoby nabídky
-
aktivní (zboží k hostovi)
nabídkové vozíky, pokrmy na mísách nebo nápoje na platech (předkrmy, aperitivy, sýry, moučníky)
v ruce-lahve s aperitivy, talířky s pokrmy
nabídkové stoly a vitríny
-
pasivní
jídelní a nápojový lístek
ústní nabídka
poutače
Způsoby prodeje
A la Carte
prodej podle jídelních a nápojových lístků, volný výběr pokrmů a nápojů
nejvíce rozšířený způsob prodeje ve veřejném stravování
A la Menu
menu je pevná sestava pokrmů (a nápojů) za určitou cenu, na jídelním lístku může být uvedeno jedno i několik menu v různé hodnotě
host nemá možnost změny (vlastní kombinace) pokrmů
u nás se setkáváme s tímto typem především v době obědů, jako nabídka poledního menu