Obecná enzymologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Stanovení: ELFO, imunochemie, chromatografie
Umožnují specifikovat tkáň/orgán, ze kterého pocházejí
Makroenzymy
Enzym navázán na plazmatickou bílkovinu (nejčastěji na IgA nebo IgG)
Častěji u pacientů s autoimunitními nemocemi, ale i bez zjevné příčiny
Neprojde do moči (koncentrace v krvi stoupá, v moči je nulová nebo nízká)
Příkladem je makroamyláza, při které má pacient v krvi vysokou aktivitu AMS a nemá žádné klinické příznaky onemocnění slinivky břišní ani slinných žláz. Pokud bychom neuvažovali o možnosti makroamylazemie mohl by být pacient poškozen zbytečným vyšetřováním případně dietními omezeními.
Vznik makromolekul enzymů se může týkat kteréhokoliv enzymu
Stanovení: elektroforéza, imunochemie, chromatografie
Průběh reakce E - S
Závisí na:
Reakční teplotě (37°C = teplotní optimum)
(25°C - reakce běží nejlineárněji, ale pomaleji)
Při stoupající teplotě běží reakce rychleji, ale při překročení teplotního optima rychlost zase klesá z důvodu denaturace bílkovinné části E)
pH substrátu - pH optimum = pH, při kterém reakce probíhá nejrychleji; pH krve - 7,36 - 7,44
Výjimky: Pepsin - pH 1-2
ALP - pH 8
Koncentrace substrátu - pokud je dostatečně vysoká, probíhá reakce podle kinetiky nultého řádu; závislost rychlosti reakce ( a přírůstku koncentrace produktu) na čase je lineární
Při nízké koncentraci substrátu je malá pravděpodobnost, že se molekule substrátu setká s E, rychlost reakce se snižuje, reakce běží podle kinetiky prvního řádu (tvar paraboly)
Při nadbytku substrátu a 100% nasycení enzymů má závislost reakční rychlosti na koncentraci substrátu (tvar hyperboly)
Michaelisova konstanta - výpočet, jehož hodnota vypovídá o afinitě E k S. Čím je hodnota Km nižší, tím je afinita E k S vyšší
Přítomnost aktivátorů
Urychlují E reakci - kationty lehkých kovů, vitaminy
Přítomnost inhibitorů
Zpomalují nebo zastavují E reakci - kationty těžkých kovů, metabolity léků
Inhibitory:
Kompetitivní - mají strukturu molekuly podobnou substrátu, enzym si obě molekuly "splete", reakce E - S nemůže proběhnout
Nekompetitivní - molekula inhibitoru je odlišná od struktury substrátu, vazba může vzniknout mimo aktivní centrum a rychlost reakce se obvykle jen zpomalí
Inhibice může být vratná (reverzibilní) nebo nevratná (ireverzibilní)
Stanovení enzymů
Spektrofotometricky - stanovení katalytické aktivity E
K analyzovanému vzorku se přidá substrát, který se působením enzymu mění na barevný produkt, hodnotí se intenzita zabarvení:
Po zastavení reakce - v koncovém bodě "end point"; diskontinuální postup, možnost chyby při nelineárním průběhu reakce
Kontinuální, kinetický způsob - absorbance se měří opakovaně v pravidelných intervalech v průběhu celé reakce, vybere se nejlineárnější část
Při fotometrickém stanovení se využívá tzv. optický test: je založen na změnách elektronové konfigurace jádra koenzymů NADH a NAD+ při reakci enzymu a substrátu. Využívá odlišné chování koenzymů při různých vlnových délkách (260 a 340nm) výsledná absorbance se měří v UV oblasti (340nm)