MINUTKOVÉ POKRMY
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
• krvavý (rare) – sepneme do kroužku palec s ukazovákem,
• medium – palec a prostředníček,
• propečený (well done) – palec a malíček. Příklady pokrmů pečených na anglický způsob – roštěnky, bifteky, medailonky, řezy, ze zeleniny například lilky, paprikové lusky, rajčata.
PŘÍLOHY K MASU
Výběr druhu přílohy závisí na druhu masa, jeho tepelné úpravě, stravitelnosti.
1) brambory
• vařené bez slupky – kaše, pyré, sypané zelenou petrželí, šťouchané brambory (s kysaným zelím, cibulí, slaninou, bylinkami),
• vařené ve slupce – bramborové knedlíčky s různou náplní nebo přidáním vložky do těsta (mrkvové, špenátové),
• opékané,
• smažené – hranolky, sláma, krokety (mandlové, houbové, bylinkové, rozinkové).
2) rýže
• vařená,
• dušená, dušená s kořením (kari), zeleninou (s hráškem), šunkou, se sýrem, žampióny,
• různě dochucená rizota (lanýžové, šafránové, houbové, bylinkové).
3) těstoviny
• hlavně z tvrdé pšenice, novější druhy – černé, sépiové, bylinkové, s kurkumou, • vždy vaříme al dente (na skus).
4) zelenina
• opečené plátky lilku, cukety, patisonu, pórku, šalotky na másle zakápnuté bazalkovým olejem, restované listy špenátu,
• grilovaná zelenina – papriky, lilek, cuketa.
5) saláty
• z různých druhů vařené i syrové zeleniny spojené marinádou (k těžce stravitelným pokrmům) nebo majonézou (k lehce stravitelným pokrmům),
• k masitým minutkám nepodáváme masité saláty (drůbeží, humrový).
6) omáčky
• bez majonézy – studená vinaigrette (3 díly oleje a 1 díl octa a koření), brusinková,
• majonézu k minutkám všeho druhu můžeme podávat v malých mističkách, do kterých vmícháme např. cibuli, křen, česnek, celer, pažitku, citrónovou kůru, šunku, hořčici, pepř, rajčatový protlak, kaviár, okurku nebo bylinky, nejznámější je tatarská omáčka,
• teplé omáčky – z rajčat, bernská.
7) pochoutková – ochucená másla
• změklé máslo smíchané s bylinkami, kořením apod.,
• používáme tam, kde nemáme šťávu (u masa na grilu, roštu).
8) různé druhy pečiva, chleba