Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




MINUTKOVÉ POKRMY

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (16.95 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

• krvavý (rare) – sepneme do kroužku palec s ukazovákem,

• medium – palec a prostředníček,

• propečený (well done) – palec a malíček. Příklady pokrmů pečených na anglický způsob – roštěnky, bifteky, medailonky, řezy, ze zeleniny například lilky, paprikové lusky, rajčata.

PŘÍLOHY K MASU

Výběr druhu přílohy závisí na druhu masa, jeho tepelné úpravě, stravitelnosti.

1) brambory

• vařené bez slupky – kaše, pyré, sypané zelenou petrželí, šťouchané brambory (s kysaným zelím, cibulí, slaninou, bylinkami),

• vařené ve slupce – bramborové knedlíčky s různou náplní nebo přidáním vložky do těsta (mrkvové, špenátové),

• opékané,

• smažené – hranolky, sláma, krokety (mandlové, houbové, bylinkové, rozinkové).

2) rýže

• vařená,

• dušená, dušená s kořením (kari), zeleninou (s hráškem), šunkou, se sýrem, žampióny,

• různě dochucená rizota (lanýžové, šafránové, houbové, bylinkové).

3) těstoviny

• hlavně z tvrdé pšenice, novější druhy – černé, sépiové, bylinkové, s kurkumou, • vždy vaříme al dente (na skus).

4) zelenina

• opečené plátky lilku, cukety, patisonu, pórku, šalotky na másle zakápnuté bazalkovým olejem, restované listy špenátu,

• grilovaná zelenina – papriky, lilek, cuketa.

5) saláty

• z různých druhů vařené i syrové zeleniny spojené marinádou (k těžce stravitelným pokrmům) nebo majonézou (k lehce stravitelným pokrmům),

• k masitým minutkám nepodáváme masité saláty (drůbeží, humrový).

6) omáčky

• bez majonézy – studená vinaigrette (3 díly oleje a 1 díl octa a koření), brusinková,

• majonézu k minutkám všeho druhu můžeme podávat v malých mističkách, do kterých vmícháme např. cibuli, křen, česnek, celer, pažitku, citrónovou kůru, šunku, hořčici, pepř, rajčatový protlak, kaviár, okurku nebo bylinky, nejznámější je tatarská omáčka,

• teplé omáčky – z rajčat, bernská.

7) pochoutková – ochucená másla

• změklé máslo smíchané s bylinkami, kořením apod.,

• používáme tam, kde nemáme šťávu (u masa na grilu, roštu).

8) různé druhy pečiva, chleba

Témata, do kterých materiál patří