6.nespecifické střevní záněty
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
fulminantní průběh- schvácenost, silné bolesti
krvavé průjmy (10krát denně)
horečka
anémie
tachykardie
hrozí perforace střeva a peritonitida absces
kolorektální karcinom
diagnostika:
anamnéza
fyzikální vyšetření
laboratorní vyšetření: KO, FW, biochemie, imunologické, vyšetření stolice
kolonoskopie: je rozhodující pro diagnostiku- až do terminálního ilea
RTG vyšetření enteroklýza (tenké střevo), irigografie (tlusté střevo)
enterobiopsie
jako u Crohnovy choroby
kolonoskopie
zvýšené CRP
léčba:
konzervativní
Bezezbytková dieta s ohledem na individuální snášenlivost mléčných výrobků (není nezbytná v remisi), vyvarování se náhlých změn dietních návyků např. při cestování. Omezení alkoholu. Doporučují se vhodné doplňky stravy např. bílkovinného charakteru, vitaminy, sipping.
Dieta – bezezbytková, šetřící, případně parenterální
Sulfonamidy
Animonosalyciláty- Pentáza
Antibiotika
Analgetika
Spasmolytika
Kortikoidy (vzhledem k nežádoucím účinkům nejsou vhodná k dlouhodobé léčbě)
Imunosupresiva
Substituce Fe, vitaminů a minerálů
Biologická léčba
chirurgická- u komplikací (resekce postižené části střeva)
dieta:
V akutním stavu – bezezbytková dieta (k odlehčení střev): konzumace takových potravin, které po zpracování trávicím ústrojím zanechávají minimum nestavitelných zbytků, čímž se sníží mechanické dráždění střeva a jeho následné reakce. Z jídelníčku by měly být vyřazeny luštěniny a většina ovoce a zeleniny. V případě jejich konzumace, musí být zbavena slupek a zrníček, nejlépe předvařená v kašovité konzistenci.
Mezi hlavní potraviny patří loupaná rýže, těstoviny, brambory a libové netučné maso. Snášenlivost ostatních potravin je individuální.
Dieta má být bohatá na bílkoviny, vysokokalorická
Často se objevuje nesnášenlivost mléka a mléčných výrobků
Vyvarovat se dráždivých potravin – alkohol, kofein, čokoláda, kořeněná jídla, smažená a přemaštěná jídla, potraviny s umělými sladidly a konzervačními látkami
Doporučuje se podávat vitamíny – B-komplex, vit.C, zinek
Pacienta s lehkou formou lze léčit ambulantně. Při závažnějším průběhu se pacient přijímá buď na standardní jednotku interního oddělení, nebo JIP, v případě ileostomie na chirurgické oddělení. V akutní fázi má pacient klid na lůžku. Poloha je přirozená nebo úlevová (z důvodu bolesti). Pacient by se měl vyvarovat stresu.
dietoterapie
dieta č.5 – bílkovinná, bezezbytková z důvodu odlehčení střevu
Po zvládnutí akutní fáze doporuč pacientovi nedráždivou stravu, která nezatěžuje zažívací trakt.
Doporuč pacientovi přijímat ovoce a zeleninu s nízkým obsahem vlákniny z důvodu přirozeného změkčení stolice (např. jablečné šťávy, meruňky, nápoje z rozmačkaného ovoce, konzervované hrušky)
farmakoterapie