9. Anémie-1
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
výživa:
strava bohatá na Fe a vit. C, dostatek masa, všechny vnitřnosti - ledvinky, játra, srdce, melasa, ústřice, pivní kvasnice, čočka, meruňky, mandle, špenát, menší míře - houby, kokosové ořechy, čerstvý hrášek, oříšky, fazole, vejce, kuřata, hovězí maso.
léky s Fe nezapíjet čajem, kávou
dieta racionální
bolavé koutky – jíst malou lžící
zdroj vit. B12 - syrová hovězí játra, syrová kuřecí játra, syrová telecí ledvina, syrové srdce, sardinky, makrela, sledi, raci. V menším množství jej obsahují: pstruh, humr, langusta, vejce, sýr, vepřové maso, mléko.
vyprazdňování:
černá stolice (užívání železa)
sledovat možné ztráty krve ve stolici
možnost zácpy i průjmu – učinit příslušná opatření
spánek, odpočinek:
dbát na dostatek kvalitního spánku a odpočinku
aktivizovat nemocné ve dne – aby nepospávali
domácí péče, edukace:
pravidelné užívání léků
dostatek odpočinku, omezit fyzickou zátěž
doporučení týkající se výživy a tekutin
doporučení týkající se výživy a tekutin - MELASA – „černý zázrak“
pravidelné kontroly u lékaře s aplikací vit. B12
MOŽNÉ OŠETŘOVATELSKÉ DIAGNÓZY
Snížené tkáňové pokrvení z důvodu poruch transportu kyslíku, projevující se stenokardiemi, palpitací, bolestí hlavy, dušností
Snížení výkonnosti z důvodu nedostatku kyslíku v tkáních, projevující se verbálním stěžováním si na únavu, neschopností vykonávat některé aktivity
Riziko vzniku infekce a kožních defektů z důvodu snížené obranyschopnosti a zhoršenému hojení ran
Deficit informací z důvodu neznalosti v oblasti dietoterapie
Pocit strachu a úzkosti z důvodu dušnosti a stenokardií, projevující se verbálně
Potencionální riziko vzniku infekce z důvodu tvorby kožních a slizničních defektů