Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Dietní systém a zásady při podávání stravy

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (48.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

(malé kousky), event. tekutou nebo rozmixovanou stravu

· Nevidomí nemocní – zajistíme pomůcky a umožníme mu, aby se najedl sám (potravu nakrájíme, upozorníme na umístění jednotlivých potravin na talíři např. podle hodin), při krmení upozorníme dotykem na bradu (otevře ústa)

· Nemocní v bezvědomí – potrava se podává žaludeční sondou nebo infúzí (nemá polykací reflex –hrozí dušení)

· zajistíme kompenzační pomůcky (zlepší těžkosti při jídle a zajistí menší závislost)

· zajistíme stravu nemocnému při akutním příjmu

· znát množství přijaté stravy, nechutenství hlásit lékaři (diabetik – aplikace inzulínu)

· upozornit diabetiky na II. večeři a ležícím nemocným večeři podat

Co má obsahovat nutriční anamnéza

  1. Jméno, rodné číslo, pojišťovna

  2. Diagnóza

  3. Důvod přijetí pacienta

  4. Důvod ošetření dietní sestrou

  5. Informační parametry (antropometrické, fyzikální, biochemické, výška, hmotnost při přijetí, BMI, změny hmotnosti v posledních třech měsících, síla stisku, obvod paže, kožní řasa, vzhled kůže – povadlá, suchá, prosáklá, houbovitá, glykémie, albumin, kreatinin, urea, tělesná teplota, krevní tlak)

diety:

  • O- tekutá- krátkodobě po operacích v ústech a na trávicím traktu

  • 0S- čajová

  • 1- kašovitá

  • 1S tekutá kašovitá- výživné tekutiny, pokud nemůže nemocný přijímat tuhou stravu

  • 2- šetřící- vhodná při dlouhodobých poruchách trávicího systémů

  • 3- racionální- běžná strava

  • 4- s omezením tuků- po odeznění akutního stádia onemocnění žlučníku, jater, slinivky břišní

  • 5- bílkovinná bezezbytková- onemocnění střev spojené s průjmy

  • 6- nízkobílkovinná- onemocnění ledvin, počáteční selhání ledvin

  • 7- nízkocholesterolová- při ateroskleróze

  • 8- redukční- při obezitě

  • 9- diabetická- obsahuje druhou večeři

  • 10- neslaná šetřící- při onemocnění srdce a cév doprovázených otoky, při vysokém TK

  • 11- výživná- při onemocnění, kde má nemocný nebýt tělesné síly a zvýšit tělesnou hmotnost

  • 12- strava batolat

  • 13- strava dětí

  • 14- výběrová

další:

  • Bezlepková- při chorobách trávicího systému vyplívajících z nesnášenlivosti lepku

  • 4S (s přísným omezením tuků),Pankreatická- při akutním nebo chronickém zánětu slinivky břišní nebo zánětem žlučníku

  • Warfarinová dieta- podává se pacientům, kteří užívají lék Warfarin na snížení krevní srážlivosti jako prevenci žilní embolie. Je nutno se vyvarovat jídel a potravin s vysokým množstvím vitaminu K (zelena listová zelenina)

Strava se expeduje na jednotlivá oddělení dvěma způsoby:

  • Speciální přepravky (várnice)

  • Tabletový systém

Způsoby podávání enterální výživy:

Aplikace tekutých výživných substrátů do trávicího traktu

• Enterální výživě je dávána přednost tam, kde zůstává alespoň částečně zachována funkce zažívacího traktu.

Témata, do kterých materiál patří