Dietní systém a zásady při podávání stravy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
• Enterální výživa je proti výživě parenterální : jednodušší, menší riziko komplikací
Nazogastrická sonda- zavedení přes dutinu nosní do žaludku případně přes dutinu ústní
PEG (perkutánní endoskopická gastrostomie)- vyústění žaludku přes stěnu dutiny břišní
PEJ- (perkutánní endoskopická jejunoskopie/ jejunostomie)- vyvedení jejuna na povrch břišní stěny
Sipping: popíjení přípravků enterální výživy vždy až po jídle
Parenterální výživa: je podávání výživných roztoků přímo do krevního oběhu pomocí intravenózně zavedené flexibilní kanyly.
Anorexie (nechutenství)- ztráta chuti k jídlu
Mentální anorexie- vědomé omezování příjmu potravy, charakterizovaná úmyslným snižováním tělesné hmotnosti
Mentální bulimie- porucha příjmu potravy charakterizovaná opakujícími se záchvaty přejídání a následným záměrně vyvolaným zvracením.
Kachexie- chorobná vyhublost, neúmyslná ztráta hmotnosti
Malnutrice- stav výživy, kdy deficit/ přebytek (nerovnováha) energie, proteinů a ostatních složek výživy způsobuje měřitelné vedlejší účinky v těle. Jednoznačně znamená špatnou výživu. Dříve pojem používaný pouze k označení podvýživy
Karence- porucha výživy z nedostatku některé potřebné látky v potravě
Hypogeusie- změny chuti
Dysfagie- porucha polykání, která je pociťována jako váznoucí sousto v krku, tlak v krku
Dyspepsie- soubor příznaků vyskytujících se při poruchách trávicí soustavy. Řadí se k nim říhání, pálení žáhy (próza), nevolnost (nauzea), zvracení (vomitus)
zhodnocení stavu výživy:
BMI (Body Mass Index)- poměr hmotnosti těla (kg) ke druhé mocnině výšky (m)
Pod 20- podváha
20- 24,9- norma
25- 29,9- nadváha
30- 34,9- obezita
35- 40 a víc- těžká obezita
Bilance tekutin- sledování příjmu a výdeje tekutin- zajistíme záznamový list