Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Dietní systém a zásady při podávání stravy

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (48.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Dietní systém a zásady při podávání stravy

Dieta = způsob výživy, složení potravy tvořící základ stravování, zejm. se zřetelem na její působení na lidské zdraví.

= zvláštní způsob výživy u nemocných osob. Vyvážená d. musí zajišťovat kromě dostatečného energetického obsahu přiměřené složení živin bílkovin, tuků, cukrů a mít i dostatečné množství vitaminů, stopových prvků a vlákniny.

Obsah jednotlivých látek je možné měnit se zřetelem k příslušné chorobě. (U onemocnění cév a srdce je např. nutné omezovat živočišné tuky, u DM je třeba přísně řídit příjem cukrů. Zácpě lze předejít dostatečným příjmem vláknin apod.)

  • stravovací návyky a výběr potravy jsou věcí výchovy a zvyku

  • racionálně složená strava – přiměřené množství bílkovin, tuků, cukrů, minerálních látek, vitamínů, pochutin (koření) a vody

  • stravování – důležitá složka komplexní léčby, léčebný význam

Dietní strava

· připravovaná podle určitých požadavků (některé živné látky omezeny nebo vyloučeny, nebo změna v úpravě jídel)

· má správnou energetickou a biologickou hodnotu s ohledem na onemocnění a celkový stav nemocného

· musí být mikrobiologicky a hygienicky nezávadná, vyhovující po chuťové i estetické stránce

· sestavování jídelníčku – kompetence dietních sester

· dietu ordinuje oš. lékař, zapisuje číslem do dekurzu, sestra ji objednává z ústavní kuchyně

· je možnost naordinovat individuální dietu (např. při nechutenství), po dohodě s lékařem i nemocným objednává dietní sestra

· připravuje se v centrální kuchyni nemocnice

· rozváží se ve spec. termosech na oddělení a zde se servíruje na talíře

· moderní podnosový systém – strava se rozděluje v centrální kuchyni do zvl. uzavřených nádob, jídlo si uchovává svoji hodnotu i teplotu až 2 hod, na podnosech označených jménem nemocného, naskládány do spec. vozíků

· užívá se jednotný dietní systém – seznam základních diet, označených číslem, složením a indikací

STRAVOVÁNÍ NEMOCNÉHO

· Pomoc nemocnému při jídle

· Chodící – stolují v jídelně nebo na pokoji (estetické prostředí)

· Ležící se zachovalou soběstačností – umožníme jim umýt si ruce před jídlem, upravíme polohu do sedu (polštář, podpěra), přisuneme jídelní stolek, upravíme ubrousek kolem krku, podle potřeby poskytneme pomoc

· Ležící nemocní, které musíme krmit – podáváme jídlo naposled (dostatek času), nemocného posadíme nebo uložíme do polohy na boku, krmíme pomalu, podáváme nápoje pomocí trubičky

· Nemocní trpící nechutenstvím – dáváme malé porce, zajistíme dostatek času na jídlo, talíře a příbory ihned po jídle odstraníme (nedojedené zbytky mohou vyvolat nevolnost)

· Nemocní bez zubů – podáváme kašovitou stravu nebo měkká jídla

Témata, do kterých materiál patří