Dietní systém a zásady při podávání stravy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Dietní systém a zásady při podávání stravy
Dieta = způsob výživy, složení potravy tvořící základ stravování, zejm. se zřetelem na její působení na lidské zdraví.
= zvláštní způsob výživy u nemocných osob. Vyvážená d. musí zajišťovat kromě dostatečného energetického obsahu přiměřené složení živin bílkovin, tuků, cukrů a mít i dostatečné množství vitaminů, stopových prvků a vlákniny.
Obsah jednotlivých látek je možné měnit se zřetelem k příslušné chorobě. (U onemocnění cév a srdce je např. nutné omezovat živočišné tuky, u DM je třeba přísně řídit příjem cukrů. Zácpě lze předejít dostatečným příjmem vláknin apod.)
stravovací návyky a výběr potravy jsou věcí výchovy a zvyku
racionálně složená strava – přiměřené množství bílkovin, tuků, cukrů, minerálních látek, vitamínů, pochutin (koření) a vody
stravování – důležitá složka komplexní léčby, léčebný význam
Dietní strava
· připravovaná podle určitých požadavků (některé živné látky omezeny nebo vyloučeny, nebo změna v úpravě jídel)
· má správnou energetickou a biologickou hodnotu s ohledem na onemocnění a celkový stav nemocného
· musí být mikrobiologicky a hygienicky nezávadná, vyhovující po chuťové i estetické stránce
· sestavování jídelníčku – kompetence dietních sester
· dietu ordinuje oš. lékař, zapisuje číslem do dekurzu, sestra ji objednává z ústavní kuchyně
· je možnost naordinovat individuální dietu (např. při nechutenství), po dohodě s lékařem i nemocným objednává dietní sestra
· připravuje se v centrální kuchyni nemocnice
· rozváží se ve spec. termosech na oddělení a zde se servíruje na talíře
· moderní podnosový systém – strava se rozděluje v centrální kuchyni do zvl. uzavřených nádob, jídlo si uchovává svoji hodnotu i teplotu až 2 hod, na podnosech označených jménem nemocného, naskládány do spec. vozíků
· užívá se jednotný dietní systém – seznam základních diet, označených číslem, složením a indikací
STRAVOVÁNÍ NEMOCNÉHO
· Pomoc nemocnému při jídle
· Chodící – stolují v jídelně nebo na pokoji (estetické prostředí)
· Ležící se zachovalou soběstačností – umožníme jim umýt si ruce před jídlem, upravíme polohu do sedu (polštář, podpěra), přisuneme jídelní stolek, upravíme ubrousek kolem krku, podle potřeby poskytneme pomoc
· Ležící nemocní, které musíme krmit – podáváme jídlo naposled (dostatek času), nemocného posadíme nebo uložíme do polohy na boku, krmíme pomalu, podáváme nápoje pomocí trubičky
· Nemocní trpící nechutenstvím – dáváme malé porce, zajistíme dostatek času na jídlo, talíře a příbory ihned po jídle odstraníme (nedojedené zbytky mohou vyvolat nevolnost)
· Nemocní bez zubů – podáváme kašovitou stravu nebo měkká jídla