Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Gastroduodenální vředy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (123.69 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

14. Ošetřování nemocných s vředovou chorobou žaludku a dvanáctníku

Charakteristika:

= Vředová choroba gastroduodenální

-> Porušení sliznice zažívacího traktu, která je v kontaktu s kyselím prostředím žaludku -> jícen, žaludek, dvanáctník

  • Časté civilizační onemocnění (stres, černá káva, alkohol, málo spánku, nesnídání, hltání, fast food)

  • Sezónní výskyt (jaro, podzim)

  • Střídání období klidu (remise) a vzplanutí (relaps)

Typy poškození:

Eroze = povrchové poškození tkáně (komplikací je zánět pobřišnice = peritonitida)

Vřed (akutní, chronický) = dostává se do hlubších vrstev trávicího traktu

Typy chorob:

Primární = vyvolávající příčinou je špatná životní styl -> kouření, alkohol, stres...

Sekundární = komplikace jiného onemocnění, stavu

Anatomie a fyziologie:

Trávicí soustava

  • Zajišťuje zpracování a vstřebávání potravy

  • Dodává tělu cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny, minerální látky a vodu

Na přeměně látek se podílí:

  • Trávení a) mechanické -> potrava se drtí, mělní, hněte a promíchává s trávícími šťávami

  • Trávení b) chemické -> přeměna složitých látek na jednodušší (enzymy)

  • Vstřebávání = resorpce -> převedení živin do krve -> probíhá v tenkém střevě

  • Vylučování nestrávených zbytků (konečník)

Stavba stěny TS

  • Mukóza = vnitřní výstelka, epitelové buňky, žlázové buňky -> produkují sekrety

  • Submukóza = připevňuje sliznici ke svalové vrstvě

  • Svalovina (příčně pruhované)

-> jazyk, hltan, polovina jícnu a konečník

  • Svalovina (hladká svalovina)

-> polovina jícnu, žaludek, střeva -> je uspořádána do 2 vrstev -> vnitřní (kruhová), vnější (podélná)

  • Vazivový obal -> seróza (obal)

Žaludek

= gaster, ventriculus

-> Vakovitý orgán o objemu přibližně 2 litrů

-> Začíná svěračem česlem (kardie) a končí svěračem vrátníkem (pylorus)

-> Slouží jako zásobník přijaté potravy

-> Potrava se pohyby stěn promísí se žaludečními šťávou a vzniká trávenina = chymus

-> Pokud je potrava ze sacharidů je v žaludku 2 hodiny, z bílkovin 4 hodiny, z tuků až 6 hodin

-> Vyprazdňuje se po částech do duodena (dvanáctník)

- Žaludeční šťáva = je vylučována trubicovitými žlázkami ve sliznici ( za den 2,5 – 3 litry)

Složení:

  • Kyselina chlorovodíková -> aktivuje pepsinogen na pepsin, ničí choroboplodné zárodky, pH šťávy 1,8 – 4 (kyselé prostředí), rozpouští některé minerální látky a brání rozkladu vitamínů

  • Pepsin -> aktivován kyselinou chlorovodíkovou, štěpí bílkoviny

  • Mucin -> hlen který chrání žaludeční sliznici před působením HCl

  • Chymozin -> u kojenců, sráží mléko

Tenké střevo

= intestinum tenue

-> délka asi 3-5 metrů, průměr cca 3 cm

Dělí se na:

  • Dvanáctník (duodenum) -> tvar podkovy, ústí sem vývody slinivky a jater

  • Lačník (jejunum)

  • Kyčelník (ileum)

-> sliznice vytváří záhyby = klky

Témata, do kterých materiál patří