Gastroduodenální vředy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
14. Ošetřování nemocných s vředovou chorobou žaludku a dvanáctníku
Charakteristika:
= Vředová choroba gastroduodenální
-> Porušení sliznice zažívacího traktu, která je v kontaktu s kyselím prostředím žaludku -> jícen, žaludek, dvanáctník
Časté civilizační onemocnění (stres, černá káva, alkohol, málo spánku, nesnídání, hltání, fast food)
Sezónní výskyt (jaro, podzim)
Střídání období klidu (remise) a vzplanutí (relaps)
Typy poškození:
Eroze = povrchové poškození tkáně (komplikací je zánět pobřišnice = peritonitida)
Vřed (akutní, chronický) = dostává se do hlubších vrstev trávicího traktu
Typy chorob:
Primární = vyvolávající příčinou je špatná životní styl -> kouření, alkohol, stres...
Sekundární = komplikace jiného onemocnění, stavu
Anatomie a fyziologie:
Trávicí soustava
Zajišťuje zpracování a vstřebávání potravy
Dodává tělu cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny, minerální látky a vodu
Na přeměně látek se podílí:
Trávení a) mechanické -> potrava se drtí, mělní, hněte a promíchává s trávícími šťávami
Trávení b) chemické -> přeměna složitých látek na jednodušší (enzymy)
Vstřebávání = resorpce -> převedení živin do krve -> probíhá v tenkém střevě
Vylučování nestrávených zbytků (konečník)
Stavba stěny TS
Mukóza = vnitřní výstelka, epitelové buňky, žlázové buňky -> produkují sekrety
Submukóza = připevňuje sliznici ke svalové vrstvě
Svalovina (příčně pruhované)
-> jazyk, hltan, polovina jícnu a konečník
Svalovina (hladká svalovina)
-> polovina jícnu, žaludek, střeva -> je uspořádána do 2 vrstev -> vnitřní (kruhová), vnější (podélná)
Vazivový obal -> seróza (obal)
Žaludek
= gaster, ventriculus
-> Vakovitý orgán o objemu přibližně 2 litrů
-> Začíná svěračem česlem (kardie) a končí svěračem vrátníkem (pylorus)
-> Slouží jako zásobník přijaté potravy
-> Potrava se pohyby stěn promísí se žaludečními šťávou a vzniká trávenina = chymus
-> Pokud je potrava ze sacharidů je v žaludku 2 hodiny, z bílkovin 4 hodiny, z tuků až 6 hodin
-> Vyprazdňuje se po částech do duodena (dvanáctník)
- Žaludeční šťáva = je vylučována trubicovitými žlázkami ve sliznici ( za den 2,5 – 3 litry)
Složení:
Kyselina chlorovodíková -> aktivuje pepsinogen na pepsin, ničí choroboplodné zárodky, pH šťávy 1,8 – 4 (kyselé prostředí), rozpouští některé minerální látky a brání rozkladu vitamínů
Pepsin -> aktivován kyselinou chlorovodíkovou, štěpí bílkoviny
Mucin -> hlen který chrání žaludeční sliznici před působením HCl
Chymozin -> u kojenců, sráží mléko
Tenké střevo
= intestinum tenue
-> délka asi 3-5 metrů, průměr cca 3 cm
Dělí se na:
Dvanáctník (duodenum) -> tvar podkovy, ústí sem vývody slinivky a jater
Lačník (jejunum)
Kyčelník (ileum)
-> sliznice vytváří záhyby = klky