Vředová choroba
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
14) OŠETŘOVÁNÍ NEMOCNÝCH S VŘEDOVOU CHOROBOU ŽALUDKU A DVANÁCNÍKU
CHARAKTERISTIKA
Choroba trávicího traktu, nejčastěji v žaludku a dvanáctníku
Časté onemocnění (3-5% populace)
Střídá se zde období klidu a akutní fáze (objevuje se na jaře a na podzim)
= narušení sliznice (i hlubších vrstev) v zažívacím traktu
Je vystavena působením žaludečních šťáv
Volná HCL – jícen, žaludek, duodenum, tenké střevo
HCL aktivuje enzymy (především pepsin), které natráví sliznici
Typy fáze:
Eroze – povrchové poškození sliznice
Akutní vřed – proniká do hlubších vrstev sliznice, hojí se pomalu a zůstává jizva
Chronický vřed – dlouhodobý, může vzniknout i zánět
ANATOMIE A FYZIOLOGIE
Žaludek
Zadržuje potravu, rozmělňuje jí a mísí se s žaludeční šťávou
Jsou zde enzymy (pepsin, chymozin) hlen (mucin), soli a ve sliznici se tvoří hormon gastrin, který ovlivňuje sekreci HCL
Dvanáctník
Pomocí pankreatických enzymů a žluče dochází především k trávení potravy
Játra, žlučník, viz. Ostatní mat. otázky
Slinivka břišní
Žláza s vnitřní a vnější sekrecí
Rozlušeujeme: hlava, tělo, ocas
Pankreatická šťáva obsahuje – trypsin (štěpí bílkoviny), lipáza (štěpí tuky, aktivuje se žlučí), amyláza (štěpí cukry)
PŘÍČINY
Primární VCH
Genetika
Helicobacter pylori – obsahuje enzym ureázu – štěpí močovinu na amoniak =>
=>zkapalní mucin => působí na sliznici žaludku
- Pohlaví
Sekundární VCH
Životní styl, špatné a nepravidelné stravování, káva, alkohol, kouření
Léky (brufen, kortikoidy, kyselina acetylsalicytová, nesteroidní antirevmatika)
Opakovaný stres
Poruchy výživy
Onemocnění – jaterní cirhóza
Vážné stavy – popáleniny, polytrauma
Ochranné faktory:
Hlen mucin
Sliznice neporušená a prokrvená
Zásadité sekrety – sliny, pankreatická šťáva
Agresivní faktory
HCL
Helicobacter pylori
Sliznice – snížené prokrvení
Žlučové kyseliny (při refluxu z dvanáctníku)
Rychlá evakuace žaludku (malá neutralizace pankreatickou šťávou)
PŘÍZNAKY
10% asymptomatický
Žaludeční vředy
Bolest v epigastriu (hned po jídle)
Hubnutí (záměrně se vyhýbá jídlu)
Bolest po jídle
Zvracení (přinese úlevu)
Dvanáctníkové vředy
Bolest v epigastriu (nalačno)
Bolest před jídlem
Přibírání (jídlo zmírňuje bolest)
Zvracení méně časté (nepřináší úlevu)
Horní dyspeptický syndrom (nechutenství, pyróza, nauzea, zvracení)
VYŠETŘENÍ
Anamnéza + fyzikální vyšetření
Gastroskopie (lze odebrat vzorek tkáně)
Laboratorní metody – průkaz infekce helicobacter pylori
ze vzorku tkáně (mikroskopicky, K+C)
neinvazivní metody, odběr stolice, z krve protilátky, dechový test – průkaz amoniaku
hematologie – KO
biochemie – Stolice na KO
RTG břicha – volný vzduch při perforaci vředu
UZ břicha – při odlišení od jiných onemocnění