Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Žito seté (Secale cereale)

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (607 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

listové skvrnitosti jsou méně nebezpečné.

● Fungicidní ošetření by mělo být provedeno až během metání (BBCH 39 až 55). .
● Fungicidy: Alert S, Tango super,
● Flamenco, Folicur BT, Tilt 250 EC a další.

Ochrana proti škůdcům se u žita provádí vyjímečně
Hrbáč osenní
Šedavka žitná
Třásněnky
Kohoutci
Mšice
Šedavka žitná
Hrbáč osenní – dospělec, larva

● Na podzim užírají larvy vzcházející rostliny až pod úroveň půdy. Na mladých

rostlinách je poškozována především báze listů, takže horní část čepele vadne a
usychá ; na jaře larvy rozžvýkávají celé listy a výhonky a přeměňují je v klubka
podobná koudeli.

Sklizeň a posklizňová úprava

● Žito se sklízí v období voskové až plné zralosti, v době kdy má zrno vlhkost asi 15 -

16 %.

● Nenechat zrno přezrát - dochází ke zvýšenému mechanickému poškození a lámání

obilek.

● Obilka žita má vystupující klíček - snadno dochází k jeho mechanickému vyražení a

snižuje se klíčivost zrna.

● Při pozdní sklizni vzrůstá riziko porůstání v klasech ( žito má velmi krátkou dormanci

a porůstání v klasech je velmi časté).

● Pro sklizeň žita je nutné upravit mlátící ústrojí kombajnu tak, že se sníží otáčky asi na

1200 n/min a musí být větší vzdálenost mlátícího bubnu a koše.

● Zrno se dobře uvolňuje a citlivějším nastavením mlátícího ústrojí se snižuje

nebezpečí mechanického poškození obilek.

● Po sklizni je nutné zrno žita ošetřit vyčištěním od příměsí a případně dosušit na

skladovací vlhkost, která by měla být asi 14 %.

Tritikále (Triticosecale)

Význam

● Krmná plodina – zrno, zelená hmota, senáž
● Energetická plodina – bioetanol
● Výroba alkoholu – whisky – Kanada
● Hlavními pěstiteli jsou USA, Evropa a Austrálie
● Nedoceněna vysoká krmná hodnota - vyšší obsah bílkovin a příznivá skladba

aminokyselin - vyšší obsah lyzinu

● Využití bílkovin při zkrmování je vyšší než u pšenice
● V Polsku se používá i na pečení chleba, u nás se pro pekařské účely neprosadilo.
● Pečivo z mouky tritikale je nízké a málo pružné.

Biologické vlastnosti

● Syntetický druh
● Mezirodová hybridizace » pšenice x žito
● Kříženec » pšenično – žitný nebo žitno – pšeničný
● Původní mateřskou rostlinou je pšenice a otcovskou žito.
● Ozimý i jarní charakter
● Samosprašnost i cizosprašnost
● Anemofilní (opylované větrem)
● Odnožuje převážně na podzim
● Kořeny – mohutné jako u žita
● Květenství – klas
● (delší než u pšenice)
● Zrno: obsahuje více bílkovin než zrno pšenice a žita » 12 – 19% bílk.
● HTS 35 – 55 g

Nároky na podnebí, na půdu

● Klíčí při 2 – 3 0C
● Je dost zimovzdorné
● Požadavky na prostředí vycházejí z genetického základu – má menší nároky než

pšenice (větší než žito)

● Tritikale lze pěstovat i na lehčích (písčitých) půdách – vlastnosti jako žito
Optimální pH je 5,0 – 7,0 (značná tolerance k nižšímu pH ve srovnání s pšenicí)
● Je vhodné do okrajových oblastí pěstování ozimé pšenice, především do

Témata, do kterých materiál patří

Podobné materiály