Žito seté (Secale cereale)
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
listové skvrnitosti jsou méně nebezpečné.
● Fungicidní ošetření by mělo být provedeno až během metání (BBCH 39 až 55). .
● Fungicidy: Alert S, Tango super,
● Flamenco, Folicur BT, Tilt 250 EC a další.
Ochrana proti škůdcům se u žita provádí vyjímečně
Hrbáč osenní
Šedavka žitná
Třásněnky
Kohoutci
Mšice
Šedavka žitná
Hrbáč osenní – dospělec, larva
● Na podzim užírají larvy vzcházející rostliny až pod úroveň půdy. Na mladých
rostlinách je poškozována především báze listů, takže horní část čepele vadne a
usychá ; na jaře larvy rozžvýkávají celé listy a výhonky a přeměňují je v klubka
podobná koudeli.
Sklizeň a posklizňová úprava
● Žito se sklízí v období voskové až plné zralosti, v době kdy má zrno vlhkost asi 15 -
16 %.
● Nenechat zrno přezrát - dochází ke zvýšenému mechanickému poškození a lámání
obilek.
● Obilka žita má vystupující klíček - snadno dochází k jeho mechanickému vyražení a
snižuje se klíčivost zrna.
● Při pozdní sklizni vzrůstá riziko porůstání v klasech ( žito má velmi krátkou dormanci
a porůstání v klasech je velmi časté).
● Pro sklizeň žita je nutné upravit mlátící ústrojí kombajnu tak, že se sníží otáčky asi na
1200 n/min a musí být větší vzdálenost mlátícího bubnu a koše.
● Zrno se dobře uvolňuje a citlivějším nastavením mlátícího ústrojí se snižuje
nebezpečí mechanického poškození obilek.
● Po sklizni je nutné zrno žita ošetřit vyčištěním od příměsí a případně dosušit na
skladovací vlhkost, která by měla být asi 14 %.
Tritikále (Triticosecale)
Význam
● Krmná plodina – zrno, zelená hmota, senáž
● Energetická plodina – bioetanol
● Výroba alkoholu – whisky – Kanada
● Hlavními pěstiteli jsou USA, Evropa a Austrálie
● Nedoceněna vysoká krmná hodnota - vyšší obsah bílkovin a příznivá skladba
aminokyselin - vyšší obsah lyzinu
● Využití bílkovin při zkrmování je vyšší než u pšenice
● V Polsku se používá i na pečení chleba, u nás se pro pekařské účely neprosadilo.
● Pečivo z mouky tritikale je nízké a málo pružné.
Biologické vlastnosti
● Syntetický druh
● Mezirodová hybridizace » pšenice x žito
● Kříženec » pšenično – žitný nebo žitno – pšeničný
● Původní mateřskou rostlinou je pšenice a otcovskou žito.
● Ozimý i jarní charakter
● Samosprašnost i cizosprašnost
● Anemofilní (opylované větrem)
● Odnožuje převážně na podzim
● Kořeny – mohutné jako u žita
● Květenství – klas
● (delší než u pšenice)
● Zrno: obsahuje více bílkovin než zrno pšenice a žita » 12 – 19% bílk.
● HTS 35 – 55 g
Nároky na podnebí, na půdu
● Klíčí při 2 – 3 0C
● Je dost zimovzdorné
● Požadavky na prostředí vycházejí z genetického základu – má menší nároky než
pšenice (větší než žito)
● Tritikale lze pěstovat i na lehčích (písčitých) půdách – vlastnosti jako žito
● Optimální pH je 5,0 – 7,0 (značná tolerance k nižšímu pH ve srovnání s pšenicí)
● Je vhodné do okrajových oblastí pěstování ozimé pšenice, především do