Technologie těstovin
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Sušení krátkých těstovin:
a) ofouknutí – těstoviny se po vytvarování ofukují teplým vzduchem (50°C), aby se nedeformovali a neslepili, vlhkost se sníží o 1-2%
b) předsoušení – krátké těstoviny se předsouší v pásových předsušárnách vzduchem (45°C) vlhkost se snižuje na 22-24%, trvá 20-90 minut podle velikosti výrobku
c) sušení – probíhá v pásových sušárnách, suší se pomalu aby těstoviny nepopraskali, používá se vzduch o teplotě 40°C, sušení trvá 6-12 hodin podle velikosti, vlhkost se sníží na 12,5-13%
- usušené těstoviny se shromažďují v zásobnícíchSušení dlouhých těstovin:
- vylisované dlouhé těstoviny se zavěšují na dopravní tyče, aby se nedeformovali při sušení
- sušení probíhá ve 3 fázích stejně jako u krátkých těstovin, ale používají se tunelové sušárny a předsušeny
a) ofouknutí – horkým vzduchem ihned po vylisování, aby se těstoviny nelepili
b) předsoušení – probíhá v tunelových předsušárnách, těstoviny jsou zavěšené na dopravních tyčích, trvá 60-90 minut (makarony-déle) a vlhkost se sníží na 22%
c) sušení – probíhá v tunelových sušárnách, na začátku je zařízení ,,rototherm‘‘, které zkracuje dobu sušení a těstoviny prochází zařízením a jsou vystaveny vysoké teplotě po dobu 15-20 minut, dále probíhá sušení, které trvá 34 hodin, pokud se nepoužije ,,rototherm‘‘, tak se sušení prodlužuje na 40 hodin, vlhkost se sníží na 12,5-13%
- usušené těstoviny se sklepávají z dopravních tyčí a jdou na řezačku kde se odřezávají obloučky
Balení těstovin
- usušené těstoviny se skladují v zásobnících a po vychlazení se balí v balících automatech do plastových obalů