Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Technologie těstovin

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (16.07 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  1. Sušení krátkých těstovin:
    a) ofouknutí – těstoviny se po vytvarování ofukují teplým vzduchem (50°C), aby se nedeformovali a neslepili, vlhkost se sníží o 1-2%
    b) předsoušení – krátké těstoviny se předsouší v pásových předsušárnách vzduchem (45°C) vlhkost se snižuje na 22-24%, trvá 20-90 minut podle velikosti výrobku
    c) sušení – probíhá v pásových sušárnách, suší se pomalu aby těstoviny nepopraskali, používá se vzduch o teplotě 40°C, sušení trvá 6-12 hodin podle velikosti, vlhkost se sníží na 12,5-13%
    - usušené těstoviny se shromažďují v zásobnících

  2. Sušení dlouhých těstovin:
    - vylisované dlouhé těstoviny se zavěšují na dopravní tyče, aby se nedeformovali při sušení
    - sušení probíhá ve 3 fázích stejně jako u krátkých těstovin, ale používají se tunelové sušárny a předsušeny
    a) ofouknutí – horkým vzduchem ihned po vylisování, aby se těstoviny nelepili
    b) předsoušení – probíhá v tunelových předsušárnách, těstoviny jsou zavěšené na dopravních tyčích, trvá 60-90 minut (makarony-déle) a vlhkost se sníží na 22%
    c) sušení – probíhá v tunelových sušárnách, na začátku je zařízení ,,rototherm‘‘, které zkracuje dobu sušení a těstoviny prochází zařízením a jsou vystaveny vysoké teplotě po dobu 15-20 minut, dále probíhá sušení, které trvá 34 hodin, pokud se nepoužije ,,rototherm‘‘, tak se sušení prodlužuje na 40 hodin, vlhkost se sníží na 12,5-13%
    - usušené těstoviny se sklepávají z dopravních tyčí a jdou na řezačku kde se odřezávají obloučky

Balení těstovin
- usušené těstoviny se skladují v zásobnících a po vychlazení se balí v balících automatech do plastových obalů

Témata, do kterých materiál patří