8. Kalkulace a rozpočty
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
-kalkulace počítáme podle typového kalkulačního vzorce
1. přímý materiál
2. přímé mzdy
3. ostatní přímé náklady
4. výrobní režie
= vlastní náklady výroby
5. zásobovací režie
6. správní režie
= vlastní náklady výkonu
7. odbytové náklady
=úplné vlastní náklady výkonu
8. zisk
=prodejní cena bez DPH
9. DPH
=prodejní cena s DPH
1. přímý materiál – jedná se o materiál, ze kterého byl výrobek vyroben
2. přímé mzdy – mzdy výrobních dělníků
3. ostatní přímé náklady – SP a ZP, které platí firma z přímých mezd
4. výrobní režie – nepřímý náklad (=režie), jsou to další náklady vynaložené v dílnách: energie, odpisy, mzdy mistra a údržbáře, SP a ZP z těchto mezd, opravy
5. zásobovací režie – v kalkulačním vzorce často nebývá, může být i součástí správní režie – jsou to společné náklady spojené se zásobováním podniku a skladováním matriálu, např. přeprava matriálu, mzda skladníka
6. správní režie – jsou to náklady vynaložené v kancelářích – mzdy kancelářských pracovníků, energie, odpisy, cestovné, telefony, poštovné reprezentace
7. odbytové náklady – náklady na reklamu a propagaci, přeprava výrobků k odběrateli
Metody výpočtu kalkulace
Metody se liší podle toho, jak rozdělíme nepřímé náklady:
A) Kalkulace prostým dělením
Použijeme ji tehdy, když firma vyrábí 1 druh výrobku, režijní náklady vydělíme počtem vyráběných výrobků
B) Přirážkové kalkulace
Firma vyrábí několik různorodých výrobků
Režijní náklady se stanoví pomocí přirážky, která vyjadřuje poměr těchto nákladů k rozvahové základně
Tuto základnu si stanoví účetní jednotka sama – rozvahová základna může být zadána buď v peněžním vyjádření (např. přímé mzdy, přímý materiál nebo celkové přímé N)
Režijní přirážka=(režie/rozvahová základna)*100
nebo v naturální podobě (např strojové hodiny)
Režijní přirážka=režie/rozvahová základna
C) Kalkulace poměrovými čísly
Firma vyrábí několik druhů stejnorodých výrobků, které se od sebe liší např. rozměry
Jeden z výrobků se zvolí jako základní
Na tento výrobek se přepočte výroba všech ostatních výrobků pomocí poměrových čísel
Postup:
Nejdůležitější výrobek označíme číslem 1
Na základní výrobek se přepočítají všechny ostatní výrobky
Celkové režijní náklady se poté vydělí počtem přepočítaných kalkulačních jednic
Takto zjištěné náklady na průměrnou kalkulační jednici vynásobíme poměrovými čísly, tím zjistíme celkové náklady na jednotlivé výrobky a ty potom dělíme počtem výrobků
Rozpočty