Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




21. Tecnologie masných výrobků

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (29.64 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • papírové

    • jenom na salámy (šunkový); riziko – mají podélný spoj → nebezpečí rozlepení

  • polyamidové

    • na tlačenky, jitrnice; je to umělá hmota, odstraňuje se před konzumací

  • síťky

    • uzené koleno, rolovaná plec, různé pečeně

  • Cutisinové obaly – kolagenní střívka
    • je to přechod mezi přírodním a umělým obalem

    • je vyroben chemicky z hovězí štípenky = spodní vrstva hovězí kůže, tedy odpad vznikající při zpracování kůží v koželužně

    • nejčastěji se používají na jemné párky a některé salámy, je to jedlý obal

    Bezobalové výrobky
    • tato technologie u nás není příliš rozšířená

    • Při tvarování takového masného výrobku je na jeho povrch nanášena bílkovinná vrstva, která pak teplem koaguluje (srazí se) a povrch výrobku se tím zpevní

    • Kvůli hygienickým rizikům se prodej takových výrobků realizuje výhradně ve skupinovém balení

    Pomocné látky

    • Základní surovinou pro masné výrobky je maso, ke kterému se přidávají pomocné výrobní suroviny

    Přísady a pomocné látky základní
    • Mají charakter poživatin, jsou běžnou složkou masných výrobků a k jejich použití není potřeba žádné zvláštní povolení. Jsou to:

    1. solící směsi

    2. koření

    3. sacharidické přísady (mouka, škroby, kroupy, žemle a strouhanka, cukr)

    4. bílkovinné přísady (rostlinného původu – sója, pšeničný lepek, hrách, živočišného původu – vejce, mléko sušené nebo kaseinát sodný (výrobek z mléka), stabilizovaná potravinová krev, krevní plazma)

    5. Pitná voda – ve formě šupinového ledu

    Přísady a pomocné látky aditivní
    • Jejich použití vyžaduje speciální povolení. Označujeme je mezinárodním kódem E111. (viz kapitola Cizorodé látky – aditiva)

    Stroje v masné výrobě

    Stroje a nástroje při bourání a vykošťování
    • Nože: slouží k vykosťování, stahování kůži, musí se udržovat v čistotě (sterilizátor nožů)

    • Pily: slouží k řezání kostí, zmrazených polotovarů. Jsou kotoučové/diskové nebo pásové/listové, a jsou buď pevné, mobilní, závěsné

    • Odblaňovačky: stroje, které stahují blány, povázky z povrchu masa

    • Stahovačka = švátlovka: stroj ke stahování kůží z částí masa

    • Separátor: vysokotlaký lis, který odděluje zbytky masa od kostí

    Stroje pro výrobu masných výrobků
    • Speciální stroje různého druhu, jejich úkolem je rozmělnit maso, promíchat s přísadami, připravit DÍLO a naplnit do obalů:

    • ŘEZACÍ STROJ, ŘEZAČKA

      • mělní maso

      • Maso, které má být rozmělněno, je podáváno šnekovým dopravníkem do vlastní řezací části, která se skládá z řezných desek (tzv. „mřížka“) a otáčejících se nožů, tato sestava se nazývá složení. V řezné desce jsou otvory, kterými se protlačuje maso

      • Podle velikosti otvorů řezné desky dělíme na:

        • jemné: 1-3 mm

        • střední: 5-8 mm

        • hrubé: 10-20 mm

      • Moderní řezačky jsou i separační, což znamená, že mají zařízení na odstraňování tuhých částic, jako jsou šlachy, chrupavky, kosti, cizí předměty.

    Témata, do kterých materiál patří