21. Tecnologie masných výrobků
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
papírové
jenom na salámy (šunkový); riziko – mají podélný spoj → nebezpečí rozlepení
polyamidové
na tlačenky, jitrnice; je to umělá hmota, odstraňuje se před konzumací
síťky
uzené koleno, rolovaná plec, různé pečeně
Cutisinové obaly – kolagenní střívka
je to přechod mezi přírodním a umělým obalem
je vyroben chemicky z hovězí štípenky = spodní vrstva hovězí kůže, tedy odpad vznikající při zpracování kůží v koželužně
nejčastěji se používají na jemné párky a některé salámy, je to jedlý obal
Bezobalové výrobky
tato technologie u nás není příliš rozšířená
Při tvarování takového masného výrobku je na jeho povrch nanášena bílkovinná vrstva, která pak teplem koaguluje (srazí se) a povrch výrobku se tím zpevní
Kvůli hygienickým rizikům se prodej takových výrobků realizuje výhradně ve skupinovém balení
Pomocné látky
Základní surovinou pro masné výrobky je maso, ke kterému se přidávají pomocné výrobní suroviny
Přísady a pomocné látky základní
Mají charakter poživatin, jsou běžnou složkou masných výrobků a k jejich použití není potřeba žádné zvláštní povolení. Jsou to:
solící směsi
koření
sacharidické přísady (mouka, škroby, kroupy, žemle a strouhanka, cukr)
bílkovinné přísady (rostlinného původu – sója, pšeničný lepek, hrách, živočišného původu – vejce, mléko sušené nebo kaseinát sodný (výrobek z mléka), stabilizovaná potravinová krev, krevní plazma)
Pitná voda – ve formě šupinového ledu
Přísady a pomocné látky aditivní
Jejich použití vyžaduje speciální povolení. Označujeme je mezinárodním kódem E111. (viz kapitola Cizorodé látky – aditiva)
Stroje v masné výrobě
Stroje a nástroje při bourání a vykošťování
Nože: slouží k vykosťování, stahování kůži, musí se udržovat v čistotě (sterilizátor nožů)
Pily: slouží k řezání kostí, zmrazených polotovarů. Jsou kotoučové/diskové nebo pásové/listové, a jsou buď pevné, mobilní, závěsné
Odblaňovačky: stroje, které stahují blány, povázky z povrchu masa
Stahovačka = švátlovka: stroj ke stahování kůží z částí masa
Separátor: vysokotlaký lis, který odděluje zbytky masa od kostí
Stroje pro výrobu masných výrobků
Speciální stroje různého druhu, jejich úkolem je rozmělnit maso, promíchat s přísadami, připravit DÍLO a naplnit do obalů:
ŘEZACÍ STROJ, ŘEZAČKA
mělní maso
Maso, které má být rozmělněno, je podáváno šnekovým dopravníkem do vlastní řezací části, která se skládá z řezných desek (tzv. „mřížka“) a otáčejících se nožů, tato sestava se nazývá složení. V řezné desce jsou otvory, kterými se protlačuje maso
Podle velikosti otvorů řezné desky dělíme na:
jemné: 1-3 mm
střední: 5-8 mm
hrubé: 10-20 mm
Moderní řezačky jsou i separační, což znamená, že mají zařízení na odstraňování tuhých částic, jako jsou šlachy, chrupavky, kosti, cizí předměty.