Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




21. Tecnologie masných výrobků

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (29.64 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Speciálním typem nedouzení je lepenec, což je neprouzené místo na výrobku, způsobené tím, že se jednotlivé kusy při uzení vzájemně dotýkají

  • Znečištění udírenskou černí

    • Je způsobeno nedodržením hygieny, nedostatečnou sanitací, špatným čištěním udírenských hůlek

  • Rozdělení masných výrobků

    Dle zákona o potravinách – dle technologie výroby
    1. tepelně neopracované MV, určené k přímé spotřebě bez další úpravy

    2. tepelně opracované (70 °C/10 min) drobné, měkké salámy, vařené výrobky, speciality, uzená masa, pečená sekaná

    3. trvanlivé masné výrobky – tepelně opracované (turista, vysočina, selský) nebo fermentované (poličan, uherák, čabajka, lovecký, Herkules, atd)

    4. masné polotovary – určené k tepelné úpravě v kuchyni (syrová sekaná, směsi ke grilování

    5. masné konzervy – tepelná úprava 121 °C/10 min

    Tradiční dělení
    • podle způsobu výroby, velikosti, tepelného opracování a údržnosti

    1. Drobné, sekané masné výrobky.

    • Jsou děleny na jednotlivé nožičky, jejich hmotnost je 50 – 150g

    • jsou to výrobky tepelně opracované

    • konzumují se teplé – tedy po ohřátí (špekáčky, jemné párky, klobásky)

    1. Měkké, tyčové salámy, měkké točené

    • Všechny druhy levnějších měkkých salámů (gothajský, šunkový, junior), jsou tepelně opracovaní (kabanosy)

    1. Trvanlivé výrobky

    • mají delší trvanlivost a dělíme je na 2 skupiny

      • Tepelně opracované – jsou levnější (turistický salám, vysočina, selský salám)

      • Tepelně neopracované – dražší (Herkules, Poličan, lovecký, uherský, čabajka, paprikáš)

    1. Speciality

    • Každý výrobek má svoji speciální technologii výroby

    • Má zvláštní mozaiku, tedy specifický vzhled

    • Př.: debrecínská pečeně, cikánská pečeně, anglická slanina, salám v aspiku, kladenská a hostýnská roláda …

    1. Vařené masné výrobky.

    • Výrobky z předem uvařeného masa, jsou to především zabijačkové pochoutky

    • především tlačenka (světlá nebo tmavá), jaternice, jelita kroupová nebo žemlová, játrové salámy, paprikový lalok,

    1. Uzená masa

    • Syrová nebo vařená předem a následně zauzená

    • Hovězí jazyk, vepřová masa (uzená kýta bez kosti, šunka s kostí, uzený bok, rolované koleno, uzená žebra, rolovaná plec a krkovice – tyto výrobky se často zpracovávají do síťky)

    1. Pečené masné výrobky (sekaná – všechny druhy)

    2. Ostatní výrobky

    • vinná klobása, klobása ke grilování, sváteční klobásy k opékání na pánvi, k dovařování ve vodě, koňské výrobky-točený koňský salám, turistický koňský salám, skopové výrobky, …

    Témata, do kterých materiál patří