Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




21. Tecnologie masných výrobků

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (29.64 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • MÍCHAČKA

    • Stroj, ve kterém se připravuje tzv. dílo o přesném složení a požadované mozaice

  • KUTR

    • Stroj, který zastává funkci řezačky a míchačky

    • Skládá se především z velké otočné mísy, v níž se na hřídeli otáčejí srpovité nože, které sekají surovinu a zároveň ji promíchávají

    • Rizikem je možný ohřev díla (směsi)

    • Moderní kutry jsou vakuové, tzn., že jsou opatřeny dobře těsnícím víkem, které snižuje hlučnost a umožňuje vytvořit vakuum, které zabraňuje vzniku vzduchových dutinek ve výrobku

    • Víko umožňuje i chlazení díla vstřikováním tekutého dusíku do prostoru nožů, jinak se může kriticky zvednout teplota díla, dojde k denaturaci svaloviny a zhorší se vaznost

  • NARÁŽEČKA

    • plnicí stroj

    • Narážením rozumíme plnění díla pod určitým tlakem

    • Narážečka má tyto části: násypku, hnací zařízení, sadu vyměnitelných plnicích válců pro různé průměry výrobků a přetáčecí zařízení, které slouží jako dávkovač, umožňuje oddělení jednotlivých nožiček s možností nastavení jejich hmotnosti

    • Moderní narážečky bývají vakuové, zabraňují vzniku dutinek

    • Narážečky jsou šnekové, pístové, nebo pracují na principu zubového čerpadla.

  • UZAVÍRACÍ STROJE – CLIPPER-TIPPER = klipry – sponkovačky

    • automatické, poloautomatické

    • Tyto stroje slouží k uzavírání salámů, šunek

    • Je to ruční, poměrně nebezpečná činnost

    • Není-li k dispozici uzavírací stroj, tak se výrobky uzavírají a zároveň oddělují buď přetáčením střev nebo motouzem, nebo se výrobky uzavírají špejlemi, nebo se uzavírají pouhým přehnutím střívka

  • Uzení

    • Technologický proces, při kterém působíme na masné výrobky udírenským kouřem. Kouř vzniká nedokonalým spalováním dřeva (doutnáním), pyrolýzou

    • při doutnání se uvolňují i nežádoucí karcinogení látky (vzniku karcinogenů se dá částečně předcházet tím, že se maso vkládá až do vyhřáté pece, protože karcinogení látky se uvolňují hlavně na začátku hoření) – hledají se náhrady

    • Pro uzení je nejvhodnější tvrdé dřevo – buk, dub bez kůry a dřevo ovocných stromů. (V průmyslu se používají se piliny, brikety, dřevní štěpka)

    • Pro uzení není vhodné dřevo jehličnanů (nahořklé), má nižší teplotu hoření, a tak vzniká více karcinogenů

    Typy udíren
    1. tunelové

    • Jednotlivé sekce jsou řazeny za sebou → vznik tunelu

    • Rychlost posunu výrobků je nastavitelná

    • Tento typ udírny je vhodný, když se vyrábí menší sortiment, ale velký objem výrobků

    1. Komorové

    • Jsou diskontinuální, je to box = komora, kam se vloží výrobky a všechny fáze uzení se zde postupně střídají

    Vady uzení
    • Přeuzení

      • Příčinou je dlouhá doba nebo vysoká teplota uzení

      • Může dojít k popraskání okrajů nebo konce výrobků, výrobky mají tmavší barvu, mohou být připálené

    • Nedouzení

      • Příčinou je krátká doba nebo nízká teplota uzení, výrobky jsou příliš světlé, uvnitř mohou být syrové.

    Témata, do kterých materiál patří