29. Problematika hygieny potravin
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
29. PROBLEMATIKA HYGIENY POTRAVIN:
ONEMOCNĚNÍ Z POTRAVIN:
A) BAKTERIÁLNÍ:
1. Salmonela
Zdroj: drůbeží maso, vejce, majonéza
KLP: nevolnost, bolest břicha, akutní gastroenteritida, zvracení, teplota, průjem, smrt
2. Campylobacter
- 2. nejčastější onemocnění (po Salmonele)
Původce: Campylobacter jejuni
Zdroj: drůbež (v potravinách se není schopný množit)
KLP: gastroenteritida, krvácení do střeva
3. E. coli
= součást běžné střevní mikroflóry zvířat i lidí, indikátor fekálního znečištění vody a potravin
4. Listerióza
Původce: Listeria monocytogenes
Výskyt: půda, voda, rostliny, GIT zvířat
KLP: abort, jako chřipka, zánět mozku
Rizikové potraviny: sýry z nepasterizovaného mléka, zrající sýry z pasterizovaného mléka
5. Clostridium botulinum
- přítomny spóry -> produkují botulotoxin -> ochrnutí svalů
B) VIROVÁ:
1. Hepatitida A - Žloutenka
= akutní zánětlivé onemocnění jater
Zdroj: infikovaný člověk, voda, potraviny
Prevence: vakcína
2. Klíšťová encefalitida
Přenos: tepelně nezpracované mléko zvířat, která byla infikována klíšťaty (kozí mléko)
KLP: jako chřipka, postižení CNS
C) PRIONY:
1. BSE
Přenos: konzumace mozku a nervové tkáně
KLP: pomalý rozklad CNS, smrt
D) PARAZITÁRNÍ:
1. Toxoplazmóza
Definitivní hostitel: kočkovité šelmy
Mezihostitel: obratlovci
Zdroj: syrové maso, nemytá zelenina, kočičí záchod (neumyté ruce)
KLP: napadá nervovou tkáň, abort, cysty v tkáních
2. Tasemnice bezbranná (Taenia saginata)
Mezihostitel: skot
Definitivní hostitel: člověk
KLP: bolest břicha, nechutenství, průjem, hubnutí
3. Tasemnice dlouhočlenná (Taenia solium)
Mezihostitel: prase
Definitivní hostitel: člověk
Zdroj: netepelně upravené maso
KLP: průjem, bolest břicha
4. Svalovec stočený (Trichinella spiralis)
- dospělci ve střevech, larvy ve svalech
Zdroj: infikovaná svalovina
KLP: trávící obtíže, otoky, krváceniny, bolest svalů, horečka
Povinné vyšetření na jatkách: prasata, koně
Trávící metoda: imitace trávicích šťáv (uvolnění larvy ze svaloviny -> sedimentace -> pod mikroskopem)
Vzorky: brániční pilíř (každé poražené prase na jatkách)
Sklíčková metoda: kompresní – svalovina se stačí mezi dvěma sklíčky
VÝZNAM MLÉKA V LIDSKÉ SPOTŘEBĚ:
• Syrové mléko:
= mléko produkované sekrecí ml. žlázy HZ, které nebylo podrobeno ohřevu nad teplotu 40 °C (neošetřeno)
• Mléko:
= sekret produkovaný ml. žlázami samic savců, určeno k výživě mláďat
Původní hl. složky: voda, laktóza, bílkoviny
Původní vedlejší složky: plyny, vitamíny, min. látky, hormony, enzymy, SB
Nepůvodní složky: rezidua vet. léčiv, kovy, dezinfekční prostředky
Funkce: výživová, obranná, napomáhá trávení
• Nezralé mléko:
- mlezivo – u telat napojit do 2 h po porodu (nastartování IS, odplavení smolky)
- aberantní mléko – mléko jalovic
- starodojné mléko
• Druhy bílkovin:
