Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




29. Problematika hygieny potravin

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (30.64 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

29. PROBLEMATIKA HYGIENY POTRAVIN:

ONEMOCNĚNÍ Z POTRAVIN:

A) BAKTERIÁLNÍ:

1. Salmonela

Zdroj: drůbeží maso, vejce, majonéza

KLP: nevolnost, bolest břicha, akutní gastroenteritida, zvracení, teplota, průjem, smrt

2. Campylobacter

- 2. nejčastější onemocnění (po Salmonele)

Původce: Campylobacter jejuni

Zdroj: drůbež (v potravinách se není schopný množit)

KLP: gastroenteritida, krvácení do střeva

3. E. coli

= součást běžné střevní mikroflóry zvířat i lidí, indikátor fekálního znečištění vody a potravin

4. Listerióza

Původce: Listeria monocytogenes

Výskyt: půda, voda, rostliny, GIT zvířat

KLP: abort, jako chřipka, zánět mozku

Rizikové potraviny: sýry z nepasterizovaného mléka, zrající sýry z pasterizovaného mléka

5. Clostridium botulinum

- přítomny spóry -> produkují botulotoxin -> ochrnutí svalů

B) VIROVÁ:

1. Hepatitida A - Žloutenka

= akutní zánětlivé onemocnění jater

Zdroj: infikovaný člověk, voda, potraviny

Prevence: vakcína

2. Klíšťová encefalitida

Přenos: tepelně nezpracované mléko zvířat, která byla infikována klíšťaty (kozí mléko)

KLP: jako chřipka, postižení CNS

C) PRIONY:

1. BSE

Přenos: konzumace mozku a nervové tkáně

KLP: pomalý rozklad CNS, smrt

D) PARAZITÁRNÍ:

1. Toxoplazmóza

Definitivní hostitel: kočkovité šelmy

Mezihostitel: obratlovci

Zdroj: syrové maso, nemytá zelenina, kočičí záchod (neumyté ruce)

KLP: napadá nervovou tkáň, abort, cysty v tkáních

2. Tasemnice bezbranná (Taenia saginata)

Mezihostitel: skot

Definitivní hostitel: člověk

KLP: bolest břicha, nechutenství, průjem, hubnutí

3. Tasemnice dlouhočlenná (Taenia solium)

Mezihostitel: prase

Definitivní hostitel: člověk

Zdroj: netepelně upravené maso

KLP: průjem, bolest břicha

4. Svalovec stočený (Trichinella spiralis)

- dospělci ve střevech, larvy ve svalech

Zdroj: infikovaná svalovina

KLP: trávící obtíže, otoky, krváceniny, bolest svalů, horečka

Povinné vyšetření na jatkách: prasata, koně

Trávící metoda: imitace trávicích šťáv (uvolnění larvy ze svaloviny -> sedimentace -> pod mikroskopem)

Vzorky: brániční pilíř (každé poražené prase na jatkách)

Sklíčková metoda: kompresní – svalovina se stačí mezi dvěma sklíčky

VÝZNAM MLÉKA V LIDSKÉ SPOTŘEBĚ:

• Syrové mléko:

= mléko produkované sekrecí ml. žlázy HZ, které nebylo podrobeno ohřevu nad teplotu 40 °C (neošetřeno)

• Mléko:

= sekret produkovaný ml. žlázami samic savců, určeno k výživě mláďat

Původní hl. složky: voda, laktóza, bílkoviny

Původní vedlejší složky: plyny, vitamíny, min. látky, hormony, enzymy, SB

Nepůvodní složky: rezidua vet. léčiv, kovy, dezinfekční prostředky

Funkce: výživová, obranná, napomáhá trávení

• Nezralé mléko:

- mlezivo – u telat napojit do 2 h po porodu (nastartování IS, odplavení smolky)

- aberantní mléko – mléko jalovic

- starodojné mléko

• Druhy bílkovin:

Témata, do kterých materiál patří