Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




29. Problematika hygieny potravin

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (30.64 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

= detailnější prozkoumání některých tkání nebo částí těla

Důvod: JUT u kterého nebylo rozhodnuto o poživatelnosti

1. Nařezávání podezřelých částí:

- části vykazující abnormální změny (zhmožděniny, hematomy, otlaky, abscesy)

Diagnostické řezy: u tasemnic (na kýtě a pleci)

2. Nařezávání MU:

- při podezření na celkové patogenní stavy nebo lokální patologické změny

Zahrnuje: aspekce, palpace, incize

3. Vyšetření svaloviny po nařezání či uvolnění:

- uvolnění stehenní svaloviny z mediální strany

Důvod: jakostní odchylky masa, svalová dystrofie, traumata v oblasti pánve, kyčle a ramene, zapaření masa

Posouzení svaloviny: vizuálně (barva), palpačně (konzistence), pach

4. Vyšetření kloubů:

- palpace a nařezání

Důvod: zvětšené klouby (tvrdé zduření, obsah)

5. Vyšetření kostí a kostní dřeně:

Důvod: vyhublá zvířata, anemické sliznice, nádorové onemocnění, tuberkulóza, změny na kostech

OZNAČOVÁNÍ MASA PODLE POŽIVATELNOSTI:

1. Poživatelné maso (poživatelné bez další úpravy):

2. Poživatelné po úpravě (sledované nákazy - Trichinelóza):

3. Poživatelné po úpravě (senzorické odchylky):

4. Poživatelné po úpravě (převaření kvůli zápachu či vzhledu):

5. Poživatelné po úpravě (cysticerkóza):

6. Maso nepoživatelné (likvidace):

7. Vyloučení z lidské spotřeby (lze použít jako krmivo pro zvířata):

Témata, do kterých materiál patří