29. Problematika hygieny potravin
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
- kaseinové – mléko přežvýkavců (výroba sýrů a tvarohů)
- albuminové – u ostatních živočichů (méně kaseinu)
SLOŽENÍ MLÉKA:
1. Dusíkaté látky
- lehce stravitelné
Nejvýznamnější dusíkaté látky: bílkoviny
Význam bílkovin: nutriční hodnota, podmiňují správný průběh technologických procesů
Množství proteinu je ovlivněno: plemenem, věkem, stádiem laktace, výživou
Imunoglobulin: nejvýznamnější bílkovina pro telata, zajišťuje přenos imunity z matky na mládě
Kaseiny: nejvýznamnější, vážou vápník
Syrovátkové bílkoviny (imunoglobuliny): vysoký obsah aminokyselin, v kolostru
2. Sacharidy
Laktóza: zdroj energie, nasládlá chuť, podporuje absorpci vápníku
• Laktózová intolerance – reakce na laktózu (průjem)
• Alergie – nepřiměřená reakce na mléčnou bílkovinu
Snížené množství: mlezivo, mastitida
3. Mléčný tuk
- uspokojení energetických požadavků telete
- zdroj esenciálních mastných kyselin a vitamínů rozpustných v tucích
- v mléce v podobě globulí – zabírají obrovský povrch – chytá pachy
4. Vitamíny
• Rozpustné ve vodě: B, C
• Rozpustné v tucích: A, D, E, K (obsaženy v ml. tuku)
- v mléce hodně vit. A, málo vit. D, E, K
5. Minerální látky
• Na, K, Cl, P, MG, Fe, Zn, Cu, Se
6. Enzymy
- indikace zdrav. stavu mléčné žlázy a správnosti tepelného ošetření mléka
Mastitida = zvýšená aktivita některých enzymů
- některé enzymy se vyznačují antibakteriální aktivitou
Druhy enzymů: původní, nativní, druhotné, mikrobiální
HYGIENICKÉ ZÁSADY ZÍSKÁVÁNÍ MLÉKA:
- pouze od zdravých zvířat
Dojič: musí splňovat pravidla hygienického minima (čistý pracovní oděv, pokrývka hlavy)
Dojící stroje: čistota, kontrola jejich funkce, po každém použití vyčistit a vydezinfikovat
Dojnice - správně provedená toaleta vemene (očištění, posouzení zdrav. stavu, kvalita sekretu)
- nádoba s dvojitým dnem (první střiky obsahují nejvíce MO – neoddojovat na zem – infekce)
- masáž vemene (spuštění oxytocinu), dezinfekce struků po každém dojení
Vlastní toaleta:
• Suchá toaleta – suchá utěrka
• Polosuchá toaleta – vlhčená utěrka s dezinfekčním prostředkem
• Mokrá toaleta – omýt čistou vodou, osušit struky utěrkou namočenou v dezinfekčním prostředku (u silně
znečištěných vemen)
Požadavky na prostory:
Zamezit kontaminaci mléka a mleziva: zařízení k dojení, skladování, chlazení
- musí být chráněny proti škůdcům, oddělit od prostor, kde jsou ustájena zvířata, mít vhodná chladící zařízení
Povrch zařízení: lehce čistitelný a dezinfikovatelný, udržovat v dobrém stavu
Ošetření po nadojení:
- filtrací či cezením (mléko zpracovat do 2 h po nadojení)
Chlazení a uchovávání mléka:
Mléčnice: samostatná místnost oddělená od dojírny, obsahuje chladící nádrže či tanky na mléko
Mléko po nadojení: 33 °C (vychladit co nejrychleji)