Jídlo - speciality v Itálii
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Levná pizza
Tyto pizzerie mají výhodu také v ceně – jedna porce – dosti velká stojí 1 – 2 eura, což je slušná cena oproti restauraci. Ušetříte také za obsluhu. Pokud jdete do restaurace, platí každý host ještě za usazení k prostřenému místu u stolu. Cena je různá, většinou 2 eura.
Nejdražší jsou v restauracích nápoje. Zpravidla nejlevnější je stolní víno, které nebývá většinou špatné,v kombinaci s obyčejnou vodou, kterou si necháte přinést v karafě. Minerálky a jiné nealkoholické nápoje jsou nesrovnatelně dražší.
Pokud jdete do restaurace na oběd či večeři, většinou se očekává, že necháte číšníkovi spropitné, ve výši 10% placené částky.
Italské suroviny
Pokud jste ubytováni tak, že si vaříte sami, jídlo sebou nevozte. Těstoviny, rýže, brambory, maso, vše je dostupné v obchodech, a v těch větších – /supermercato/ jsou ceny srovnatelné s našimi cenami.
Ovoce a zelenina
Dražší je ovoce a zelenina, zpravidla v turistických oblastech dostupná jen na velkých tržištích, kde prodejci drží stejné ceny. Tak například 1 kg hroznového vína nebo rajčat stojí v srpnu asi 2 eura.
ovoce a zeleniny, kteří si sami svoje produkty prodávají z malých nákladních aut. Jejich ceny bývají příznivější.
Pečivo
Dražší je i pečivo. Italové chleba nejedí tak, jak jsme zvyklí my, jedí jej jako přílohu. Ráno snídají bílé čerstvé pečivo, které brzy ztvrdne, takže nemá cenu jej kupovat do zásoby.
Většinou snídají cornetti – máslové „rohlíky“ s čokoládovou, vanilkovou nebo marmeládovou náplní. Přestože je známe i u nás, ty jejich jsou nepřekonatelné, jejich chuť je nepopsatelná, musíte ji prožít.
O jedné malé pekárničce v Kalábrii
V jedné malé vesničce v Kalábrii, na západním pobřeží, v San Ferdinandu, kde noha turistova takřka ještě nevkročila, nicméně Italové jí připravují intenzivně půdu, je malá pekárnička, kde takové nepřekonatelné cornetti peče sama majitelka.
To samo o sobě by ještě nebylo nic neobvyklého, ale ta paní otevírá ráno před pátou, kdy už má čerstvě napečeno. Peče přes poledne, polední siestu nedrží, neodpočívá, jako většina italských obchodníků, kteří pak mají otevřeno dlouho do noci, dokud chodí turisté nakupovat. Cornetti všeho druhu můžete u ní koupit ještě po půlnoci.
Pekařka mluví jen italsky, vždy je dobře naladěna, s každým si popovídá a ani jí, ani cizincům nevadí, že si navzájem nerozumí. Rozumí si srdcem.
Víno
Nejoblíbenějším italským nápojem je víno. Vína jsou pro Itálii typická už více jak dva tisíce let. První proslulá oblast na pěstování révy byla v okolí Říma.
Nedá se říci, zda je v Itálii oblíbenější bílé (bianco) nebo červené víno (rosso). Pijí se totiž stejně.
Skvělá bílá vína jsou například Frascati, Castelli Romani, Colli Albani nebo Velletri. Všechny se vyrábějí z jedné odrůdy hrozna, Trebbiana. Pokud vyžadujete jiné odrůdy, zkuste bílá vína Orvieto a Verdicchio.