Jídlo - speciality v Itálii
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Spousta Čechů, přestože mají rádi sladké, zastává názor, že zmrzliny a vůbec italské zákusky, jsou oproti těm našim podstatně sladší. Je to pravda, ale ještě jedna zvláštnost, kterou v Čechách moc nevidíme – mlsají i dospělí muži, a ne málo, a zcela veřejně, aniž by se za to styděli.
Italské tiramisu, tradice a recept
Tiramisu je jedním z nejúžasnějších, ale také nejtučnějších moučníků na světě. Pojí v sobě zejména příchuť smetanového mascarpone a silné italské kávy.
Tiramisu pochází z Toskánska, jeho název samozřejmě pochází z italštiny, konkrétně z fráze: „tira mi su“, neboli v překladu: „povzbuď mě, vzchop mě“. Kalorická hodnota a přídavek kávy dokázaly dodat energii a povzbudit. Tiramisu si dle legend dávaly k svačině i proslulé benátské kurtizány.
Použité suroviny
Pravému Tiramisu vévodí sýr Mascarpone vyrobený z toho nejlepšího kravského mléka. Do krému přijdou ještě syrové vaječné žloutky a trocha cukru. Další důležitou součástí je silné espresso a nějaký likér, může to být brandy, amaretto, víno či rum. K prokládání dortu se používají dlouhé cukrářské piškoty, tak zvané Savoiardi, jež lze v nejvyšší nouzi nahradit kulatými piškoty. Na ozdobu se povrch dezertu sype kakaem nebo čokoládovými hoblinkami.