Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Jídlo - speciality v Itálii

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (57.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Spousta Čechů, přestože mají rádi sladké, zastává názor, že zmrzliny a vůbec italské zákusky, jsou oproti těm našim podstatně sladší. Je to pravda, ale ještě jedna zvláštnost, kterou v Čechách moc nevidíme – mlsají i dospělí muži, a ne málo, a zcela veřejně, aniž by se za to styděli.

Italské tiramisu, tradice a recept

Tiramisu je jedním z nejúžasnějších, ale také nejtučnějších moučníků na světě. Pojí v sobě zejména příchuť smetanového mascarpone a silné italské kávy.

Tiramisu pochází z Toskánska, jeho název samozřejmě pochází z italštiny, konkrétně z fráze: „tira mi su“, neboli v překladu: „povzbuď mě, vzchop mě“. Kalorická hodnota a přídavek kávy dokázaly dodat energii a povzbudit. Tiramisu si dle legend dávaly k svačině i proslulé benátské kurtizány.

Použité suroviny

Pravému Tiramisu vévodí sýr Mascarpone vyrobený z toho nejlepšího kravského mléka. Do krému přijdou ještě syrové vaječné žloutky a trocha cukru. Další důležitou součástí je silné espresso a nějaký likér, může to být brandy, amaretto, víno či rum. K prokládání dortu se používají dlouhé cukrářské piškoty, tak zvané Savoiardi, jež lze v nejvyšší nouzi nahradit kulatými piškoty. Na ozdobu se povrch dezertu sype kakaem nebo čokoládovými hoblinkami.

Témata, do kterých materiál patří